Hotelers, una casta baleàrica d'alta perillositat, amb un gran afany depredador dels diners a curt termini i perspectives de destrucció de la forestació. Les seves gestes van començar a mitjans del segle XX i en un curt període de temps van destrossar una gran quantitat de costa i platges de les Balears, creant la paraula despectiva, a la RAE, de "balearització". Un cop destruïda tota la costa de les Balears van procedir a destruir les terres de Canàries i el Carib (repúbliques bananeres d'abans), i ara ja estan desforestant per tot el món.

Aquests senyors, una vegada conclosa la seva gesta destructora, esdevenen ecologistes a fi de protegir l'entorn dels seus hotels... creant zones verdes davant dels seus blocs de formigó. I així poden dir que ells protegeixen les Illes, quan realment el que fan és crear monopolis de pernoctacions, controlats per ells i els seus operadors turístics i implantant els seus preus i condicions a tots els altres.

Per què a les Balears amb prou feines hi ha càmpings, hostals, bed&breakfast...? Ells controlen els governs de dretes i manipulen els d'esquerres per a restringir i prohibir tot tipus de competència. D'acord que el turisme és la font d'ingressos més important per a les nostres Illes, però hi ha molts tipus de turisme: el familiar, el festós, l'aventurer, el de borratxera, el sexual, etc., i dins tota aquesta gamma de turistes hi ha les qualitats de preus i riqueses per a la zona. No és el mateix un turista d'habitació i esmorzar que un turista de tot inclòs. El primer necessita un dinar, un sopar, i prendre algun aperitiu durant el dia, dóna riquesa on es troba. El segon, el del tot inclòs, no necessita res, i si té necessitats d'orinar la cervesa ingerida i es troba fora de l'hotel, ho fa en una cantonada o en un arbre d'una plaça, per no haver d'entrar en un bar i consumir.

Els hotelers, des dels inicis, van fer tot el possible per retenir el client en el seu recinte,deixant al marge restaurants, oci, botigues, revetlles, etc. Crearen així el turista de platja, sense oferir als seus clients la cultura del lloc, jo fos gastronòmica, artesanal, de mercats, etc., malgrat que aquesta part del turisme sigui molt important per a l'enriquiment de la zona. En definitiva, deixaren l'exterior del recinte hoteler com una zona de tercera classe.

Tornem als principis del boom turístic: la construcció, els edificis de grans blocs d'habitacions com a eixams d'abelles que van destrossar tota la primera línia de mar a grans platges verges de les Balears (actualment destrueixen el Carib). Les poques que queden lliures de ciment és perquè els moviments ecologistes ho impediren, com per exemple es Trenc. Mai es van utilitzar arquitectes innovadors per a crear uns edificis en harmonia amb el medi ambient del lloc, com sí que es va fer, en canvi, a Binibeca (Menorca), una urbanització exemplar amb una edificació harmònica.

Actualment, les restriccions que ells han imposat als hostalers de la zona, ja siguin cases d'hostes, agroturismes, cases de camp i unifamiliars són d'un turisme il·legal. I el seu tot inclòs, el de 20 € per habitació amb esmorzar? No puc comprendre com en un temps en què pràcticament el 50% de la costa mediterrània està tancada a causa de guerres i problemes polítics, nosaltres, en comptes de seleccionar un turisme de qualitat, baixam preus i oferim tot inclòs.

La massificació que ens han portat aquests hotelers baleàrics, sempre ha apostat per la quantitat i no qualitat I, per si fos poc, tota la reinversió dels guanys ha estat per a obrir hotels-resort al Carib i altres parts del món, on els seus beneficis es multipliquen, ja que allà no tenen problemes sindicals, troben mà d'obra barata i compten amb tributacions beneficioses.