Les festes de sa Font de sa Cala se consoliden any rere any, de la mà de la seva Associació de Veïnats i la col·laboració dels residents que s'impliquen en l'organització de les "seves" celebracions. D'aquesta manera, com a colofó o perllongació de les festes d'agost, sa Font de sa Cala es prepara per dur a bon port el seu senzill, però participatiu, programa de festes.
El diivendres 26 d'agost va tenir lloc el pregó d'Antoni Ferrer, de Can Cardaix. El pregoner va ser presentat pel president de l'Associació de Veïnats , Mauricio Raij. En Toni Ferrer ens recordà com era sa Font de sa Cala fa més de quaranta anys i com, del no res, es va anar desenvolupant fins a l'actaualitat. Va descriure com començà cada negoci, cada hotel, cada restaurant..., tot il·lustrat amb anècdotes i curiositats. Va incidir molt en la valenta decisió de construir el Beach Club Font de Sa Cala, abans conegut com el càmping, i la visió empresarial i turística del seu propietari Antoni Moll Miquelet. Tampoc no faltaren anècdotes referides al seu restaurant Can Cardaix, des de l'inici, com un senzill "merendero", fins ara.
Es que ningú vol varen posar la part musical a l'acte, que comptà amb la presència de la totalitat de la Junta de l'Associació de Veïns, el batle, Rafel Fernández, distints regidors i molts de veïns, que felicitaren el pregoner i gaudiren d'un refresc.
Aquí teniu el text del pregó d'Antoni Ferrer, evidentment falten les anècdotes que va afegir en Toni al llarg de la xerrada.
Bones tardes a tots, veïnats i amics de sa Font de sa Cala.
Estam aquí amb motiu de les festes que fa un parell d’anys que se celebren.
Ara vos contaré un poc la història d’aquest barri així com jo la record, perquè ja fa molts d’anys que hi som i he vist tots els canvis que s’han anat produint.
El nom de sa Font de sa Cala ve de la font que es troba a nivell de la mar, a la platja. Allà la gent de Capdepera i Cala Rajada hi venia a cercar aigua amb la creença que era medicinal.
El primer que es va decidir a obrir un negoci va esser en Toni Moll “Miquelet, que va fer un càmping i la caseta antiga la va deixar com a bar.
Després, a can Pascual de Na Taconera obriren una granja de pollastres, abans de fer una fàbrica embotelladora d’aigua.
Aquí ja va arribar Can Cardaix. I el motiu que ens va decidir a posar primerament un merendero i després el restaurant va ser que el diumenges venia molta gent a fer paelles i a passar el dia a davall els pins, d’aquí davant.
Uns del primers estiuejants del barri varen ser els Vargues, una familia amb 2 nins que posaven una tenda de campanya i feien l’estiu.
Els Zaforteza ja tenien la caseta antiga que coneixem tots, a damunt la caleta de n’Aladern.
Poc temps després ja es va construir la carretera, perquè abans només hi havia camins de carro. Una cosa curiosa es que hi havia un home que tenia una soll, on ara és Don Panxo, i venia cada dia a donar menjar als animals, perquè tot era fora vila i no hi havia res més.
A poc a poc es varen anar fent més i més, i engrandint el que ja hi havia fet: xalets, hotels… L’Espadon, el Carolina, Las Palmeras, Sa Sínia…
I ara per acabar, ho faré amb una glosa:
Sa festa ha començada,
serà una festa de gala,
i ara tots plegats diguem:
Visca Sa Font de Sa Cala!
Moltes gràcies per haver-me escoltat i a sa Font de sa Cala ens veurem.