Cala Gat n'és un exemple
La coalició MÉS i el PSM-Entesa de Capdepera denuncien que durant l’estiu multitud d’embarcacions han pogut fondejar a la costa de Mallorca vulnerat la legislació europea i perjudicant greument la posidònia especialment a la Reserva Maria de Llevant
La coalició MÉS i el PSM-Entesa de Capdepera alerten que durant aquest estiu s'ha produït un fondeig massiu de vaixells a la costa de Mallorca sense cap tipus de control per part de les administracions autonòmiques i estatals. El diputat Antoni Alorda i el portaveu de Capdepera Pere Fuster denuncien que en molts d'aquests casos aquesta situació afecta directament les praderes de posidònia del fons marí de l'illa, on centenars de vaixells hi tiren la seva àncora a diari tot i estar protegides per la legislació europea. “En altres casos els banyistes han de conviure amb la massificació de vaixells a punts concrets de la costa que no respecten les distàncies mínimes de seguretat”, afirma Pere Fuster. Un problema greu perquè alguns d'aquests vaixells, que no passen per ports esportius, buiden les aigües fecals i els seus residus directament a la mar.
“Hi ha casos concrets en que la situació encara és més sagnant al tractar-se de zones amb nivells més alts de protecció, com ara la Reserva Marina de Llevant”. El PSM-Entesa de Capdepera ha comprovat com al llarg d'aquest estiu ha estat constant el fondeig d'embarcacions damunt la pradera de posidònia de Cala Gat (Capdepera) tot i els esforços del personal de la Reserva per evitar-ho. De fet, l'any passat els tècnics de la Reserva Marina de Llevant varen elaborar un informe per senyalitzar mitjançant boies la zona per advertir a les embarcacions de la prohibició de fondejar. “Aquest informe ja va rebre el vist i plau de l'Ajuntament de Capdepera pel setembre de 2012 però a dia d'avui no s'ha executat, permetent-se la destrucció d'amples extensions de posidònia”, alerta Pere Fuster.
Cal recordar que Cala Gat està dins la part de la Reserva de competència estatal, motiu pel qual ha de ser la Subdirecció General de Protecció dels Recursos Pesquers depenent del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, la que ha d'executar aquest pla.
A altres zones de la Reserva de fons d’arena, com ara Es Gulló o s'Arenalet d'Aubarca s'han multiplicat les queixes dels banyistes que han de suportar grans densitats d'embarcacions a escassos metres de la costa sense cap tipus de control.
Per altra banda, MÉS adverteix que els sistemes de pantalans i boies promoguts pel Govern a determinats llocs de l'illa no han aconseguit reduir l'impacte del fondeig incontrolat damunt praderes de posidònia, com ara a Portocolom, més bé tot el contrari, doncs centenars de vaixells segueixen fent mal bé a diari les praderes de la zona mentre que les boies no s'utilitzen.
En aquest sentit, el Govern ha donat mostres evidents de no controlar l’activitat a les platges i a la costa mallorquina durant aquest estiu, com per exemple amb les party boats.
Per això, el diputat Alorda presentarà iniciatives parlamentàries dirigides al Conseller de Medi Ambient per tal de conèixer quantes embarcacions calcula el Govern que han fondejat sobre praderes de posidònia sense control durant aquest estiu a la costa de les Illes Balears i quin impacte ha tingut.
COMUNICAT DE PREMSA
27 d’agost de 2013