Dia 26 de setembre va ser l'Equilux, la nit i el dia duren 12 hores per igual. A partir de demà i fins el 16 de març tindrem més hores de fosca que de claror.
L’Equilux és uns parell de dies desprès de l’arribada de la tardor i uns dies abans de l’arribada de la primavera. L’arribada de la tardor metereològica a l’hemisferi nord del planeta (equinocci de tardor) va ser el passat dissabte i durarà 89 dies i 21 hores (l’hivern començarà dia 22 de desembre).
Sempre s’ha cregut que és en l’equinocci quan el dia i la nit tenen la mateixa duració, però realment aquest esdeveniment es produeix en l’equilux. La diferencia es produeix pel fet que si es considera que el sol es posa i se fica quan el seu centre surt o cau sota l’horitzó, quan realment en aquest moment el sol encara il·lumina.
Si se considera que la sortida del sol es produeix en el moment que els primers raig de sol sobresurten en l’horitzò i es fica quan el darrer deixa d’il·luminar la data varia la data.
En definitiva el dia en el que tenim exactament 12 hores de llum i 12 d’obscuritat no és l’equinocci sinó l’equilux que se donà dia 26 de setembre (dia 27 a Canàries). Cal dir que el dia d’equilux varia amb la latitut.
Les imatges de l’article corresponen la sortida del Sol a l’equilux, captat a Cala Rajada.