EXPOSICIÓ “EL NAUFRAGI DEL GOLEA”
Tot recordant el 80è aniversari de l'enfonsament
Per uns moments, màgics moments, el divendres dia 17, “El Golea” tornà a navegar. El recordat vaixell, el naufragi de tots els naufragis que han conegut els gabellins, recuperà la seva altivesa i, des de la drassana de La Seyne va partir cap a Alger. L’exposició promoguda per l’associació Gabellina Destarotada –de la qual, en el mateix acte inaugural se’ns comunicava la defunció– vol ser un homenatge a la memòria d’un vaixell que també va morir, però d’això ara en fa 80 anys. I a més vol ser un homenatge a un element indefugible de la moderna història del poble, a una pàgina de connotacions gairebé mítiques.
Abans de la inauguració de la mostra, la Banda de Música hi posà les notes, gabellines també (“Alma de ángel”, de Baltasar Moyà), per a preludiar l’acte de forma immillorable. Tot seguit varen prendre la paraula Miquel Llull –metafòrica dissertació sobre el naufragi que, avui, més que el d’un vaixell és el de tota una societat–; Xesca Pascual, qui va llegir una carta del pintor i historiador francès Bernard Bernadac, gran col•laborador d’aquesta exposició, des de la distància; i Antoni Flaquer “Coix”, per a recordar els fets de 80 anys enrere.
L’exposició no defrauda, ans al contrari, ens apropa a uns fets que, de generació en generació, hem anat conservant en l’imaginari popular i dels quals ara en poden contemplar testimonis gràfics que, per a la majoria de nosaltres, són totalment inèdits. Des de la construcció d’”El Golea”, fins als seus darrers esbufecs devora es Llamp, passant pel primer viatge o per la seva presència en el port de Palma. També la premsa de l’època hi és present. Però, i de manera molt destacada, ens hem de referir al conjunt d’objectes conservats d’aquella nau: petits mobles, elements de bany, fanals..., tot de peces que indefectiblement ens menen al passat.
Si teniu un moment, feis una escapada fins a Can Creu i visitau aquest naufragi d’El Golea. Teniu fins al proper dia 25. Els que de més edat reviureu una pàgina singular de la història de Capdepera; els més joves, d’altra banda, coneixereu un episodi que, sens dubte, vos ajudarà a entendre una mica millor el present que vos ha tocat viure.
Aquest és el document complet que podeu legir en pdf