Aprovats els pressuposts 2011

 

Dràstica retallada en el servei de neteja viària i de recollida de residus sòlids.

Cala Rajada es queda sense recollida porta a porta
 

 

 






Importantíssima sessió extraordinària de l’Ajuntament, en tant que s’hi contemplava, entre d’altres qüestions, l’aprovació dels pressuposts municipals per al present exercici.

 

Prèviament, es va procedir al sorteig dels membres de les meses electorals per al proper 20 de novembre. Un premi de la loteria avançat per als afortunats.

 

Pressuposts 2011

 

Recordem que, fins ara mateix, els comptes no eren sinó una pròrroga dels de 2010. Aquests, recordem-ho també, s’aprovaren l’any passat per un equip de govern en minoria i amb el suport d’Es Grup, a partir d’uns números en què aquesta formació hi va tenir una influència i un pes decisius.

 

D’altra banda, falta poc més de dos mesos per a exhaurir l’exercici i, amb tota seguretat, del que es tractava era de quadrar els comptes. Creim que així, més o manc o explícitament, ho accepten tots els partits, del govern i de l’oposició. En dos mesos, poques coses es poden fer, i més amb els aires que ara bufen per l’economia municipal.

 

Sebastià Sureda va ser l’encarregat, com a regidor d’Hisenda, de defensar els pressuposts que se sotmetien a la consideració del Ple. Va donar un caramull de xifres que fórem incapaços de retenir, però que ens sonaren molt a retallada de despeses, en la línia que s’han traçat totes les administracions públiques.

 

Joan Ferrer (PP) va dir que no eren els seus pressuposts i va recordar que la mala situació ve dels 2008 i del 2009, quan, davant una evident contracció dels ingressos, l’Ajuntament va continuar amb un volum de despeses inassumible. Va parlar d’un augment del 28% de despesa sense cap augment d’ingressos. També va titllar aquests pressuposts del 2011 d’irreals, perquè, entre d’altres coses, no contemplen el sobrecost del Centre Cap Vermell o la devolució de taxes mal aplicades; també va qualificar de fictícis els ingressos prevists per llicència d’obres. Així mateix, va avançar que, amb aquesta situació de recessió i de deute, serà molt difícil quadrar els comptes del 2012, i més si, com havia dit Sebastià Sureda, es vol donar veu a les associacions ciutadanes. Per tot això i per més qüestions que va exposar, va dir que el seu vot seria negatiu.

 

Pel PSM-ExM, Pere Fuster va manifestar que el canvi de govern no hauria d’haver estat un entrebanc decisiu en la confecció dels pressuposts sòlids, donat que els principals responsables d’aquesta tasca eren els mateixos de la passada legislatura. Va admetre que la seva formació havia participat, com a membre del govern municipal, de la confecció dels pressuposts de l’any passat i que, per tant, la pròrroga que fins ara se n’havia fet, en certa manera, n’assumia la part alíquota de responsabilitat. Com havia fet el PP, i admetent que poca cosa quedava per fer en l’exercici actual, més que arrodonir els números, va advertir que de cara al 2012 estarien molt vigilants perquè les retallades que es pronostiquen no afectin sectors com l’assistència social o el mediambient. Es va queixar igualment que no es contemplassin les devolucions de taxes, donat que hi ha una sentència que hi obliga, i que no fer-hi front només suposa pa per avui i fam per demà. El portaveu econacionalista també es va referir a la política de personal i va advertir que en demanaria explicacions quan correspongui, ja que no li quedava clara la creació recent d’algunes places. Per una  cosa i l’altra, va dir que s’abstendria.

 

Mateu Melis (Es Grup), després d’una exposició referida als antecedents de la situació actual, va incidir en bastants dels extrems exposats pels qui l’havien antecedit en la paraula. Va celebrar que per al 2012 es compti amb les associacions, a l’hora de confeccionar els pressuposts. Se sumà al PP en el sentit de considerar inflades algunes partides d’ingressos (infraccions urbanístiques, infraccions de trànsit, tributs de l’Estat, llicències d’obres...) i va lamentar que no s’hagués contingut més la despesa corrent davant la realitat de la minva d’ingressos. Entre les coses que Es Grup hauria fet, de cara a retallar aquestes despeses, va citar el lloguer del cine Juva, el lloguer de can Gabriel, la sortida de l’Escola de Música al carrer (tot i que va manifestar no estar segur que això suposàs cap càrrega), les sessions setmanals de cine, etc. I sí, en canvi, va declarar que li hauria agradat veure recollit quelcom referit a l’ascensor del Centre Cap Vermell i al sobrecost de les obres d’qquest edifici, a l’obertura de can Creu d’Inca, al futur de l’antiga escolada (escorxador), a les millores que s’han de fer a l’antiga apotecaria, a les Normes Subsidiàries, a la devolució de taxes cobrades de més... Va dir que hi votaria en contra.

