L’OBRA CULTURAL BALEAR PRESENTA EL MALLORCAMÓN FESTIVAL 2008
18 d'Octubre 08
Auditòrium
de Palma
L’ACTE ES FARÀ EL 18 D’OCTUBRE A L’AUDITÒRIUM DE PALMA, I COMPTARÀ AMB LES ACTUACIONS DE QUILAPAYÚN I CAP PELA
L’Obra Cultural Balear ha presentat avui al seu local la tercera edició del MallorcaMón Festival, que es farà el dissabte 18 d’octubre a les 21 hores a l’Auditòrium de Palma i que en aquesta ocasió comptarà amb les actuacions del grup xilè Quilapayún i dels mallorquins Cap pela. Han pres part a la roda de premsa el coordinador de l’OCB Tomeu Martí; la portaveu de l’entitat Marisa Cerdó; la responsable d’interculturalitat de l’entitat Doro Ballermann; Jorge Enrique Lambuley, membre de l’Associació de Colombians; i Virginia Parra, secretària de la Casa de Xile.
Marisa Cerdó ha presentat l’espectacle i el seu objectiu: promoure la interrelació i l’intercanvi entre les cultures a través del llenguatge universal de la música. Cerdó ha fet un balanç de les edicions anteriors (el 2005 amb el cantant senegalès Youssou’n’Dour i el 2006 amb l’algerià Cheb Khaled). Acte seguit ha explicat la trajectòria musical dels grups participants en aquesta edició, el grup xilè Quilapayún, impulsor de la renovació del folklore llatinoamericà i de la cançó protesta durant els anys setanta; i el grup mallorquí Cap pela, conegut per la seva renovació de la música de cant. Quilapayún interpretarà la mítica Cantata de Santa María de Iquique acompanyat d’una coral mallorquina. Les entrades es poden comprar a l’Auditòrium i al local de l’Obra Cultural Balear, 20 euros platea i 15 euros amfiteatre.
Acte seguit, Tomeu Martí ha explicat que l’espectacle serà més intercultural que mai, ja que partirà de la interrelació entre els dos grups, que s’aniran alternant sobre l’escenari i col•laboraran en nombrosos temes. Martí ha afirmat que es tractarà d’un espectacle innovador i únic, i que no es descarten sorpreses de darrera hora. El coordinador de l’OCB ha reafirmat el compromís de l’entitat amb la construcció d’un futur per Mallorca on les diferents cultures que hi conviuen estiguin en contacte, tot eliminant les barreres i constituint una sola comunitat. Segons Martí, cal que els membres d’aquesta nova societat acceptin la diversitat com a un valor positiu i incorporin la llengua catalana com a idioma d’intercanvi. Acte seguit ha demanat a tothom la seva participació al MallorcaMón Festival.
Virgina Parra ha agraït a l’OCB que dugui a Mallorca un grup mític com Quilapayún, innovador del folklore xilè, i ha demanat la participació al festival dels seus compatriotes. Per la seva banda, Jorge Enrique Lambuley s’ha sumat a aquesta petició després de reivindicar la importància del grup com a renovador de la música llatinoamericana. A preguntes dels periodistes sobre la recent polèmica provocada per les declaracions de José William Vega, Lambuley se n’ha desmarcat i ha assegurat que només representen el seu autor. Ha remarcat que la immensa majoria dels colombians volen conèixer la llengua i la cultura de Mallorca i que l’associació que representa Vega és molt minoritària i poc representativa del col•lectiu.
Obra Cultural Balear