El Servei d'Assessorament Lingüístic, 
                                       una eina d'integració





El SAL (Servei d'assessorament lingüístic) de l'Ajuntament ha arribat als 16 anys de vida, amb una feinada feta i amb  molta més per fer. I és que la tasca de normalitzar l'ús del català dins la vida administrativa i la comercial, i en tots els àmbits socials, no acaba mai.

El departament encapçalat per Maria Àngela Melis, que al principi va compar amb Carme Planells al capdavant, va voler celebrar aquesta fita amb una xerrada en què es va donar a conèixer el camí fet fins aquí i els aspectes, tant positius com negatius, que l'han condicionat. L'acte va tenir lloc en el Centre Cap Vermell, el passat dimarts dia 6 i comptà amb la presència de distints regidors, encapçalats per la responsable de Cultura, Carme Corraliza.



Amb un bon grapat de gràfiques explicatives, Maria Àngela Melis ens apropà als distints àmbits d'actuació que el SAL abasta: els interns, de cara a fer possible l'ús normal del català, tant a nivell escrit com oral, en les relacions de l'Ajuntament amb els ciutadans; i els externs, que anirien des de l'assessorament i suport al món turístic i comercial, fins a l'aspecte acadèmic i docent, que ha ajudat centenars de persones a accedir a l'adequat coneixement de la nostra llengua. El SAL ha estat responsable, igualment, de la convocatòria i manteniment del certament literari "Ploma de ferro", del qual ja se n'han publicat tres volums. La posada en marxa del moviment de voluntariat lingüístic seria una altra de les fites assolides, amb molt bons resultats.



Com dèiem, molta feina feta, en un ajuntament que sempre ha apostat per fer del català una eina de relació amb els ciutadans, i això en tots els consistoris, a despit del color polític. No direm que els resultats hagin estat espectaculars, perquè la realitat social del nostre municipi és la que és, i l'entorn mediàtic també. Però sí que ens arriscam a dir que, sense el SAL, les coses serien molt pitjors.



Enhorabona a na Maria Àngela i a l'Ajuntament. La primera, no ho oblidem, va veure reconeguda la seva tasca amb un dels premis 31 de Desembre de l'OCB, en la darrera edició. Esperam que no es defallesqui en aquesta tasca, no sempre senzilla, de fer del català una llengua a l'abast de tots els ciutadans, a partir del mateix nivell d'oficialitat que el castellà, d'acord amb la legislació vigent.