L'aprovació dels pressuposts sembla més enfora que mai


En un Ple interminable, Sebastià Sureda va reptar l'oposició a presentar una moció de censura

   Encara estam exhausts, sense haver-nos pogut recuperar de les quatre hores de plenari del dimarts dia 2 de juny.

    Els regidors hi eren per obligació, però “Cap Vermell” va resistir per devoció. I se’n necessita molta de devoció, creis-nos. I ara la tasca impossible de resumir quatre hores de plenari fins a unes proporcions diguem-ne civilitzades, que es puguin llegir. Som-hi.

 

  D’aperitiu, dues mocions del PP: en primer lloc, una de referida a subvencions de les escoles de música, i una altra relativa a sol·licitar per a l’Ajuntament la transferència de les competències de Joventut, Cultura i Esports. Ni en un cas ni en l’altre, serviren de res les explicacions que es donaren (en el primer cas, es va dir que aquest era un tema ja solucionat, i, en el segon, que encara s’estava pendent que les esmentades transferències passassin del Govern als Consells, i que després ja es veuria).  Total, que l’oposició, en aquesta mena de lluna de mel que està vivint, va votar com un sol home (o com una sola dona, no siguin coses que ens acusin de masclistes), i va aprovar les dues mocions, la primera amb l’abstenció d’UCAP-UM i PSM, i la segona per 9/8.

 

  D’aquí passàrem a aprovar que les obres del grup de vivendes oficials, en el solar del que va ser hotel Vaquer, puguin començar immediatament. L’oposició va argumentar que s’havien donat les excepcions de l’article 60 de l’Ordenança de Policia i Bon Govern per a la sala polivalent d’es Coll d’Os i per al Club Nàutic, i que també s’havia de fer en aquest cas, en tractar-se d’una promoció de l’IBAVI; així mateix, es va dir que el constructor havia presentat la conformitat de l’únic establiment hoteler afectat (l’hostal Alfonso), i que en temps de crisi com els actuals s’havia de mirar pels llocs de feina. L’equip de govern no semblà tenir-ho tan clar i a l’hora de votar es va abstenir. Conseqüència: 9 vots a favor i 8 abstencions, amb la qual cosa les obres podran començar en voler. Guanyà l’oposició.

 

   L’equip de govern aconseguí que s’aprovassin per unanimitat i sense a penes discussió els tres punts següents de l’ordre del dia:

- Modificacions de nivells de català exigibles als funcionaris.

- Conveni amb l’Agència Tributària, per tal que aquesta pugui tenir accés a les dades del padró municipal, per a la recaptació de tributs municipals delegats a la CAIB.

- Subvencions nominatives. En no estar aprovats els pressuposts de 2009, les subvencions al C.E. Escolar (futbol) i a l’At. Escolar /(bàsquet), havien de passar per ple. Joan Ferrer va retreure aquesta circumstància ja que, va dir, el normal és que aquestes partides es recullin en els pressuposts ordinaris. Però, com que no estan aprovats...

 

   El punt VIII es referia a la modificació de quanties per a les multes de trànsit, que va  defensar el regidor d’Interior, Pep Gallego. Aquí es va produir l’única escissió en el bloc de l’oposició. Joan Ferrer, de la seva banda, va demanar més labor pedagògica i de prevenció per part de la Policia Local, i menys afany de recaptació, que, al seu parer, és l’únic que es persegueix amb aquests augments. Segons Gallego, l’únic que s’ha fet ha estat apropar aquestes quantitats a les que apliquen la majoria d’ajuntaments, i que no se cerca recaptar més sinó dissuadir els conductors de cometre infraccions (especialment d’excés de velocitat i d’aparcament. La proposta es va aprovar amb els 8 vots de l’equip de govern, mentre que el PP hi votava en contra, i EU-EV i Es Grup s’abstenien.

 

   En arribar a l’apartat de Decrets i Resolucions, l’oposició va exigir que es debatessin dues mocions presentades el mateix dia 2, per via d’urgència, cosa a la qual no semblà gaire disposat l’equip de govern. No coneixem el text d’aquestes dues mocions, i l’inferim a partir del debat que es va produir, i a partir del text dels escrits que l’oposició va presentar el passat mes d’abril. Per tant, del que es volia tractar era de l’ús futur de Can Creu d’Inca, després de la modificació que s’hi ha de dur a terme, i de retornar distintes partides de préstecs que encara no s’han fet servir. Aquesta segona qüestió, segons va informar l’interventor, no es podia aprovar a proposta de l’oposició, ja que és facultat exclusiva del president de la corporació proposar l’aprovació dels pressuposts i de les modificacions de crèdit (com era el cas). L’equip de govern va demanar cinc minuts de recés i, acte seguit, el que es va fer va ser votar si les dues mocions s’havien de discutir per via d’urgència en el mateix Ple, cosa que, com podeu suposar, es va aprovar amb els 9 vots de l’oposició.

