Bernat Artigues
Sobres electorals: “en la variedad está el gusto”
Es curiós com passa el temps. Enguany farà nou anys que estic dins el mon de la política activa i més de vint que vaig anar a votar per primera vegada. I ja per aquell temps sentia els comentaris de si els sobres estaven marcats o que no eren iguals, que si els partits controlaven així el que votaves i coses per l’estil. El que no m’esperava mai és que una revista tan seriosa com ara Cap Vermell publicàs un article, firmat per Cap Vermell, on es prenen seriosament aquest tema.
Perquè, primer de tot, el vot és SECRET. Per això les paperetes es fiquen dins un sobre OPAC, perquè no es pugui veure el que hi ha dedins. Per molt que un partit faci servir sobres diferents, mai sabran què hi ha dins del sobre. Com es pot saber si jo he agafat la papereta que m’han donat dins un sobre repartit per la gent de Convergència per les illes i l’he ficada dins un sobre repartit per UCAP? O com es pot veure si el que duc és el sobre buit?
I encara que fos vera que els partits fan això, jo em deman: quines represàlies podrien prendre? Perdria els meus drets com a ciutadà? M’apujarien els imposts? Em prohibirien circular amb el meu vehicle dins el terme municipal? O potser són els votants els que tenen por que es pugui saber el que voten perquè juguen a dues o tres bandes i intenten aconseguir favors dels que governen encara que no els hagin votat? Si fos així, qui te més delicte?, els partits que volen saber el que votam o els votants que es volen aprofitar dels politics per treure un profit personal?
Enguany seran les terceres municipals en què prenc part activament. Encara que no vaig a llistes, faig feina a un projecte que m’agrada i m’ho ha demanat. També he fet d’apoderat o interventor a eleccions generals i europees una o dues vegades. I mai he vist cap interventor o apoderat, ni dels partits amb els que he fet feina ni dels altres, controlant el color i/o el format dels sobres quan qualcú anava a votar.
La pregunta ara és per què els sobres no són iguals? I si la normativa és tan clara al respecte, com es diu a l’article del Cap Vermell, com és que s’admeten sobres diferents i no es declaren nuls aquests vots? Aprofitant que estam en període electoral. és ben fàcil trobar informació referent a les eleccions i, òbviament, al material que es fa servir com ara sobres i/o paperetes. Només cercant un poc per internet es pot trobar que:
(Normalment no m’agrada incloure totes aquestes referències als meus escrits perquè són males de llegir, però aquest pic ho he cregut necessari)
A l’article 4 del “Real Decreto 605/1999 de 16 d’abril, DE REGULACIÓN COMPLEMENTARIA DE LOS PROCESOS ELECTORALES, s’especifica al seu segon apartat que el color de les paperetes a les eleccions municipals ha d’esser blanc quan no coincideixi en el temps amb les eleccions generals o europees:
2. Color de las papeletas:
A) Cuando los procesos electorales no coinciden en el tiempo:
a) Se confeccionarán en papel blanco:
1. Las papeletas de las elecciones al Congreso de los Diputados.
2. Las papeletas de las elecciones al Parlamento Europeo.
Al mateix article 4, a l’apartat 5 també s’especifica que els sobres hauran d’esser del mateix color que les paperetes
5. Los sobres de votación serán del mismo color que las papeletas en cada tipo de elecciones y se ajustarán a las características, dimensiones y condiciones de confección señaladas en el anexo 4, siendo de aplicación, asimismo, lo establecido en el apartado 2 de este artículo. Los modelos de sobres determinados en el mencionado anexo 4 serán confeccionados por la Administración del Estado.
A l’annex 3 s’especifiquen les característiques de les paperetes:
Especificaciones: Tamaños aproximados, dependiendo del número de candidatos/as:105 x 148 mm. 105 x 223 mm. 105 x 297 mm. Gramaje aproximado 70 g./m2. Papel blanco en cualquier tonalidad,impreso en tinta negra. Los tipos de letra deberán ser idénticos para cada candidato/a. Impresión por una sola cara.
I a l’annex 4 les característiques dels sobres:
Especificaciones:Tamaño de 114 x 162 mm El color de los sobres, en cualquier tonalidad y con opacidad superior al 85%, se ajustará a lo establecido en el art. 4.2 del presente Real Decreto. Papel de 70 gr/m2, con fondo interior. Engomado en la punta de cierre o a lo largo de toda la solapa. Modelo cruce o bobina.
Així mateix existeix una disposició addicional al mencionat “Real Decreto” on s’indica:
Disposición transitoria única. Coexistencia de modelos.
Por razones de economía presupuestaria, mientras exista material electoral fabricado conforme a modelos anteriores, éste seguirá siendo utilizado. Especialmente en el caso del material electoral no impreso: urnas, cabinas y soportes.
Com es pot veure, s’accepten diferents tonalitats del color que pertoqui d’acord a l’article 4, punt 2: blanc per a les municipals, si no coincideix en el temps amb eleccions generals o europees, com és el cas de les municipals d’enguany. A l’annex 4 hi ha un dibuix model del que ha d’esser el sobre, però ni a l’annex ni a l’articulat apareix cap menció a la tipologia de lletra, ni a la mida d’aquesta. Encara que l’administració de l’estat s’encarregui de fer els sobres i les paperetes per a les eleccions, els partits també fan les seves paperetes i sobres per repartir a la gent i no ho fan tots a la mateixa impremta. Per això s’accepten diferents tonalitats de blanc, i la tipografia i distribució dels requadres no sempre coincideix.
A més, com es diu a la disposició transitòria, es poden fer servir sobres d’eleccions anteriors si coincideixen els models. Fins i tot, si un partit repeteix tots els membres de la seva llista en les mateixes posicions que a unes eleccions anteriors, es podrien fer servir les paperetes anteriors que haguessin sobrat.
Per acabar, un detall que m’agradaria deixar clar: l’opacitat dels sobres. Com diu a l’annex 4, ha d’esser superior al 85%. I a mes, ha de dur fons interior. És impossible poder llegir l’interior d’un sobre amb una opacitat superior al 85% i que a més duu un fons interior. Cap interventor o apoderat té els poders d’en Superman per poder llegir l’interior d’un sobre. Feis la prova.
I si encara teniu dubtes, anau a les cabines, però no deixeu d’anar a votar.