Tomeu Alzina Casellas, Conill



Primer de tot, he de dir que som defensor de la indústria turística, i que el meu escrit anterior tenia per objectiu plantejar de manera irònica que malgrat així, no tot es perd pel turisme. Hi ha lectors que no ho han entès bé, i per això ho aclaresc.

Som defensor de la indústria turística, primer perquè en visc i segon, perquè com tot negoci, indústria o projecte, és susceptible de ser millorat i sempre que pugui hi aportaré el meu granet d'arena per proposar diàleg i propostes.

No podem negar el que som i com hi hem arribat. A les Balears hem evolucionat cap al que som ara deixant de banda moltes coses que potser ens identificaven millor que ara, però no podem negar que tot evoluciona i, o bé ens quedam enrere o ens renovam i ens adequam a les noves situacions i, qui més qui manco, va triar evolucionar i adaptar-se. Podem dir: "hauríem de tornar a la pagesia, al conreu, a la ramaderia i a la pesca per tornar a les nostres arrels i no dependre només del turisme".

Jo dic que clar que si, però no podem ser tots supòs, només fa falta saber quants de nosaltres canviaríem d'avui per demà fer feina d'una manera per s'altra i sobretot, renunciar a moltes coses que ara tenim per segures i si hi hauria tants de llocs de feina per abandonar allò que tenim.

Crec fermament que la indústria del turisme es pot millorar, i crec que les Balears tenen el potencial per poder-hi viure tot l'any i que sigui un motor de creixement sostenible juntament amb altres que es poden beneficiar de la força del primer. Molta de gent entén per turisme el "sol y playa", i jo que he tengut l'oportunitat de viure i fer feina a indrets llunyans, els hi dic que estan equivocats: turista és qualsevol que viatja o visita una zona fora del seu lloc de residència. Si jo vaig a Madrid a veure un partit de futbol i hi estic un cap de setmana, faig de turista, vaig a menjar, a sopar, a beure, a veure museus, parcs i el partit de futbol, en definitiva faig de turista i genero ingressos a les persones que hi viuen. El mateix es pot aplicar si me'n vaig a Escorca o a LLuc.

Si hem de diversificar la indústria turística ho podem fer primer de tot amb l'esport (pens jo), però, tenim les estructures necessàries?, en tenim moltes, no totes, i d'altres no en tenim gens. Tenim hotels que estan preparats per allotjar esportistes i donar-los servei perquè tenen una sèrie d'instal·lacions adequades, però les comunicacions dins el municipi estan com estan, i de vegades arribar d'un punt a l'altra és tota una aventura. Podríem parlar del carril bici, eh?

No sóc partidari del Tot Inclòs, però això no es culpa tota dels hotelers, qui imposa el Tot Inclòs és el Tour Operador que és el que té els mitjans per fer arribar els seus clients als destins turístics, això és així aquí i per tot. Aquí malauradament no s'ha pogut o no s'ha sabut crear un Tour Operador illenc, que permeti dur els clients des del seu lloc de residència fins aquí fora haver de dependre d'un intermediari extern i de les seves exigències, això ens fa dependre del mercat emissor que imposa les seves condicions i estratègies, "si voleu clients, això és el que heu de tenir", xerr amb coneixement de causa, ho he vist i sé com funciona. És com el comerç electrònic, és molt còmode, però t'has d'adaptar al que et diuen. Amb això, les administracions públiques hagueren pogut donar una mà crec, però les actuals estan més pel "Tourist go home". A altres països tenen clar que el turisme és una gran indústria i que els pot ajudar més que perjudicar, aquí encara no ho tenim clar, i fa molt de temps d'això.

Com es pot veure, a nivell Balears hi ha per fer tota una sèrie de taules rodones damunt l'assumpte: Què som?, on som?, cap a on anam?, què volem? Crec que dins les Balears hi caben una sèrie d'indústries, però no hem de tancar els ulls a la realitat, depenem de normes i de lleis, i amb segons quines normes i lleis no podem instal·lar ni fer les rendibles, per no parlar de negocis (ens deixaran instal·lar una zona esportiva a un sòl rústic que el propietari no vol conrar, però que així ho podria explotar?). Seria molt bo arribar a acords, en l'àmbit municipal, autònom i estatal, no sols entre empresaris, també entre administracions, però ara mateix a nivell administracions el panorama és tan decebedor com ho pot ser el sanitari i econòmic, i particularment som massa encara del "mentre jo estigui bé, que els hi donin als altres".

Situació actual difícil i solucions encara més complicades, però no facem culpable només a la indústria turística. Tot és una cadena.

De moment, torn a dir: SOS TOTS!!

Tomeu Alzina Casellas, Conill