El pla se centra en la restauració de zones paisatgístiques degradades i en la millora de la resiliència del destí a través d'actuacions de mobilitat sostenible, eixos cívics i millora de l'enllumenat.

Foto: Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme 

Amb aquesta subvenció es realitzaran 3 eixos cívics al municipi de Capdepera.

- EIX 1 que unirà la rotonda del poliesportiu Es Figueral amb la rotonda de Cala Mesquida.
- EIX 2 que unirà la rotonda de Cala Mesquida amb la rotonda de Sa Llata (polígon de Capdepera).
- EIX 6 que unirà la rotonda del Coll del Vidrier fins a la rotonda de l'entrada de Canyamel.


En la reunió de dimecres passat, la Conferència Sectorial de Turisme celebrada en la seu del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i presidida per la ministra Reyes Maroto ha aprovat definitivament un total de 196 projectes de sostenibilitat turística corresponents a la II Convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destí 2022, finançada íntegrament amb els fons Next Generation EU del Pla de Recuperació.


Per a la ministra Maroto, “aquests projectes suposen un avanç en la millora de la competitivitat de les nostres destinacions turístiques i una aposta decidida per un nou model turístic alineat amb els reptes de la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió social i territorial. Permeten a més diversificar la nostra oferta turística i desestacionalizar el flux de viatgers que ens visiten contribuint a millorar els beneficis i l'ocupació generats per la nostra indústria turística en el conjunt del territori”.

Dels plans seleccionats, 175 seran gestionats per entitats locals i 21 corresponen a accions de cohesió que desenvoluparan les Comunitats Autònomes, però que impactaran també en els destins. Per tipus de destí, 63 correspon a destí rural amb identitat turística, 37 a destinació turística sol i platja mixt/residencial, 22 a ciutat amb identitat turística, 16 a destinació turística urbana i la resta destino rural costaner (15), espai natural (15), destí sol i platja molt internacionalitzat (5) i gran destí urbà (2).

La Conferència Sectorial ha acordat també la temàtica que protagonitzarà el Pla Nacional Turístic de 2023, sent els destins de sol i platja els seleccionats per a centrar les polítiques del ministeri.

El programa extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística en destí compta per a aquest 2022 amb un pressupost de 668.370.000 euros, que es completa amb els 51.400.000 euros reservats als plans que tenen com a element identificador actuacions relacionades amb el Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic 2022. En total, les actuacions sumen una inversió de 719.770.000 euros.

Dels tretze projectes seleccionats de les Illes Balears, onze d'ells els gestionaran les entitats locals sol·licitants (Capdepera, Pollença, Sant Joan de Labritja, Sant Llorenç des Cardassar, Sant Josep de Sa Talaia, Santa Margalida, Manacor,  Son Servera), mentre que els altres dos restants correspon sengles ACD (Actuacions de Cohesió en Destins), impulsats pel Govern, un d'ells sota el títol Circularitat com a eix de competitivitat sostenible de les Illes, i l'altre Circularitat alimentària en el sector turístic. 

Concretament, es finançarà un projecte del Consell de Mallorca enfocat a millorar la sostenibilitat del destí. Aquest és un dels plans que comptarà amb una major dotació, 6,1 milions d'euros. Així mateix, es finançarà un pla de Transformació integral cap a la modernització, sostenibilitat, digitalització i la competitivitat de les zones turístiques de Menorca, dotat amb 4,7 milions i impulsat pel Consell de Menorca, i des del Consell de Formentera s'abordarà la fase 2 del Pla de sostenibilitat turística, que comptarà amb 2 milions d'euros. 

La resta de plans estaran impulsats per diferents municipis de les Illes i contemplen des d'eixos cívics impulsats per Capdepera fins a plans de desenvolupament sostenible (Pollença), plans de sostenibilitat (Sant Joan de Labritja), reconversió de la zona comercial i lúdica del nucli turístic de Son Servera, o una transformació integral sostenible de la zona de Cala Millor, i un projecte d'escull artificial en Porto Cristo, entre altres.

A la finalització de la reunió, Negueruela ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació d'aquests 13 plans de sostenibilitat turística, que “suposaran una inversió de 55,22 milions d'euros i que serviran per a impulsar el procés de transformació del nostre destí permetent als nostres destins incorporar de manera efectiva la sostenibilitat i la digitalització en la gestió dels recursos, infraestructures i productes turístics, la qual cosa al seu torn facilitarà l'evolució del model turístic de les Illes Balears cap a un model circular”.



A la Conferència Sectorial de Turisme hi ha assistit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, acompanyat per la directora general de Turisme, Isabel Vidal.