Amb 15 punts en la part resolutiva de l'ordre del dia, 2 punts de control i els precs i preguntes, dia 2 d'agost se celebrà el ple ordinari de l'Ajuntament de Capdepera. Així que per no fer llarg aquest resum anem per olivetes. No van assistir els regidors d'El Pi, Eduardo Cabrero i Elionor Hernández.

El primer punt va ser aprovació de l'acta de l'anterior ple (03-07-2024) que s'aprovà sense cap comentari.

El segon punt feia referència a la modificació del complement de destí dels funcionaris (que ve regulada per l'Estat). Després de la modificació de desembre es detectà que el complement de destí plaça treballadora familiar no s'ajustava al mínim establert, així com les de subaltern. Per tant, es proposà incrementar els complements de destí per ajustar-se als mínims establerts. El portaveu del PSOE demanà per incrementar els complements de tots els funcionaris, i la batlessa li contestà que ara urgia adaptar-se a la normativa i plantejar-se més endavant incrementar aquests complements en els marges que marca la llei. S'aprovà amb els 10 vots a favor de l'equip de govern i 5 abstencions de l'oposició.

El tercer punt feia referència a la creació d'una plaça d'arquitecte en cap. Així es mantindria una plaça d'arquitecte amb una RLT com l'actual i crear una altra com a cap de departament a la Relació de Lloc de Treball. A pregunta de l'oposició s'especificà que es tracta de la modificació d'una plaça, no crear-ne una de nova. S'aprovà amb igual resultat que l'anterior (10 a favor i 5 abstencions).

El quart estava relacionat amb l'anterior, és a dir es tractava d'aprovar una modificació de la plaça d'arquitecte a la RLT pel que fa a l'horari, que passarà a ser de dilluns a divendres. S'especificà que no afectarà l'actual arquitecta sinó a qui comenci al setembre. S'aprovà amb els 10 vots a favor i les 5 abstencions.

El cinquè punt va ser la contractació de la concessió del servei per l'explotació del bar-cafeteria del poliesportiu municipal d'Es Figueral. Es comentà que l'oferta per deu anys l'explotació és de devers 7.878,60 euros anuals i que s'ampliarà l'horari d'atenció al públic. S'aprovà per... exacte! 10 vots a favor i 5 abstencions.

El sisè punt planteja l'aprovació de canvis i modificacions en les condicions del contracte del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i gestió de la Deixalleria. Es tractà bàsicament d'esmenar una errada pel que fa a l'aprovació del pagament d'una factura per una quantitat menor a la real. S'aprovà per 10 vots a favor i 5 abstencions.

El punt setè proposà la renovació del conveni de col·laboració per la millora del sistema de sanejament i depuració de les EDAR de Capdepera, sa Font de sa Cala i Canyamel. S'aprovà una pròrroga per quatre anys més del conveni signat per l'Ajuntament de Capdepera i ABAQUA en el 2020, amb els 10 vots a favor i les 5 abstencions.

El punt número 8 feia referència a una expropiació per ministeri de llei (expropiació rogada). Després de comentar tot el procés es proposa l'adquisició pel preu acordat de 238520,75 euros. S'aprovà per unanimitat.

En el punt 9, s'aprovà la declaració institucional per a espais sense fum. Declaració que publicarem ben aviat.

El punt 10, tractà la moció per demanar la dimissió de Gabriel Le Senne com a president del Parlament de les Illes Balears, proposada per Més per Capdepera. Una vegada llegida (esperem poder publicar-la en breu, el representant del PSOE, Rafel Fernández, manifestà el seu vot favorable. Així s'aprovà amb 10 vots a favor (PSOE I MÉS) i 5 abstencions (PP).

Els punts 11,12 i 13 feien referència a la modificació i el reconeixement extrajudicials de crèdits. La modificació de crèdit és de 8200 euros per adobar el rellotge de l'església de Sant Bartomeu i els reconeixements de crèdit per pagar factures) eren de 289.056 euros i 253.710 euros, aquestes darreres s'aprovaren amb els vots favorables de l'equip de govern i en contra de l'oposició present.

Per urgència es van incloure dos punts a l'ordre del dia. El primer la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, adaptant l'actual coeficient al nou que marca l'Estat. El portaveu del PSOE indicà que això suposarà un increment dels imposts, indicant que es podria aprovar un coeficient inferior, cosa que negà la batlessa. S'aprovà amb 10 vots a favor i 5 en contra. L'altre feia referència al canvi de numeració del carrer Garlanda, s'aprovà per 10 vots a favor i 5 abstencions.

En les activitats de control (Decrets i Resolucions i Notes d'objecció) no hi hagué cap comentari i es passà als precs i preguntes.

