Com a professional i treballador, proposo que es consideri la possibilitat d’una autogestió del SERVEI DE SALVAMENT I SOCORRISME AQUÀTIC EN PLATGES












Estimada Comunitat del Municipi de Capdepera:

 

Primerament vull agrair les adhesions que he rebut amb motiu de l’escrit publicat al mes d’agost, sobre la situació del Socorrisme Aquàtic a les platges del municipi, tot i que molts de companys socorristes que estaven treballant ho van considerar no apropiat,  no així d’altres, que van entendre el rerefons i van valorar l’efecte que van tenir les publicacions. Dic això, ja que, després i gràcies al que es va publicar en aquest mitjà, es va realitzar una inspecció per part del Tècnic Mediambiental i van aparèixer les embarcacions (motos d’aigua) corresponents al servei, ja que fins llavors només una d’elles estava en ús i no operativa durant gairebé un mes. No va durar molt de temps, però, en fi, almanco la platja de Canyamel va tenir embarcació gairebé una setmana en tota la temporada 2011 i també va servir per impulsar la regularització dels pagaments dels empleats de l’empresa privada de socorrisme.

 

Poc queda ja per dir de les gestions d’empreses privades de socorrisme aquàtic, les quals, realment, deixen molt a desitjar en els diferents llocs de l’illa, tinguin el nom que sigui. Queda clar que els interessos són enriquir-se encara més del que ja ho han fet, sense valorar la professió de socorrista, denigrant, rebaixant els sous i també, lamentablement, el seu professionalisme, tot això especulant amb la realitat que viu el país . És clar que també anhelen profundament el control o gestió del lloguer d’hamaques de les platges. És obvi que el socorrisme és el seu escut o cara visible per així aconseguir els seus clars objectius. Això no és una afirmació meva, crec que no cal anar molt lluny de Capdepera per comprovar la veracitat de tot això. El seu veritable fi és lucrar-se. Així de senzill. Seria interessant que quan els polítics decideixen atorgar el servei de salvament i socorrisme aquàtic a platges, a més de tenir en compte el pressupost "més baix", exigeixin que els sous dels treballadors estiguin d’acord amb la responsabilitat i el professionalisme que se’ls exigeix, tot i que sigui inferior el marge de guany de les empreses. A veure, perquè s’entengui, tot això és tan absurd com pretendre que la policia o el cos de bombers donin guanys econòmics. El socorrisme aquàtic és l’encarregat de la seguretat a les platges, allà hi ha vides humanes en joc i, per tant, amb això no s’hi pot fer broma. Qui, alguna vegada, hagi salvat una vida, sense cap dubte sap a què em refereixo.

 

Al Senyor Alcalde i Membres de l'Ajuntament de Capdepera:

 

És fàcil observar com, en els últims anys, les empreses privades s’ha expandit en l’àmbit del socorrisme aquàtic, deixant enrere les gestions oferides per entitats oficials. Però la veritat és que si mirem fora de l’illa de Mallorca, podem adonar-nos que el model d’AUTOGESTIÓ és positiu i eficaç per als ajuntaments.


Aquí mateix, a les Balears, l’illa de Formentera és pionera a implementar aquest model, com també ho ha fet, aquest any 2011, l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, a l’illa d'Eivissa. També podem informar sobre altres exemples d’autogestió, com la que porta l’ajuntament de Gozón, al Principat d’Astúries, o el de l’ajuntament de La Oliva, a l’illa de Fuerteventura, per citar-ne alguns dels que conec.

 

L’equació és fàcil i viable: Sense intermediaris, que es queden amb el guany (intermediari = empresa privada), es dóna una reducció del pressupost general del servei, tenint en compte la despesa inicial de la posada en marxa.


D’aquesta manera, formaríem part dels ajuntaments que es comprometen a brindar de manera seriosa i professional un servei de salvament i socorrisme aquàtic a platges, als ciutadans i als turistes. Aquest servei és una baula fonamental en la cadena de serveis prestats amb vista al turisme, i tots sabem que el turisme és una font d'’ingressos important per a les arques de l’ajuntament.


Com a professional i treballador, proposo que es consideri la possibilitat d’una autogestió del SERVEI DE SALVAMENT I SOCORRISME AQUÀTIC EN PLATGES, com així també la posada en marxa de la Piscina de Capdepera, tan merescuda pels veïns.


Per la meva part, quedo obert al diàleg per aportar el que es necessiti, i així donar-li vialitat a un model que respecti i valori la professió de socorrista aquàtic.


Al meu parer, el que avui anomenem crisi, no és més que una nova realitat socioeconòmica, en la qual sobreviurà no aquell que pagui menys als seus treballadors per tal de continuar enriquint-se, sinó aquell que tingui el major poder d’adaptació.


Senyor Alcalde, senyors polítics de l'Ajuntament de Capdepera, l’empenta inicial l’heu de donar vosaltres.

 

FABIAN A. CAROSSIA

Professió: Socorrista Aquàtic

Resident de Capdepera