Primerament, volem donar la benvinguda a la regidora d'Es Grup, la Sra. Margarita Rico.
En l'últim ple del Consistori es va aprovar la moció presentada pel nostre grup, per a la derogació de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local. I volem explicar en què consisteix aquesta llei:
Amb aquesta llei, els ajuntaments estan subjectes a un pla d'ajust, d'obligada execució, que prioritza el control del dèficit i el pagament del deute per sobre de cobrir les necessitats socials, i, si no s'acata aquest pla, el Consell s'apropiaria de les competències que no s'hi ajustin.
D'aquesta manera s'està aconseguint que la classe treballadora de la societat sigui la que més contribueixi i que més es carregui el pagament del deute públic de l'ajuntament. Mentrestant, a penes hi ha control del dèficit dels òrgans autonòmics i nacionals. Igualment, el control fiscal sobre les grans fortunes està sent articulat de forma impune, i així s'està desequilibrant la igualtat en le repartiment de la riquesa. O sigui, els pobres tenen retallades i els rics acumulen més fortuna.
En aquest pla d'ajust s'impedeix que els ajuntaments puguin realitzar contractacions laborals directes, però, curiosament, sí que permet la contractació laboral indirecta o privada. Però, no es gasten els mateixos doblers? Per exemple: si es vol contractar un nou auxiliar administratiu, doncs bé, no es pot realitzar la contractació directa per part de l'ajuntament, però sí la contractació d'un autònom. Amb la qual cosa, clarament, queden minvats els drets laborals (menor despesa per a l'ajuntament..., però alhora menor sou per al treballador i menys drets, com ja se sap amb els autònoms). I l'ajuntament està obligat a executar tal estratagema ja que ha de cobrir el servei o serà intervingut pel Consell competent. Quina gran maniobra és aquesta llei! Ets enxampat sí o sí.
La priorització de les contractacions laborals privades és evident, els serveis que són competència de l'ajuntament passen a ser realitzats per empreses privades, les quals, com és evident, el que desitgen és tenir beneficis, sigui el servei que sigui. D'aquí que de vegades el servei ofert véngui amb "sorpreses" (menys drets laborals, sous baixos, irregularitats en el servei, etc.) Tampoc és que siguem tan ingenus que vulguem pagar més pels serveis, però sí el que és just i adequat per a totes les parts. Ni tampoc estem parlant d'endeutar-se sense cap ni peus, però sí de tenir autonomia de decisió, tant per al que és bo com per al que no ho és tant.
Amb la derogació de llei es pretén també reivindicar la remunicipalització dels serveis públics que són competència de l'ajuntament i la consideració de l'ajuntament com a generador d'ocupació en el municipi. Com a partit d'esquerres, ens veim en l'obligació de defensar els drets i la igualtat dels treballadors i seguirem treballant amb aquest objectiu.
Guanyem Capdepera