La continuació dels treballs en el laboratori de genètica ha permès la identificació geneticantropològica de Maria Pascual Flaquer, filla de Catalina Flaquer i germana d’Antònia Pascual Flaquer, i la més petita de les conegudes com les Roges del Molinar.




L’absència d’ADN suficient entre les restes de les quatre dones trobades en la fossa número 3 del cementeri de Manacor al costat d’Aurora Picornell no havia permès, fins avui, la identificació individualitzada de cadascun dels esquelets per als quals només s’havia pogut confirmar una identificació de grup.

«De cara a la identificació sempre s’ha considerat “un grup tancat”, és a dir, un grup o “treta” que, sobre la base de la informació historiogràfica, va tenir el mateix destí i al qual, per tant, es busca junt. La troballa d’un grup de cinc esquelets el sexe biològic estimat dels quals és femení, amb edats compatibles amb les de les víctimes buscades, que presenta evidències del tipus d’indumentària i en el qual s’ha identificat mitjançant prova genètica a una d’elles, permet inferir que es tracta del grup en el seu conjunt», explicava l’arqueòloga forense del Govern i directora dels treballs d’exhumació del cementiri de Son Coletes, Almudena García-Rubio, després de la identificació d’Aurora Picornell el mes d’octubre passat.

La identificació genètic-antropològica de la petita de les Rogetes, ha permès ara ratificar aquesta identificació grupal que ja havia reconegut la Comissió de Fosses i Desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme de les Illes Balears després de la identificació d’Aurora.

Aquest resultat, en combinació amb la informació arqueològica, històrica i antropològica, ha permès al seu torn la identificació individualitzada de les altres tres víctimes:

Maria Pascual Flaquer correspondria a l’individu número 4, un esquelet de sexe femení i edat estimada d’entre 20 i 25 anys per al qual el laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz) ha realitzat una anàlisi genètica d’ADN, que ha estat comparat amb l’ADN donat per familiars de les Roges, donant com a resultat una identificació positiva per via matrilineal, és a dir, per via femenina.

Belarmina González, l’única del grup de cinc dones que, al costat d’Aurora Picornell, no tenia relació de parentiu amb la resta, ha estat identificada com l’individu número 2, corresponent a un esquelet de sexe femení d’una edat aproximada de 25 anys i l’anàlisi genètica dels quals ha donat resultat negatiu en comparar amb les mostres d’ADN dels familiars de les Roges.

Antònia Pascual Flaquer, la germana major de les Roges, ha estat identificada com l’individu número 5, corresponent a un esquelet de sexe femení sense ADN suficient per a fer les anàlisis però al qual se li estima una edat aproximada d’entre 25 i 45 anys.

Catalina Flaquer, mare d’Antònia i Maria, ha estat identificada com l’individu número 1, corresponent a un esquelet de sexe femení també sense ADN suficient.

Les restes d’Aurora Picornell, també identificada genèticament, correspondrien a l’individu número 3.

«Cada vegada que posam un nom sobre alguna de les restes humanes que recuperam de les fosses de la repressió és una altra victòria contra la desmemòria i contra el franquisme. Aquestes quatre identificacions positives són una passa més en el camí de la veritat, la justícia i la reparació», ha destacat el vicepresident del Govern y Conseller de Transició Energètica, Sectors Productius y Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

El Govern celebrarà aquest dissabte, 28 de gener, a les 12.00, en el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, un acte institucional d’homenatge a totes elles i també a Gabriel Picornell, pare d’Aurora, identificat a la vegada que la seva filla l’octubre de l’any passat. L’acte l’impulsa la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica juntament amb l’Ajuntament de Palma, i en ell es farà el lliurament de restes als seus familiars.

Així mateix, a les 16.00 de l’horabaixa se celebrarà un segon acte per a les Roges del Molinar en el cementeri de Capdepera, d’on és originària la seva família, que també està impulsat per la Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, juntament amb l’Ajuntament de Capdepera.

Els treballs de la segona fase d’excavacions i exhumacions del cementiri de Manacor que han permès l’exhumació i identificació d’Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar els va dur a terme la Societat de Ciències Aranzadi, en col·laboració amb ATICS, entre novembre i desembre de 2021, en el marc del Tercer Pla de Fosses (2020-2021) del Govern de les Illes Balears.

Fins avui, a les Illes Balears s’han pogut recuperar en total les restes d’almenys 241 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja s’han identificat 52, amb Belarmina González i les Roges del Molinar, i s’han retornat 35 a les seves famílies.




Biografies

Antònia Pascual Flaquer
Antònia era la major de les germanes conegudes com les Roges del Molinar, i treballava brodant a la Casa Singer, situada a la plaça de Cort de Palma. Tota la família estava adscrita al Partit Comunista; així com el seu company Luís Montero, que també seria afusellat. Antònia havia participat en diversos mítings, entre ells, un en commemoració del Dia de la Dona Treballadora que va tenir lloc al barri de Santa Catalina de Palma el 8 de març de 1936 i al qual va acudir al costat de la seva mare. Se la coneixia com una persona amb «molta embranzida». Havia estat empresonada el 1934 arran de la Revolució d’Octubre. Ja el 1936, després del cop d’estat, Antònia va desaparèixer els primers dies però va ser finalment detinguda i conduïda a la presó de dones de Can Sales de Palma, on es va reunir amb la seva mare i la seva germana Maria. Va ser afusellada el 5 de gener de 1937. Tenia 28 anys.

Maria Pascual Flaquer
Maria també va començar des de jove a participar en les activitats socials i culturals del seu barri i a escriure articles en Nostra paraula!, el periòdic editat pel Partit Comunista de Balears. Era modista i treballava per a la botiga de confecció Sant Antoni, a la plaça de Coll de Palma. Estava casada amb Josep Julià, dirigent de les Joventuts Comunistes, amb qui va tenir una filla, Natàlia. Va ser empresonada el 1934 amb altres dues dones comunistes per haver protestat contra la detenció dels seus companys durant la Revolució d’Octubre i la vaga general convocada a Palma. Posteriorment va participar en la Massa Coral Antifeixista, creada pel Socors Vermell Internacional, amb la finalitat d’organitzar actes per a la recaptació d’ajudes pels presos, represaliats i les seves famílies. Va ser afusellada el 5 de gener de 1937. Tenia 23 anys.

Catalina Flaquer Pascual
Natural de Capdepera, la mare de les Roges del Molinar, també coneguda com a Catalina Torreta, estava separada. Tenia tres filles i un fill, i treballava fabricant senalles a la seva casa del Molinar. Era una activista política que pertanyia al Partit Comunista. Va ser empresonada i torturada per no voler revelar on estaven les seves filles, Antònia i Maria, també militants del Partit Comunista, que finalment foren descobertes i tancades a la presó de Can Sales. Va ser afusellada al costat de les seves filles el 5 de gener de 1937. Tenia 57 anys.