 

    A partir d’aquí, l’enfrontament entre uns i altres va ser dur i es varen dir moltes coses. Per part de l’oposició es va retreure a l’equip de govern que, des del mes d’abril, en què es presentaren els escrits esmentats, l’equip de govern no havia fet cas a cap de les propostes, sense considerar la situació de trobar-se en minoria, i que la despesa corrent segueix completament descontrolada. La resposta de Sebastià Sureda va ser contundent, detallant totes les modificacions que s’havien introduït en l’esborrany de pressuposts a proposta de l’oposició; va acusar aquesta de fer demagògia i de ser un tripartit liderat pel PP, i d’ aquest partit  va dir que aquí està representat per l’ala més dretana, la propera a Carlos Delgado; Sureda va dir, així mateix, que l’oposició no està facultada per proposar, en un ple, modificacions com ara les referides a devolucions de crèdits, ja que això només correspon al batle, i va desafiar l’oposició a presentar una moció de censura. En Joan Ferrer va respondre que no se n’havia de fer res del seu posicionament polític dins el PP, i així ho va admetre en Sebastià Sureda. En el fragor de la batalla, en Pep Medina va demanar la paraula, i aquest regidor, de qui hem dit en alguna ocasió que representa l’ala assossegada i serena del seu partit, va pixar fora de test. Va retreure a Sebastià Sureda que aquest hagués demanat el vot per al PSOE, i va afegir que en Zapatero en realitat és el culpable dels 4 milions (sic) d’aturats de l’Estat espanyol.  És cert que el regidor d’Hisenda va lloar les inversions del Pla Zapatero, però d’aquí a demanar el vot...

 

   Bé, uns i altres intentaren defensar la veritat econòmica d’aquest municipi, una veritat que, com se sap, ve determinada per un vot. I, evidentment, no es posaren d’acord. De manera que passaren a la votació, i aquesta, caparruda ella, tornà a donar un resultat que ja comença a ser molt previsible: 9 vots de l’oposició a favor de les mocions, i 8 vots en contra de l’equip de govern.

 

I això, què vol dir?

 

   Com que l’oposició no està facultada per proposar modificacions de crèdit, el que es va a provar va ser instar el batle que faci les modificacions necessàries per tal de retornar totes les partides dels préstecs que a data d’avui no s’han fet servir. Quant a l’altra moció, se suposa que s’aprovà que es replantegi la infraestructura que es vol dur a terme a Can Creu d’Inca i
que es torni a la idea inicial de convertir aquest casal en el gran espai cultural del municipi.

 

   Així, en calent, ens sembla que es tracta de dos brindis al sol, que no van enlloc ni vinculen l’acció de l’equip de govern. I si no és així, ja es veurà.

 

   Però, no vos cregueu, encara no en tenien prou, i tot i que els distints portaveus varen prometre que en el torn de precs i preguntes serien breus, Déu n’hi do!

 

  Per començar, en Joan Ferrer va demanar, com a cada plenari, per la sala multiusos (allò del canvi de projecte, etc.); després es va interessar per una intervenció de la regidora Margalida Bover en relació a l’associació “Sol Naixent” de Cala Rajada (tot un serial –dolent– el d’aquesta gent, però ja en parlarem en un altre lloc); demanà per un hipotetic tancament del carrer Elionor Servera al trànsit; per la manca de reforç policial en les celebracions de la victòria del Barça a la Champions; per les denúncies del cap de la Policia en relació a un presumpte robatori mentre estava suspès de funcions; pels expedients a dos funcionaris d’aquest  mateix cos; pel control policial a les platges, per les bandes reductores de velocitat del carrer d’es Port; per una sèrie d’expedients d’infracció urbanística no tancats; per l’obertura dels carrers Tritó i Nereides (hotel Son Moll); per la investidura de Pep Gallego com  a nou batle..., i encara per algunes coses més.

 

   Na Maria Orts preguntà per algunes deficiències observades en les obres del carrer d’es Port (el regidor Mateu Garau va dir que ell i l’empresa també les coneixien i que encara no s’havia rebut l’obra); pel tancament de la canera; per la provisió d’una plaça de tècnic general a Urbanisme; per les certificacions d’obra dels treballs del pla del Govern Central...

 

   En Mateu Melis, per començar, va donar les gràcies a Mateu Garau per dos assumptes puntuals (instal·lació d’una reixa de protecció en el camp de futbol i la retolació de carrers de Cala Rajada); després es va interessar pel canvi de logotip del Mercat Medieval; també pel carrer d’es Port (aljub); per la pròrroga de la subvenció per a la sala multiusos; pel termini imposat a les obres del Club Nàutic (expirava dia 23 de maig); i per alguns problemes derivats de cans a lloure.

 

   A tot això, havien passat quatre hores, la utilitat de bona part de les quals ens permetem posar en dubte.