L'associació, de la quAL formen part joves d'Artà i Capdepera, enllaça edificis emblemàtics d'Artà



Els joves volen fer una acció en defensa del català a Capdepera


 
Diumenge, dia 1 de setembre, es va dur a terme al poble d'Artà un acte en defensa de la nostra llengua, a càrrec de l'associació de Joves Actius per la Cultura (JAC-IB).



L'acte ha consistit en una 
xerrada a càrrec de Tomeu Martí, activista mallorquí i coordinador de l'Obra Cultural Balear, que ha explicat la delicada situació que viu actualment la nostra llengua pels atacs del Govern.



El discurs previ que va pronunciar Tomeu Martí va tenir un to de cert 
optimisme,ja que es remarcà que la resposta de la societat mallorquina és exemplar, donant com a principals referències la manifestació de l'any passat a favor de la nostra llengua, la vaga de fam de Tomeu Amengual i Jaume Bonet o la vaga de docents que es realitzarà a inicis d'aquest curs.



 
Després de la xerrada va tenir lloc una passejada pel poble, amb els xeremiers d'Artà, en que es van enllaçar els llocs més simbòlics del poble. La gent hi participà de manera molt festiva, al so de les xeremiers. El recorregut s'inicià a Sant Salvador i arribà fins al Teatre, i es van enllaçaa la Residència, l'Ajuntament, la Biblioteca i el Teatre. 



Finalment, es va llegir el manifest escrit per l'associació, en què s'explicaren els motius d'aquest acte i es van repartir llaços per penjar a les cases particulars, els quals es van acabar en un moment. 



Des de l'associació consideren que hi hagué una gran afluència de públic i pensen que va ser un gran èxit, sobretot pel poc temps que fa que aquesta agrupació ha nascut. L'assistència va ser d'unes 200 persones aproximadament.


 

Manifest enllaça Artà / JAC-IB

La nostra llengua es troba en una situació difícil. Després d'uns anys en què hi ha hagut una certa estabilitat política pel que fa a la llengua i un avenç cap a la normalització lingüística en el nostre territori, hem tornat al passat i hem patit un retrocés que marca un abans i un després. Aquest retrocés no ha estat casual, sinó que ha estat realitzat amb una clara intenció política del govern: acabar amb la nostra llengua i la nostra identitat. Per a fer-ho, han aconseguit que el català deixi de ser un requisit a l'administració pública, han prohibit la utilització de llaços en defensa de la nostra llengua als edificis públics, han eliminat mitjans de comunicació nostres, han fet la televisió autonòmica de les Illes a la seva mida, han aplicat el decret de llengües que deixa la nostra llengua en una 
situació secundària i marginal, etc.



Davant d'això, però, la resposta de la societat ha estat exemplar i ens hem posicionat en contra d'aquestes barbaritats: hem organitzat moltes lluites, com per exemple les enllaçades als pobles, les quals també representam avui aquí. A més, amb aquest acte també
volem donar el nostre més sincer suport a la vaga de docents que s’iniciarà d’aquí dues setmanes.
I és que la resposta dels joves és ben clara. Podeu atemptar contra la nostra identitat, podeu intentar esborrar les nostres arrels, el nostre passat, podeu mentir i imposar lleis contra la nostra llengua, aquesta que marca la nostra manera de ser i ocupa un espai en el nostre cor.



Podeu intentar manipular mitjans de comunicació, mentir al poble i crear un conflicte lingüístic per aconseguir els vostres objectius. Però teniu ben present que nosaltres som aquí i mai cedirem als vostres propòsits. Mai dubtarem ni tendrem por de ser qui som. Mai podreu esborrar la nostra història i el nostre passat perquè tenim memòria Representarem a tots aquells que s'han esforçat per mantenir la llengua viva i sempre reivindicarem el que vàrem ser, el que som i el que sempre serem.
Perquè Mallorca, la nostra terra, sempre serà en català.
Visca Mallorca!