En el torn de precs i preguntes Rafel Fernández, primer de tot demanà la dimissió de la regidora de contractació (diu que ho farà cada plenari com a recordatori) i per al·lusions la regidora li contestà amb la xifra de 27.000 € que, segons va informar, l'exbatle va donar "a dit" a familiars de regidors del PSOE, i que, per tant, Fernández ha de renunciar primer com a regidor abans de demanar dimissions a altres. Dit això demanà al regidor de policia com va anar la selecció de la Unitat de platges, i li contestaren que es presentà una persona i que n'hi ha un oficial al càrrec de la Unitat de platges i que havia aprovat els requisits. Demanà la puntuació de les distintes proves.

Carme Corraliza demanà per les batudes de la Policia en les platges, li contestà que en els darrers trenta dies s'havien trepitjat les platges vint-i-set dies, a càrrec dels policies assignats, unes al matí i altres a l'horabaixa, a totes les platges. També demanà pels efectius en la nit, fent referència al dispositiu del dia que Espanya guanyà l'Eurocopa. Manuel Filgueiras indicà que aquella nit va haver-hi prou control de la situació amb els policies locals i el suport de la Guàrdia Civil. També va preguntar per una batuda en Canyamel en què es multà a molta gent, entre ells treballadors dels hotels, cosa que creà molts de comentaris en xarxes socials i, fins i tot, queixes d'hotelers a causa de la manca d'aparcaments i si ho fan també a Cala Mesquida. Li contestà que si els cotxes estan mal aparcats el policia no distingeix cotxes de residents o de turistes, i a més ho fan per tot. També demanà si hi haurà Protecció Civil a la Nit de Foc, i li contestaren que hi havia una reunió amb el cap per veure amb els efectius amb què compten per les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu.

Al regidor de festes li digué que el programa segueix la mateixa línia que el que ella feia, i se li criticava. En Joan Campins li comentà que ell no pot respondre pel que li criticaven i que ell era a la Comissió de Festes ajudant i donant el seu suport. Si hi ha actes que funcionen troba que s'han de mantenir i s'han introduït algunes novetats en el programa.

Pel que fa a la petició per poder aparcar en el propi gual ("vado"), proposta que havia fet Més quan era a l'oposició, contestà na Núria Garcia que ho havien proposat en arribar a l'equip de govern i des de la Secretaria i contestaren que no era viable, però si fos possible ho faríem.

Na Claudia Troppa demanà pel comte que es fa dels cotxes a l'entrada i sortida del pàrquing de Cala Agulla. En Manuel Filgueiras li contestà que el Consell fa un seguiment de l'ocupació dels aparcaments en distintes zones turístiques. Demanà al regidor d'Esports per les portes del recinte esportiu d'Es Figueral que es tanquen a l'horabaixa i que els al·lots boten. Li contestà Manuel Filgueiras que la policia les tanquen cada nit entre les 11 i les 11.15 hores. L'ordre que hi ha és que obrin de matí per l'escola d'estiu i es tanqui a la nit.

Agustí Nebot, va demanar al regidor de policia, per posar un mirall en el cap de cantó de Sa Trobada. Demanà una valoració de l'Escola d'Estiu i Agripina Rocha li contestà que els infants estan molt contents i pel que fa a pares i mares si hi hagués queixes segur que les hauria rebudes. Les zones d'ombra han anat millor enguany i segons els tècnics que fan el seguiment la valoració és molt bona. A la batlessa li demanà per la reunió amb el conseller d'Educació, li contestà que es va presentar el Pla d'Infraestructures, però la regidora d'Educació, Mireia Flaquer, que assistí a la reunió li comentà que el Pla és a deu anys i estableix prioritats. Pel que fa a Capdepera la prioritat és l'edifici de s'Alzinar, que està pendent d'estudis per definir què es fa si reformar o fer de nou, es té en compte l'ampliació de l'IES Capdepera i valorar què es fa amb el CEIP s'Auba a causa de la gran matrícula que té. Pel setembre esperen que arribi una solució al tema de s'Alzinar per part de la Conselleria. A l'equip de govern se li demanà un pla B, en cas que no es pogués reformar s'Alzinar, cercar un espai on poder ubicar el centre, i li contestaren que si s'ho han plantejat, però el problema és trobar un terreny i caldria fer modificació de Normes subsidiàries. Una altra opció podria ser on es troba l'àrea esportiva de s'Alzinar, tot i que confien que les proves de càrrega siguin positives.

Per acabar el regidor de Festes, Joan Campins convidà a tots els ciutadans i ciutadanes a participar en els actes programats tant per les feses de Sant Roc com Sant Bartomeu. El programa es pot trobar a les xarxes i la setmana vinent en paper.


Un que l'escoltava