Valoracions de Maria Antònia Moll i Toni Pastor. Mònica Viejo, regidora de Turisme, no n'ha volgut fer.



Després dels dubtes que teníem després de la crisi de la pandèmia del COVID, semblava que poc a poc es redreçaria la situació i tothom parlava de la “nova normalitat”, d’ajudes per superar els efectes de la crisi, de la lliçó que havia suposat, etc... L’economia gabellina tan depenent del turisme estival, allò que anomenem “la temporada”, tenia pel davant un futur ple d’incerteses... Les conseqüències de guerra a Ucraïna i les mesures econòmiques posterior han afegir més dubtes davant la recuperació econòmica global i en alguns països emissors de turisme se parla de possibilitats de recessió econòmica.


Amb totes aquests dubtes (i pors) vam veure arribar l’estiu i l’illa se va anar omplint de turistes i visitants, i el nostre municipi també, fins al punt que molts teníem la sensació de massificació: establiments turístics plens, restaurants i bar amb aforament complet, platges plenes de gom a gom, molts avions sortint i entrant a l’illa, gent per tot arreu... Una temporada que ens recordava les temporades turístiques de l’època pre-pandèmica.


Però no tot han estat “flors i violes”: la massificació de llocs d’interès turístic (platges, miradors, rutes), la manca de treballadors, dificultats per trobar habitatges, serveis públics saturats, despeses de producció elevades, increment de preus de productes bàsics... Tot un seguit d’efectes secundaris que han provocat que s’alcin veus demanant posar límits.

Hem volgut copsar la valoració de la temporada que fa la presidenta de l’Associació Hotelera de Capdepera, el president de l’associació de bars nocturns i discoteques i la regidora de turisme. Aquestes són les seves aportacions:

Maria Antònia Moll Vaquer presidenta de l’Associació Hotelera de Capdepera.

- Com valores la temporada turística de l’estiu 2022?

-  La temporada 2022 va començar amb una gran incertesa, perquè ningú tenia segur si podria treballar amb normalitat. Les ocupacions fins a final de maig eren preocupants, però a partir de principis de juny la recuperació va ser notable. Així valoram positivament la temporada, malgrat haver patit manca de personal.

- Quines són les perspectives amb les que treballeu de cara a la temporada 2023?

- Respecte a les perspectives per l’any vinent, de moment hem de ser molt prudents. Tots els indicadors econòmics apunten a una recessió en els nostres principals països emissors. Ara el que toca és fer feina i assumir totes les millores necessàries per a millorar la nostra competitivitat. Enguany se’ns planteja el repte de liderar la transició cap a una economia circular. La planta hotelera ha de liderar aquesta transició i hem de tenir tots els nostres plans de circularitat llestos pel primer de maig. Ara hem de treballar de valent per estar preparats per obrir la temporada del 2023.

 
A en Toni Pastor, com a president de l’Associació de bars de vespre i discoteques, l’hem fet les mateixes preguntes i aquestes són les seves respostes.


- Aquesta temporada 2022, hem tornat a tenir un oci nocturn sense restriccions, com valores la temporada turística?

- La meva opinió és que ha estat una bona temporada. No tan bona com la gent diu, i parlo exclusivament de la part dels bars de nit. N’hi un parell de factors que han fet que la temporada no hagi anat tan bé com podria haver anat. Una és la tardança en l’acabament de les obres del passeig marítim, que ha afectat negativament a molts de bars i... els ha fotut.  Una altra cosa important és que els bars de vespre, més que les cafeteries i hotels, duen un llastre de dos anys tancats. Estic parlant de Xocolate, Bolero, Physical... (totes les discoteques), l’any passat van obrir uns pocs bars (petits). Aquesta temporada ha estat de transició, no dolenta però tampoc excessivament bona. Com he dit de transició.

Vull comentar que ha millorat molt el renou. Hem constatat que ha hagut manco renou, pot ser perquè els clients han estat gent més gran. Clar que tres setmanes a ple estiu ha hagut renou, però no ha hagut el renou d’altres anys i d’això ens podem congratular tots, perquè som conscients que el llastre dels bars de vespre i discoteques és el renou i si evitem un poc el renou tot anirà millor.

- Com veus les perspectives del 2023?

- Els bars de vespre esperem que el 2023 millori un poquet.


Per acabar, hem demanar l’opinió a la regidora de Turisme, na Mónica Viejo i estam pendents de rebre la seva valoració.



Nota:  Maria Antònia Moll, ens ha parlat de circularitat, això fa referencia a la "Llei per a la Circularitat i la sostenibilitat del turisme" del Govern Balear (si voleu ampliar informació d’aquesta llei clicau a la imatge).