Arran de les declaracions de l’exbatle de Capdepera, Joan Ferrer, actual president de l’associació hotelera de Capdepera, atacant els integrants del col·lectiu policial, aquests desitgen fer les puntualitzacions que es descriuen a continuació.




Els agents de de la Policia Local de Capdepera són funcionaris, de carrera o interins, que han hagut de passar diferents oposicions i fer nombrosos cursos per tal de ser on són.

Han de fer formació continuada a causa de la seva professió, sense que, des de la corporació se’ls hi faciliti cap mena d’ajuda, a diferència de la resta de municipis, perquè una formació millor es tradueix en un servei millor i més eficient.

L’ex-batle fa referència a que determinats convenis laborals, hores extres i deixadesa per part de la Policia Local són la causa de diversos incidents.

Els funcionaris tenen dret a la negociació i, com és norma general, es tendirà a la supressió de les hores de servei extraordinari. És a dir, que tenim dret a la millora de les nostres condicions salarials i laborals, com la resta de treballadors de qualsevol gremi, i no estem obligats a fer hores extres.

Continua el Sr. Ferrer dient que “La Policia Local de Capdepera no es pot permetre de cap manera trencar l’esforç que s’ha dut a terme al llarg dels darrers anys. Ells han de saber que, en perjudicar la imatge turística, també perjudiquen al seu poble”, “que Capdepera no és Punta Ballena”.

Cal dir que, des de l’any 2012, amb gairebé 20 agents menys en plantilla que en anys anteriors, s’ha creat la Unitat Nocturna, la Unitat de Platges, a més de mantenir amb la resta d’agents les dotacions corresponents a administració i serveis de matí-tarda. Que des de l’any 2013, el Consistori deu a aquesta plantilla segons el pacte de funcionaris uns 400.000 (quatre-cents-mil) euros en concepte d’hores de servei extraordinari, perquè ha estat pagant aquests serveis a un preu inferior al pactat i aprovat en ple. Que tots han hagut de fer torns dobles en innombrables ocasions, de les 06:00 a les 22:30h, i han estat de nit i en platges, diverses setmanes sense parar per manca de personal tot l’any i, especialment, en època estiuenca. Si vostè no veu l’esforç, no xerrarem de les “kellys” i del tracte a que les sotmeten vostès.

I, evidentment, no, no som Punta Ballena, però aquestes imatges darrerament difoses i altres dels darrers anys que no han sortit a la llum reflecteixen que ens hi semblem massa. Que som la tercera destinació turística a Mallorca darrera de Magalluf i de S’Arenal d’aquesta mena d’oci i de turisme, i queda palès que els agents no tenen res a veure amb aquests comportaments, més enllà de la impossibilitat de contenir-los o de sancionar-los a causa de la manca de mitjans policials per altres motius.

Després de les darreres publicacions de borratxeres i d’accions desmesurades en el municipi, els Policies no hi tenen res a veure perquè aquests no els acullen a casa seva, sinó els establiments hotelers, i si des d’aquests establiments s’informava als turistes (l’educació s’ensenya a casa pròpia, i no a l’aliena), i els donaren lliçons de la cura i del tracte que han de tenir amb l’entorn i amb els habitants, segurament aquestes imatges de desmesura no haurien vist la llum per haver estat impossibles en aquest municipi.

Continua el Sr. Ferrer dient “no es pot responsabilitzar els hotels de la mala imatge que es pretén donar”.

Volem dir que, encara que en part té raó, perquè depèn de la implicació de diversos sectors (empresarial hoteler i de restauració, i de l’administracions autonòmica i local) segons el nostre criteri, sí és cert que si des de la seva associació hotelera no consentissin determinats comportaments ni defensessin els seus clients per damunt de tot encara que no tinguessin raó, les coses funcionarien diferent i millor per al municipi. Li posarem dos exemples ben senzills i fàcils de comprendre, fins i tot per a un hoteler.

“Es trasllada a un hotel de Cala Rajada a un turista en estat d’embriaguesa considerable, a fi i efecte de procedir a la seva identificació i posterior denúncia per infracció a les ordenances municipals (orinar en via pública al carrer Leonor Servera a mitjanit, davant de moltíssimes persones, entre elles, els agents). Havent procedit a la seva denúncia, se’l deixa a l’hotel, al qual han de tornar poca estona més tard a causa que el mateix turista s’ha barallat amb el recepcionista de nit, agredint-lo amb un cop de puny a la cara i trencant-li les ulleres al recepcionista. El turista, corpulent, d’uns 40 anys, i el recepcionista, d’uns 60 anys i amb la cara blava. Com ho resol la direcció de l’hotel? Recomanen al recepcionista no denunciar el turista, havent de pagar de la seva butxaca la reparació de les ulleres, a més de no renovar-li el contracte per a l’any següent. Al turista, la direcció l’obsequià amb 5 dies més d’estada a cost zero, com a detall d’empresa.

Un altre exemple: a les 01:00 h un turista al mig del carrer dona cops als cotxes que hi circulen. Com no porta documentació per a la preceptiva denúncia, se’l trasllada a l’hotel on se li dóna còpia i paga al moment la quantia corresponent.

A les 04:00 h el recepcionista demana si pot ser que els agents s’hagin endut sense voler la cartera del denunciat, perquè no la troba. Els agents informen que no.

El matí següent, el director de l’establiment hoteler telefona a la central de Policia i explica que els agents s’han emportat la cartera del seu client i que a dins hi duia els doblers de tot el grup d’amics.

La nit següent, en ser-ne informats, els agents demanen entrevistar-se amb el director de l’hotel, qui diu que la cartera ja ha aparegut, que la tenien els amics del client, però que no havia recordat d’informar a la central de Policia i així aclarir el malentès, amb el conseqüent perjudici per als agents que varen estar diversos dies sense dormir a causa de les persecucions personals i professionals que podrien haver tingut.

 Són únicament dos exemples de com actua una part dels empresaris hotelers de Capdepera, però n’hi ha molts més. També volem mencionar que, en la majoria d’establiments hotelers se’ns tracta respectuosament i amb cortesia per part dels seus treballadors i, suposem, de la direcció.

Igualment, volem dir-li que en els anys que vostè va ser a la batlia, sempre va complir la seva paraula i va ser sensible, just i cortès amb el col·lectiu policial.

Representació Sindical d'UGT i CCOO de la Policia Local