Image

MOCIÓ PER SOL·LICITAR AL GOVERN LA REFORMA URGENT DE LA FINANCIACIÓ LOCAL I QUE NO DISMINUEIXIN  ELS INGRESSOS LOCALS PER LES TRANSFERÈNCIES DE L’ESTAT EN ELS PGE 2009 

 
D. Joan Ferrer Flaquer, Portaveu del Grup Municipal Popular en l’Ajuntament de Capdepera, en mon i representació del mateix eleva al Ple de la Corporació per al seu debat de la següent 

                                                         
M O C I Ó 

 
·     Vulnerabilitat financera dels municipis davant la crisi econòmica  L’actual moment de crisi econòmica està posant de manifest una vegada més els desequilibris en el model de finançament local que pot afectar molt greument a la forma i qualitat de prestació de serveis als veïns per part dels Ajuntaments. La situació financera de molts municipis és difícil i s’ha agreujat substancialment en les últims mesos. 

La caiguda generalitzada de l’economia espanyola té una especial incidència en les arques municipals on, per exemple, els ingressos locals vinculats a l’activitat urbanística estan disminuint i ja han deixat de situar-se en el 20% del total de ingressos dels municipis . A això cal afegir la dificultat d’accés al crèdit, que es major que altres Administracions, així com el difícil compliment dels requisits d’estabilitat pressupostària a pesar dels plans d’austeritat que molts municipis estan aprovant ja. 

 
Si a això s’afegeix el problema estructural del finançament local que es duu arrossegant a Espanya en els últims 30 anys, degut, entre altres causes, als serveis que presten els Ajuntaments sense ésser de la seva competència, per ser l’Administració més propera als veïns i sensible a la seva demanda. Per això, es fa obligatori engegar de manera immediata reformes institucionals i en l'àmbit del finançament que permetin començar a donar solució a aquest problema. El Govern ha de reconèixer en aquest sentit, la important labor i esforç econòmic que en matèria de dependència estan desenvolupant els municipis en l’actualitat. És per això, que la negociació i execució d'un nou model de finançament local ha de ser imminent i simultani a la reforma autonòmica. Així mateix, ha d'establir les bases del Pacte Local per al traspàs de competències i finançament des de les Comunitats Autònomes als Ens Locals. 
 
 
Ja el passat 27 de maig, el Comitè Executiu de la FEMP va aprovar una resolució en la qual es reiterava la necessitat d'abordar la reforma del finançament local de forma global i en el seu conjunt, manifestant així mateix que aquesta negociació havia de realitzar-se de forma simultània i vinculada al finançament autonòmic. Tot això en el marc dels compromisos expressats pel govern. Preocupació per les previsions pressupostàries per a 2009 quant a la participació dels Ens Locals en els Ingressos de l'Estat, que ha avançat el Ministeri d'Economia i Hisenda. L'augment de la taxa d'atur registrat que incideix majoritàriament en el sector de la construcció, l'escassa evolució de l'ocupació, la retallada en les previsions de creixement del PIB, s'ajunten amb unes previsions de creixement per a 2009 de solament un 1%.  

En aquest context, les xifres avançades pel ministeri d'Economia i Hisenda per a la Participació dels Ens Locals en Ingressos de l'Estat de 2009 són molt preocupants i posen a les arques locals a la vora de l'abisme (ja que els ingressos fiscals s'estan veient sensiblement reduïts per la crisi immobiliària, igual que la venda de sòl municipal, i el recurs a l'endeutament és molt més inaccessible que per a l'Estat o les CCAA). 

Si es materialitza aquesta previsió, les EELL van a perdre finançament en termes reals en gairebé 700 M € (uns 690 M) per la pràctica congelació dels lliuraments a compte en 2009, atès que l’ IPC pot situar-se probablement en un 4%.
  

Per això, se sotmet a la consideració del Ple l'aprovació dels següents acords:  

PRIMER
.- Reclamar al Govern d'Espanya un Acord simultani i vinculat amb les Comunitats Autònomes i els Ens Locals per a la reforma urgent del finançament local paral·lela a la de finançament autonòmic i per a establir les bases del Pacte Local, de manera que els Ens Locals puguin contar abans que finalitzi aquest any amb unes normes clares i precises que s'adeqüin a les seves necessitats reals de finançament, els dotin de major capacitat normativa i solucionin el dèficit arrossegat per la prestació de serveis impropis.
 
 
Igualment s'insta al Govern perquè la futura reforma de la Llei de Bases de Règim Local abordi definitivament la delimitació precisa de les competències dels Ajuntaments i Diputacions Provincials a fi d'evitar la situació actual d'assumpció de competències impròpies. 

 
SEGON.- Exigir al Govern de la Nació la creació urgent d'un Consell Local de Política Financera, que es reunirà trimestralment amb l'Administració General de l'Estat i en el qual participaran la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, els sis majors municipis d'Espanya i una representació de municipis mitjans i petits per a tractar els temes d'interès bilateral: actualització del cadastre, transferències estatals, gestió dels convenis i cooperació administrativa. 

TERCER
.- Exigir al Govern de la Nació un increment en la Participació en Ingressos de l'Estat per part dels Ens Locals per a l'Exercici 2009. 

QUART
.- Sol·licitar al President de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la celebració d'una Assemblea Extraordinària de la FEMP que reivindiqui la reforma del finançament local, la seva estabilitat pressupostària i el sanejament de les hisendes locals, de manera que puguin els Ens Locals garantir als ciutadans els serveis que necessiten en condicions d'igualtat i equitat, i per a arribar a el pes polític i institucional que correspon als Ens Locals com administració més propera. 

 
Capdepera, a 18 de setembre de 2008. 

Signat: Joan Ferrer Flaquer   
Portaveu del Grup Municipal Popular