 

I, efectivament, tothom va complir amb la seva promesa: PP i Es Grup (6) votaren en contra; PSM-ExM (2) es va abstenir. I el pressupost 2011 es va aprovar amb els 9 vots de l’equip de govern (PSO-UCAP).

 

 

Neteja viària / Recollida i transport de residus sòlids /  Gestió de la deixalleria

 

El quart punt i el cinquè, de l’ordre del dia, tampoc no eren de mel i sucre. Es presentaren i es votaren per separat, però nosaltres els resumim en un únic apartat per a estalviar-vos literatura perquè, de fet, són temes més o manco associats.

 

S’ha d’estalviar per tots els costats, i aquest de la neteja sembla que és un apartat que ofereix marge de maniobra. Vegem quines són les pretensions, al respecte, de l’equip de govern.

 

Neteja viària:

 

-          Suprimir el servei de baldeig de la via pública.

-          Reduir el servei d’agranat manual en temporada baixa.

-          Reduir el servei d’agranada mixta.

-          Reduir el servei d’encapat.

-          Llevar l’ampliació d’un mes de temporada alta als serveis adjudicats l’any 2005.

-          Suprimir l’import de les campanyes informatives.

-          Suprimir el contracte del servei de control de qualitat amb empresa externa.

 

Aquestes retallades en el servei suposaran un estalvi de 166.636 euros, passant dels 891.429 als 724.792.

 

Recollida de residus sòlids:

 

-          Reducció del servei de deixalleria municipal.

-          Suprimir la recollida de la fracció orgànica a grans productors en temporada baixa.

-          Suprimir la recollida porta a porta del nucli urbà de Cala Rajada.

-          Augment de la freqüència de la fracció de rebuit del servei de recollida a grans productors i generadors singulars.

-          Reducció del servei de recollida amb contenidors de càrrega lateral de la fracció de rebuig a la via pública.

-          Suprimir el contracte del servei de control de qualitat amb empresa externa.

-          Augmentar el període de temps per a l’amortització i finançament.

-          Reducció proporcional de les millores.

 

Aquest capítol de reduccions i supressions de servei significaria estalviar 227.835 euros, passant de l’1.382.479 euros actuals, a un total d’1.154.644.

 

En línies generals i amb matisos, els partits de l’oposició manifestaren una certa comprensió quant a la tisorada de la neteja viària i, de fet, PP, PSM-ExM i Es Grup es varen abstenir, a l’hora de votar.

 

Quant a la recollida de residus, el PP també en va acceptar, si fa no fa, la proposta, tot considerant que aquest era un programa ideal però que excedia les possibilitats econòmiques, i més ara, del nostre municipi, i que a més no funcionava. Els econacionalistes varen ser més crítics i consideraren un fracàs de l’equip de govern per no haver estat capaç de fer funcionar la recollida porta a porta a Cala Rajada, ja que, segons expressà el seu portaveu, no hi havia hagut voluntat política de salvar aquesta millora; ara, va dir Pere Fuster, es castigarà els que ho feien bé i tornarem enrere en el model de gestió i tractament dels residus. Es Grup va centrar la seva intervenció en el fet que el fracàs deriva del control de qualitat, ja que si aquest hagués funcionat degudament s’haurien detectat les mancances i errades que es produïen.

 

Quan vengué que s’hagué de votar, aquests matisos es traduïren en l’abstenció de PP i Es Grup i el vot contrari de PSM-ExM.

 

Evidentment, els dos punts s’aprovaren amb els vots de l’equip de govern.

 

Aquesta retallada en el servei i l’estalvi corresponent no es traduiran en l’abaratiment de les taxes corresponents.