La Flama del Canigó, festa ancestral d'encesa dels Focs de Sant Joan arreu dels Països Catalans, arribarà a 38 municipis mallorquins gràcies a 29 delegacions de l’Obra Cultural Balear, 12 associacions i 3 ajuntaments.
Els municipis d'Alcúdia, Algaida, Artà, Binissalem, Buger, Calvià, Campanet, Campos, Capdepera, Costitx, Esporles, Felanitx, Inca, Lloret, Lloseta, Llucmajor, Manacor, Maria, Marratxí, Muro, Palma, Petra, sa Pobla, Pollença, Puigpunyent, Sta. Maria, Sencelles, Sineu, Sóller i Vilafranca rebran la Flama de la mà de les respectives delegacions de l'OCB.
Alaró organitza cada any la Festa de la Flama de la Llengua, l’origen de la qual es remunta a l’any 1907, quan l’alaroner Joan Rosselló de Son Forteza va organitzar dalt del cim del Castell una encesa de fogueres per a enllaçar Mallorca amb els cims de Montserrat i el Canigó. Des d'aquest municipi del Raiguer, la Flama recorrerà enguany fins a 38 municipis de Mallorca.
La flama arribà puntual a la plaça de l’Orient. En Joan Cabalgante, en representació de l’Associació Cap Vermell, va recollir la flama a Alaró on va participar de l’acte de lliurament de les flames a totes les delegacions, associacions i ajuntament representats, en el pati de l’ajuntament i la lectura del manifest a càrrec de l’escriptora Antònia Vicens.
Després de la concentració a la plaça de l’Orient, el grup de participants va pujar per les escales del carrer Pla d’en Cosset fins el Portalet del Castell de Capdepera. Allà el mateix Joan Cabalgante va llegir el manifest ( a sota el trobareu), tancant l’acte amb una degustació d’herbes de Can Planetes i uns pendents.
Josep Terrassa com a president de Cap Vermell, va agrair la presència de tots i totes, alhora que els convidà per repetir l’acte l’any vinent, proposant ampliar la celebració amb una tramponada popular i qualque interpretació musical.
Aquesta convocatòria 2023 ha estat la primera en la que ha participat Capdepera i esperem que la celebració tingui continuïtat en el nostre municipi.
Lectura del manifest a Capdepera:
MANIFEST FLAMA DEL CANIGÓ 2023
La flama és foc, és llum, i ens captiva contemplar la dansa que genera enmig de les ombres.
La seva llum il·lumina el camí de les persones que la baixen des del cim del Canigó per repartir-la entre una munió de voluntaris que l’escampen arreu, i la fan arribar allà on els homes i les dones de bona voluntat volen fer festa. Més tard, també il·lumina infinitat de pobles i ciutats quan encenen la foguera, arreu dels Països Catalans, ja que si alguna festa ens fa ser nació completa és aquesta festa del solstici d’estiu: La nit més curta i el dia més llarg. I, per si això fos poca cosa, la festa de Sant Joan ens relliga amb tota la Mediterrània, símbol d’una cultura que no separa, sinó que ens agermana, malgrat que ara aquesta mar sigui la tomba de tantes persones que escapen de drames i misèries, a la recerca de la llibertat...
El seu foc ens regenera, ens fa reviure les ganes de viure en plenitud el nou estiu arribat (i si pot ser sense incendis), però amb tota la força i el desig que aquest foc cremi tot allò que és vell, corcat i caducat, ja que de les seves cendres podrà renéixer tot allò nou que desitgem com a poble.
I el paisatge oscil·lant que les flames ens dibuixen i ens insinuen dins la foscor, és un paisatge de natura i cultura que les mans dels homes i les dones de la terra han anat pintant amb els segles. Les mans que han sembrat camps i vinyes, les mans que han construït amb pedra seca camins, còrrecs, cabanes i orris; les mans que han construït barques, rais i llaguts per a la pesca i el transport. Mans, en definitiva, que ens han transmès la festa i, també, les mans que ens han acaronat i gronxat en la nostra infantesa.
Deixeu-me que acabi amb els versos finals de la cançó La Nit de Sant Joan, d’un cantant galàctic que té per nom Jaume Sisa, i que diuen així:
Si mireu les flames del foc de Sant Joan
Li veureu les banyes, el barret i els guants
Visca Sant Joan i la flama dels Països Catalans!
Lluís Puig i Gordi
Brussel·les, juny de 2023
Clica la imatge per descarregar-te el manifest 2023 en PDF