Divendres, 21 de juny, se va celebrar la III Fira nocturna de la llata a Capdepera organitzada pel Parc Natural de la Península de Llevant i l’Associació Art de la Pauma, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capdepera.
Aquest esdeveniment posà punt i final al programa de la IV Setmana de l’Art de la pauma, que s’ha celebrat del 14 al 21 de juny en els municipis del Llevant mallorquí.
Enguany la fira nocturna ha canviat d’ubicació i ha passat del carrer Fondo a la plaça d’Es Sitjar amb un ampli horari (de 16 a 23 hores) i un bon nombre de participants de distints pobles de Mallorca i un vingut des d’Alacant.
Na Maria Vives "Llissa" va donar la benvinguda en nom de l'associació oganitzadora "Amics de la pauma".
Com a novetat, enguany la fira va retre homenatge a les primeres dones què amb la llata, varen poder sustentar bona part de l'economia de Capdepera abans de l'esclat turístic. Na Margalida Tous de les “Madones de sa llata” va ser l’encarregada d’obrir la fira amb un sentit pregó que en breu publicarem.
La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, també va dirigir unes paraules de benvinguda a Capdepera del participants a la fira i dels visitants, i juntament amb regidors de Capdepera i Artà van visitar els distints expositor.
Les paradetes dels expositors se situaren al voltant de la plaça deixant un espai interior per a tallers de llata i l’escenari.
Amb molt bona afluència de públic, se creà una ambient molt agradós. A més de les paradetes dels artesans poguérem gaudir de les cerveses artesanes i vi ecològic de Sa Cervisseria de Cala Rajada i del càtering de Ses 3 forquetes. Així els visitants van poder gaudir de música, tapes, cerveses artesanes, mostra i venda d'articles elaborats amb les fibres vegetals del garballó, etc., la plaça se va omplir de gom a gom amb gent arribada de tota l'illa que va poder conèixer de primera ma l'obra de pauma, com a manifestació cultural del poble i poder veure en directe el procés de creació d'una peça.
La música va ser present amb la xaranga “Els Esparralls” que animà l’inici de la fira; la vetleria de 3 guitarres de Elionor Gómez-Quintero, Joana Colom i Maria Escales, acompanyades de Jeroni Alzina, que va fer un repàs a les cançons pròpies de les vetleries gabellines; i una excel·lent actuació del grup Aula-64, que va interpretar un bon grapat de versions de cançons populars de les Illes.
Els artesans participants van ser Palmes Barxes de Beniarbeig d’Alacant, Pep Toni Ferrer de Secar de la Real, Yolitas de Cala Rajada, Espai Kamàndula d’Artà, Jerònia Gelabert i Catalina Palmer de Sa Font d’Amunt de S’Arracó, Tomeu Cerdà i Xesca Coll de Pollença, Tasso Matar i Pep Carrossa d’Artà, Artesania de la palma des de1935 de Capdepera, Madones de Sa Llata de Capdepera, Aina Pistola d’Artà, Club d’amics de la segona edat d’Artà, Ses lletreres colonieres, Associació Art de la pauma i el Parc Natural de la península de Llevant.
Els organitzador quedaren molt contents per la participació d’artesans i la resposta del públic. “ És fantàstic veure com es manté viva aquesta tradició i com es dona visibilitat a un ofici tan arrelat a la nostra cultura”. Han comentat: “És impossible verbalitzar amb paraules el cùmul d'emocions que mos envaeix, però dir-vos que tenim l'agraïment a flor de pell i un entusiasme per preparar nous projectes.
En aquests moments, la plenitud fa estada als nostres cors, perquè vàrem comprovar de primera mà que la llatra té el futur assegurat. No tot va sortir perfecte, però això mos anima a millorar les properes edicions... Moltíssimes gràcies a tots els que donau ales al nostre projecte. Sense vosaltres, res d'això seria possible”.
Enhorabona a tots i totes, organitzadors, col·laboradors i expositors els que ho han fer possible!
Cal recordar que dilluns, dia 17 de juny va tenir lloc una mostra i tallers de llata a la plaça Castellet de Cala Rajada.