"A mesura que es fa més palesa entre la ciutadania la problemàtica del turisme incivilitzat, el sistema respon amb més radicalitat"


Al fil de la secció d’en Jaume Fuster sobre l’inevitable debat estiu rere estiu, de la classe de turisme que tenim o patim en aquesta època de la temporada turística, m’agradaria afegir un parell d'opinions. I és que, per molt que es debati aquest assumpte, sempre oblidam els grans absents: les agències i operadors turístics, que són els qui tallen el bacallà, que diguem. Es parla molt de reunions, es parla molt de la indignació que senten molts de veïns dels pobles “afectats”, es parla molt de plataformes ciutadanes… Tot això em pareix molt bé, però si a totes aquestes reunions o plataformes no hi acudeixen representants dels operadors turístics o agències de viatges, pens que és com fer retxes dins l’aigua, com deim en bon mallorquí. Per molt que diguin que els empresaris hotelers i propietaris de llocs d’oci nocturn es reuneixen amb el Govern per parlar de la problemàtica de Magaluf, si no hi ha cap representant dels operadors turístics, no es resoldrà res.
 
Primer de tot: com tots sabem, en aquestes dates, als principals països emissors de turisme, igual que a tota la resta d’Europa, acaba l’escola. Per tant, una gran quantitat de jovent ja comença a endegar les seves vacacions per anar a Cala Rajada. On tot està permès. On uns amics d’uns amics d’uns coneguts feren de tot a l’hotel on s’hostatjaven, sense conseqüències majors. També anaren a un parell de terrasses i bars nocturns i feren tota la bauxa que van voler, fins a la matinada. Després, quan acabaren i anaven de camí cap a l’hotel, s’aturaren a un petit local per menjar un tros de pizza i així no se n’anaren tan desanats a jeure, no sense fer una bona vomitada pels carrers del poble abans d’arribar a l’hotel. I clar, si a ells els va sortir bé, per què no a nosaltres?

 
Aquesta gent acudeix a les agències, tota confiada, a pagar el seu viatge a Cala Rajada. Les agències van ben alerta de dir-los que a Cala Rajada hi ha unes normes cíviques i unes ordenances locals que no permeten segons què, i damunt podrien esser multats. Thomas Cook, Sidetours, Discount Travel, ITS… Totes aquestes agències cerquen vendre, sigui com sigui, i es passen per allà on no dic les ordenances locals i demés normes cíviques. Per això és extremadament important que els polítics, els que fan les normes, els que dicten les lleis, es reuneixin amb els representants dels que ens duen la riquesa, la feina, la gallina dels ous d’or… i els diguin que a partir d’ara les infraestructures turístiques i tot l’entramat de llocs d’oci nocturn on s’estimula el turisme d’espardenya es gestionaran d’una altra manera. Que a partir d’ara es farà tot el possible per estimular un altre turisme, de qualitat, i no el consum d’alcohol indiscriminat ni locals on poder fer-ho. Que a les platges només hi tendran accés aquelles persones que  vulguin gaudir-ne de debò i no amb altaveus i neveres portàtils per fer-hi botellot i altres festes. D’aquesta manera, pel temps, tots aquests propietaris de llocs on s’estimula el consum d’alcohol irresponsable se n’anirien a altres destins amb els seus negocis i aquí augmentaria el turisme de qualitat, i els mesos d’estiu, juliol i agost, serien calcats als mesos de maig, setembre i octubre, que és el que realment necessitam el sis mesos de temporada.
 
Això és el que necessita realment Cala Rajada. Asseure’s a xerrar, polítics i tour-operadors. Però no. A mesura que es fa més palesa entre la ciutadania la problemàtica del turisme incivilitzat, el sistema respon amb més radicalitat. S’obren nous locals que abans tenien una altra funció comercial. Proliferen les tendes amb merxandatge per a aquests turistes incivilitzats. Locals petits s’obren per a fer-los trossos de pizza quan surten de la discoteca, les terrasses s’omplen de gom a gom i cada any es queden més petites per a atendre’ls i se n’obre una altra just davant, o els propietaris ho compren. Això és el que passa a Cala Rajada.
 
Volem una altra manera de gestionar el turisme, volem una Cala Rajada coneguda pel turisme de qualitat i no pel Phisycal, el Bierbrunnen o els botellots a Cala Agulla. Volem una temporada d’estiu amb turistes de maig, setembre i octubre, els sis mesos, i si pot ser, més mesos. Si no, tot allò que passa a Magaluf, a s’Arenal… arribarà aquí per a quedar-se. A dia d’avui hi ha molts empresaris que lluiten perquè això s’assembli cada vegada més a aquests llocs.