"Y nos dierons las 10 y las 11, las 12 y..."
Aprovada la moció en defensa del català,
amb els vots en contra del PP
Jaume Tous pren possessió del seu escó de regidor,
en un plenari que durà quatre hores
Per si no la recordau, aquesta és l'ordre del dia sobre la qual varen debatre els nostres regidors el passat dimarts dia 1.
I.- APROVACIÓ ACTA SESSIÓ ANTERIOR: 2.11.10.
II.- PRESA DE POSSESSIÓ DEL SR. JAIME TOUS PELLICER COM A REGIDOR.
III.- COMPTE GENERAL 2009.
IV.- EXPEDIENT MODIFICACIÓ CRÈDIT 28/10.
V.- EXPEDIENT MODIFICACIÓ CRÈDIT 29/10.
VI.- EXP. NÚM. 213AG/10: MOCIÓ PSM-EN: LA LLENGUA PRÒPIA DE LES ILLES BALEARS.
VII.- EXP. NÚM. 224AG/10: MOCIÓ EU-EV: APROVACIÓ I REGULACIÓ DELS ACTES DE BENVINGUDA A LA COMUNITAT I CEREMONIA CIVIL D’IMPOSICIÓ DE NOM ALS NOUNATS.
VIII.- EXP. NÚM. 225AG/10: MOCIÓ EU-EV: DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE VIOLACIONS DELS DRETS HUMANS AL SÀHARA OCCIDENTAL.
IX.- EXP. NÚM. 1SS-21/10: PROPOSTA “ES GRUP” REFERENT A AJUDES PER LES FAMÍLIES QUE TRAMITIN O VULGUIN ADOPTAR ALGUN INFANT ALS PAÏSOS MÉS DESFAVORITS.
X.- ELEVACIÓ ESCRIPTURA PÚBLICA CENTRE DE SALUT DE CAPDEPERA(PAC): UNIFICACIÓ DE PARCEL•LES I DECLARACIÓ D’OBRA NOVA.
XI.- ELEVACIÓ ESCRIPTURA PÚBLICA SALA MULTIUSOS (CENTRE CAP VERMELL): UNIFICACIÓ DE PARCEL•LES I DECLARACIÓ D’OBRA NUEVA.
XII.- ELEVACIÓ ESCRIPTURA PÚBLICA EDIFICI CAN CREU D’INCA: UNIFICACIÓ DE PARCEL•LES I DECLARACIÓ D’OBRA NOVA.
XIII.- ELEVACIÓ ESCRIPTURA PÚBLICA ESCOLETA CALA RAJADA: DECLARACIÓ D’OBRA NOVA.
XIV.- ELEVACIÓ ESCRIPTURA PÚBLICA ESCOLA DE MÚSICA: DECLARACIÓ D’OBRA NOVA.
XV.- DECRETS I RESOLUCIONS.
XVI.- PRECS I PREGUNTES
Per a obrir boca, va tenir lloc la presa de possessió de Jaume Tous com a regidor del PP, en substitució de Bernard Boutique, qui havia renunciat al seu escó per motius laborals. El nou regidor, fins i tot, havia sonat com a candidat a encapçalar la llista del seu partit en les futures eleccions locals. Sigui com sigui, des de “Cap Vermell” li donam la benvinguda al primer terme de la política gabellina i li desitjam molts d’encerts en el desenvolupament de la seva tasca pública.
Tot segui es proposà l’aprovació dels Comptes Generals del 2009, cosa que es va dur endavant amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció dels nou regidors de l’oposició. El gest, d’alguna manera, va ser una premonició del que acabaria essent un plenari de gran correcció, independentment de les lògiques discrepàncies en els punts de vista d’uns i altres.
Les distintes modificacions de crèdit dels punts IV i V també s’aprovaren. La primera derivava d’un ingrés de 180.500 euros provinents del Consell de Mallorca, que s’aprovà per unanimitat; la segona, consistí en el traspàs d’una partida de les NNSS que ara es destinarà a pagar els projectes tècnics del Plan E, i en aquest cas comptà amb els vots en contra del PP i les abstencions d’EU-EV i Es Grup.
