"El conjunt de l’ensenyament, i fonamentalment l’escola pública, han estat sotmesos en el període 2010-13 a un retall pressupostari sense precedents de més de 7.000 milions d’euros."

 

Amb aquesta campanya, la Confederació d’STEs, a la qual pertany l’STEI, pretén traslladar un missatge clar als partits polítics i al nou Govern central que surti de les eleccions perquè es comprometi amb la derogació de les retallades educatives, amb la recuperació de la inversió pública educativa i dels drets laborals del professorat, intensament retallats ens els cursos de la crisi. Sense la derogació de Decret 14/2012 d’àmbit estatal no hi ha futur. Pel que fa a les Illes Balears, la signatura de l’Acord marc amb la Conselleria d’Educació possibilita la recuperació paulatina de les retallades contemplades al Decret llei 5/2012, a l’àmbit autonòmic. En la mesura que hi hagi més disponibilitat pressupostària, des de l’STEI reclamarem un ritme més intens en l’aplicació de l’Acord subscrit amb la Conselleria i, posteriorment, ratificat a la Mesa Sectorial d’Educació.

CRÒNICA DE RETALLADES EN UN QUINQUENI NEGRE

Amb l’arribada al poder del Partit Popular després de les eleccions de novembre de 2011, les polítiques de retallades als nostres drets socials i laborals s’han accentuat i estès.

Les tisorades dirigides a l’educació s’avancen en algunes comunitats autònomes governades majoritàriament pel Partit Popular, i després s’estenen i es generalitzen amb l’aplicació de les mesures imposades en el Reial Decret-llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu. Les seves mesures dirigides a reduir el nombre de professorat per la via de l’increment de ràtios, de l’horari de docència i de la nostra jornada laboral o deixant de cobrir substitucions, així com les intenses tisorades en ajuts a les famílies i a l’alumnat, pèrdua de retribucions en situacions d’incapacitat temporal, en les partides per a despeses de funcionament, equipaments i inversions en centres públics han ocasionat un retrocés pressupostari i laboral sense precedents, i varen treure al carrer d’una manera massiva la ciutadania, en especial tota la comunitat educativa.

El conjunt de l’ensenyament, i fonamentalment l’escola pública, han estat sotmesos en el període 2010-13 a un retall pressupostari sense precedents de més de 7.000 milions d’euros. El balanç ens deixa un retrocés d’uns nou anys en els pressuposts dedicats a l’Educació, un retall de més de trenta-cinc mil professors en les aules dels centres públics dels ensenyaments no universitaris, que han vist créixer el seu alumnat amb 600.000 noves matrícules. Més sobrecàrrega laboral, més burocratització, menys salari i menys reconeixement social del professorat.

Només gràcies a l’esforç de l’alumnat i de les seves famílies i a la professionalitat dels docents, al seu compromís i la seva perseverança, l’escola ha resistit i suportat tots aquests embats que ha hagut d’afrontar al llarg dels darrers temps.

Aquest nou curs, amb canvis en el Ministeri d’Educació, ha començat amb mesures de simple maquillatge i obscenes aclucades d’ull electoralistes del Govern de l’Estat després de tanta destroça, que no suposen millores de vertader calat. El Ministeri manté el seu Decret de retallades, però avança una modificació parcial d’alguna de les seves mesures.

La Confederació d’STEs considera que aquests suposats arranjaments a les normes imposades de retalls no són la solució que necessitam el professorat i els centres, fet pel qual seguirà reclamant la derogació del RDL 14/2012 i de les normatives autonòmiques de retallades educatives. Pel que fa a les mesures del Decret llei autonòmic 5/2012, amb la signatura de l’Acord marc de dia 30 de setembre amb la Conselleria d’Educació, ja s’han començat a revertir els efectes de les retallades.

TEMPS DE PASSAR COMPTES. TEMPS DE COMPROMISOS

Les properes eleccions generals del 20D han de servir per a passar comptes i exigir compromisos. Volem traslladar un missatge clar als partits polítics i al nou Govern central perquè es comprometi amb la derogació les retallades educatives, amb la recuperació de la inversió pública educativa i dels drets laborals del professorat, intensament retallats ens els cursos de la crisi.

En aquesta campanya electoral en què ens trobam, els partits polítics presenten les seves propostes per al món educatiu. La Confederació d’STEs, de la qual forma part l’STEI, contempla amb preocupació com, des de diferents plantejaments, es proposa una anàlisi dels problemes de l’educació que para l’atenció en els mals del professorat i deixa fora de l’anàlisi els problemes reals que assetgen el dia a dia de l’ensenyament, els efectes provocats per tota la política de retalls aplicada al llarg dels darrers anys i la manera de fer-los tornar enrere. La millora de la qualitat de l’educació no s’imposa amb discursos barats i segregadors, la qualitat en l’atenció educativa als nostres alumnes es degrada quan es retallen i s’empitjoren les condicions i el reconeixement social del professorat.

La retirada de les retallades i la derogació de la LOMCE són inajornables.

 
AQUESTES SÓN LES NOSTRES REIVINDICACIONS

- Retirada dels Decrets 14/2012 i 20/2012 de retallades a l’àmbit estatal. 
- Derogació de la LOMCE. 
- Disminució de l’horari de docència directa del professorat.
- Ocupació pública docent suficient, estable i de qualitat.
- Per una educació de qualitat inclusiva, pública i en català.
- Disminució de les ràtios màximes d’alumnes a les aules.
- Flexibilització per a desdoblaments, reforços, aprofundiments, recuperació de matèries suspeses i per a l’atenció de l’alumnat amb necessitats d’atenció educativa específiques.
- Desburocratització de la tasca docent i impuls de la feina del professorat cooperativa i en equip en els centres.
- Oposició als models de carrera docent jerarquitzadora.
- Recuperació salarial i millores retributives per a tot el professorat.

 
AMB RETALLADES NO HI HA FUTUR
LOMCE NO!
DECRET 14/2012 DEROGACIÓ JA!