Fa uns dies publicàvem que les atzavares del Passeig de les Atzavares patien una “malaltia” que havia acabat amb un bon nombre d’exemplars d’aquesta planta, recordem-ho, invasora.
Ens havien indicat que possiblement es tractava d’una papallona que posava els ous en les atzavares i les seves larves es menjaven les parts blanes de la planta. Una altra possibilitat era una plaga del morrut (o becut) negre, un parent del becut de les palmeres i fassers.
Aquest dies vora unes atzavares del passeig de Cala Lliteres s’ha pogut fotografiar exemplars de morrut negre. Per tant tot apunta a aquesta espècie com a causant de la mort de moltes atzavares, si no és una acció conjunta de la papallona i l’escarabat.
El morrut negre, una mena d'escarabat que pot causar greus danys a una gran varietat d'espècies vegetals, entre elles a les atzavares. De fet, té tal predilecció per ells que és molt conegut pel nom de morrut negre de les atzavares.
És parent proper del morrut vermell de les palmeres, encara que a elles no els afecta. Ara bé, igual que ell, és una plaga que s'ha de detectar com més aviat millor per salvar la planta, ja que en cas contrari serà molt difícil aconseguir-ho.
El morrut negre, el nom científic del qual és Scyphophorus acupunctatus, és una plaga que arriba d'Amèrica. Es tracta d'un coleòpter que, en la fase adulta, fa uns 3 centímetres de llarg i que compta amb un llarg bec, que és el que empra per alimentar-se. No obstant això, en la fase madura no suposa un problema seriós, excepte quan deixa els ous a les plantes.
I és que les larves tenen una gran gana. Aquestes destrueixen els teixits tous amb rapidesa, tant és així que poden posar fi a la vida dels nostres cultius en més o menys uns 20-30 dies, fins i tot menys si és estiu, ja que és quan estan més actives. Tenen una longitud entre 1,8 i 2 centímetres, i són de color beix amb el cap marró.
Els símptomes i danys que provoca són els següents:
- Orificis a les fulles
- Destrucció dels teixits tous de l'interior
- Pudrició, causada pel bacteri Erwinia carotovora la qual és introduïda pel propi morrut negre
- Aparició de fongs oportunistes, com el Aspergillus niger, que acceleren la podriment de la planta
- En casos greus, mort del vegetal
A més, la planta afectada pot olorar malament. Això és degut tant als fongs com als bacteris que, junts, ho debiliten amb rapidesa.
El morrut negre afecta una gran varietat de plantes. D'entre totes, la principal és l'atzavara, però n'hi ha d'altres:
- Aus del paradís (Strelitzia reginae, Strelitzia augusta, Etc)
- Aloe i Aloidendron
- Pachypodium lamerei i altres
- Plataneres (Musa)
Però no es pot descartar que afecti també les ciques i els seus parents propers (Dioon, Zamia, Encephalorts, etc.).