El punt sisè, com d’alguna manera s’esperava, va centrar un intens debat que, diguem-ho una vegada més, va discórrer en un to serè, i en el qual cadascú defensà els seus punts de vista sense acritud. La moció presentada aquí per la coalició PSM-Entesa, la mateixa que s’ha debatut en distints ajuntaments de l’illa, poposa –i citam textualment– que l’Ajuntament de Capdepera insti les institucions públiques de les Illes Balears a promoure les mesures necessàries per restablir el català en el lloc que li correspon com a llengua pròpia de les Illes Balears i a garantir que tota la població la conegui i sigui considerada com un dels elements identificadors de la nostra societat. Per aconseguir aquests objectius, la moció defensa la vigència de la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de Mínims. Tots els grups s’hi sumaren i, a més, EU-EV i Es Grup i PSOE en feren una defensa vehement. De la seva banda, Joan Ferrer, que en tot moment va admetre la denominació de català per a la nostra llengua i també la necessitat de la seva promoció, va reivindicar la llibertat de les persones per a parlar la seva que vulgui, va denunciar els problemes que, segons va dir, tenen molts de castellanoparlants en les seves relacions amb l’administració, es va lamentar que no s’ensenyin preferentment les modalitats pròpies i, finalment, va demanar una revisió del Decret de Mínims que garanteixi un ensenyament en què les dues llengües oficials hi tenguin una presència assegurada del 50%, ja que, segons va dir, els alumnes de les Illes Balears tenen dificultats per a expressar-se en castellà si, després de l’ensenyança secundària, surten a estudiar a universitats de la Península. La seva va ser una exposició documentada, amb cites freqüents a l’articulat de la Llei de Normalització Lingüística. Les respostes de PSM-Entesa i dels altres grups es van referir a la unitat de la llengua catalana, avalada per tot el món científic, a despit que cadascú faci servir les modalitats orals que li són pròpies, i a la necessitat d’una discriminació positiva a favor del català, com a única mesura per a salvar-la de la desaparició, atenent la situació de llengua minoritzada en molts d’àmbits d’ús. La moció es va aprovar amb 11 vots a favor i 6 en contra del PP.
La següent moció la presentà EU-EV i, com podeu veure a l’ordre del dia, pretenia reglamentar els actes civils de benvinguda als nounats del municipi, els pares dels quals no desitgin vincular aquest acte a cap celebració religiosa. Inicialment, tant el batle com la regidora Gasull consideraren que aquest era un reglament que necessitava ser revisat per a perfeccionar-lo i, per tant, proposaren que es deixàs damunt la taula. Maria Orts accedí a canviar alguns punts de la proposta, relatius a l’edat dels nadons o la imposició del nom, i es va passar a votació. Hi votaren a favor EU-EV, PSM-Entesa i Es Grup; els altres partits s’abstingueren i, per tant, la moció s’aprovà.
Una segona moció presentada per EU-EV, en el sentit que l’Ajuntament s’adherís a la condemna de les violacions dels Drets Humans en el Sahara Occidental, feta pel Fons Mallorquí de Solidaritat, es va aprovar per unanimitat.
La quarta moció de la vetllada la presentà Mateu Melis (Es Grup), per de regular l’ajuda a les famílies que vulguin adoptar infants en països subdesenvolupats. Després de discutirsobre les quanties que s’hi havia de destinar –cosa que queda enlaire–, la moció també s’aprovà per unanimitat.
Els cinc punts següents pretenien que s’aporvàs l’elevació a escriptura pública l’obra nova de cinc edificis: Pac de Capdepera, Centre Cap Vermell, Can Creu d’Inca, escoleta de Cala Rajada i escola de música. Tots cinc punts s’aprovaren per unanimitat.
A proposta de la regidora Margalida Bover i pel procediment d’urgència s’aprovà un ingrés extraordinari, rebut per pagar els treballadors que s’han dedicat a la neteja de camins i a la recollida de garroves. No sense la crítica de l’oposició pel fet que, prèviamen, no s’hagués duit la proposta a comissió informativa.
En el sempre conflictiu apartat de precs i preguntes, els distints partits varen demanar explicacions sobre, entre d’altres, els següents punts.
Partit Popular:
- Comptes del Mercat Medieval
- Nous canals de televisió
- Cans perillosos
- Implantació de taxímetres en els taxis dels municipi
- Crema de material confiscat per la Policia Local
- Estat de les gestions per a la regeneració de la platja de l’Agulla
- Cotxes abandonats
- Pilons que falten en el carrer d’es Port
- Factura de l’arquitecte de la sala multiusos i sobrecost d’aquesta infraestructura
EU-EV:
- Abocador de Son Terrassa, deficiències detectades i projecte de resolució
- Destrucció del material requisat per la Policia Local
- Canon digital
- Obres antic cine Juva
Es Grup:
- Es va adherir a algunes preguntes ja fetes pels companys d’oposició
- Quantificació de mà d’obra emprada en el primer Plan E
- Igualment pel que fa a contractació de personal del SOIB
- Escoleta esportiva d’estiu
- Estat de les obres de l’autovia Joan Carles I
- Conveni de personal
- Vehicles damunt la plaça dels Pins (mercat dels dissabtes)
- Qui pagarà el projecte de la sala multiusos
No ens cansam de repetir que aquesta va ser un plenari de gran correcció formal, però, amics nostres, quan miràrem el rellotge, al final de la sessió, eren les 12! El batle i els regidors s’havien guanyat el jornal..., i nosaltres teníem el cap tèrbol de tant parar l’orella.