Pere Orpí presentà, a Capdepera, el seu gran treball sobre la música a Mallorca







   Divendres, dia 23 de gener, tingué lloc la presentació del llibre Sons de Mallorca. Instruments tradicionals, música, senyals i cultura de l’oci al  teatre de Capdepera.


Image


   L’acte comptà amb una notable presència de públic interessat per aquesta obra de caràcter divulgatiu, que abasta tot l'àmbit territorial de l'illa i que compta amb una important presència gabellina. D'alguna manera, com comentaren els distints oradors, la gent de Capdepera n'assumeix un notable protagonisme, cosa inevitable en la filiació de l'autor. En Pere no ha fet, però, una obra local, ans al contrari es tracta d’una ampla recopilació, exhaustiva, acurada i sistematitzada, amb referències a gairebé tot Mallorca. Es tracta d‘un volum de més de 450 pàgines, magníficament il·lustrat amb dibuixos de Josep Cortés, que a més compta amb el suport d’un DVD, realitzat per Antoni Nicolau, on els instruments poden ser escoltats, cosa que li confereix categoria de document de gran valor.

Image

   La presentació de l’acte la va assumir el professor Felip Munar, qui, a més de glossar la tasca ralitzada, va parlar de l'autor i dels distints col·laboradors. Successivament, varen prendre la paraula el batle de Capdepera, per a felicitar i encoratjar a tots els qui han fet possible aquest treball; Josep Cortés, amic i col·laborador de Flor de Card (la revista llorencina, germana de Cap Vermell), que com hem dit ha estat és el responsable de les magnífiques il·lustracions de tots els instruments presents en el llibre; el músic Toni Nicolau, el qual es va referir al treball d’elaboració del DVD. Tot seguit vàrem fer un tast del vídeo, concretament de les imatges gravades a Capdepera, amb la Banda i les festes de Sant Antoni com a protagonistes. En una segona part, el musicòleg Francesc Vallcaneres va oferir una molt interessant dissertació en què va emmarcar el treball de Pere Orpí dins la línia d'investigació de la cultura popular, que a Mallorca ha comptat amb distingits preveres com mossèn Alcover o com el pare Ginard; Vallcaneres va ressaltar la veritable dimensió de l'obra de Pere Orpí la seva importància per a futures generacions de mallorquins. Per  acabar, el mateix Pere Orpí es va referir a la seva obra (podeu veure i escoltar  les seves paraules en aquesta mateixa plana web).

Image

   La part musical de l’acte anà a càrrec del  grup de xeremiers, a l’inici de l’acte, i, com a colofó de la festa, de la Banda de Música de Capdepera, que oferí un petit concert.
  Des de de Cap Vermell no podem sinó felicitar a Pere Orpí, i tots els seus col·laboradors, pel aquest llibre. Enhorabona a tots.