Govern i oposició s'uneixen per aprovar una moció del PP per a la congelació de la taxa d'incineració del Consell de Mallorca






PLE ORDINARI 04/11/08 

Els dos primers punts de l’ordre del dia s’aprovaren per unanimitat. Es tractava, respectivament de:

 

- CONVENI AMB LA FUNDACIÓ BARTOLOMÉ MARCH PER A L’ÚS DE L’EDIFICI DEL CARRER CIUTAT.

 

Perquè ens entenguem, es tracta de l’edifici de Can Piricus, on es troba ubicada la biblioteca municipal. S’havia de signar una renovació del contracte per als pròxims deu anys, i ara la Fundació March troba que no, que només ha de ser per cinc anys. Raó? Sembla que cap ni una que no respongui a una nova política de la mateixa Fundació. Res, que per unanimitat s’aprovà signar aquesta renovació del contracte d’ús... per cinc anys!

 

- CESSIÓ A L’AJUNTAMENT DE ZONA VERDA A NA TACONERA

 

   Idò res, també s’aprovà per unanimitat. Es tracta d’un bocí de més de 500 m2. Benvingut sigui.

 

El tercer punt ja va concitar debat. Era el referit a

 

-          DECLARACIÓ DE PARTIDES AMPLIABLES

 

Més o menys vàrem venir a entendre que s’havien de consignar a la partida de festes la venda d’entrades i altres ingressos generats per aquest concepte. Tant Joan Ferrer com Mateu Melis,  portaveus de l’oposició, manifestaren que aquests ingressos només serveixen per a maquillar els comptes de les festes, i que amb aquests ingressos no es fa sinó ampliar el capítol de despesa corrent, en un apartat que, d’altra banda, ha tengut un cost exagerat. Com que no es podien posar d’acord, clar, el punt es va aprovar amb els nou vots a favor de l’equip de govern, i amb els set en contra de l’oposició.

 

I amb això arribàrem al vertader bessó del Ple, en què es varen debatre tres mocions presentades pel Partit Popular. Joan Ferrer, fins i tot, va dir que s’havia sorprès que es duguessin a Ple, però vegem-les una per una:

 

-          MOCIÓ DEL PP: MESURES DAVANT LA SITUACIÓ ECONÒMICA

 

Evidentment, va ser el mateix Joan Ferrer l’encarregat de defensar la proposta. Es tractava, com deveu recordar, de l’escrit que aquest partit va presentar el passat setembre i que publicàrem a “Cap Vermell” (http://www.capvermell.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2639&Itemid=29) amb vint mesures de control de la despesa, associada a una congelació, o inclús una retallada, d’alguns impostos i taxes municipals. El batle, en la seva resposta, va defensar la política econòmica de l’equip de govern, que va qualificar de valenta, es va referir a una sèrie d’inversions ja compromeses i que el nostre municipi necessitava fer una passa endavant per a dinamitzar els dos sectors sobre els quals recolza la nostra economia: turisme i construcció; amb tot, va mostrar-se disposat a acceptar alguns dels punts de la moció, però no els referits a recaptació (IBI, impost sobre la construcció, taxes de recollida de residus sòlids), i per tant, no hi va haver acord. Mateu Melis es va manifestar favorable a la moció del PP, en la línia de superar l’època de crisi pel mateix costat del PP: retallada impositiva. I com que no hi hagué acord, la moció va ser rebutjada amb els nou vots de l’equip de govern.

 

-          MOCIÓ DEL PP: FINANCIACIÓ LOCAL


 
També aquesta moció va ser publicada a la nostra pàgina el passat mes de setembre(http://www.capvermell.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2675&Itemid=29) i es tracta d’una proposta que gira al voltant de quatre punts que pretenen que els ingressos dels ajuntaments no reculin en els pressuposts generals de l’Estat del 2009. Si els ingressos de l’Estat fossin els que corresponen, d’acord amb les necessitats i els serveis que es veuen obligats a oferir els ajuntaments, va dir Joan Ferrer, la moció anterior no s’hauria hagut de presentar. També va sol·licitar, davant el col·lapse econòmic que pateixen molts d’ajuntaments, que els partits superassin les seves diferències i fessin un front comú. Mateu Melis va dir que, en tant que representat d’un partit estrictament municipalista, recolzaria aquesta moció, tendent a millorar el finançament local. El batle, Tolo Alzina, va manifestar-se d’acord amb dos dels quatre punts (primer i tercer), mentre que rebutjava el segon i el tercer (Exigir al Govern de la Nació la creació urgent d'un Consell Local de Política Financera, i sol·licitar al President de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la celebració d'una Assemblea Extraordinària de la FEMP), per quant tenien constància que hi havia negociacions en aquest sentit i que estaven convençuts que s’arribaria a un acord en breu. I estant així la situació, sense que es pogués arribar a cap acord, la proposta del PP també va ser tombada pels nou vots de l’quip de govern, davant els set de l’oposició. 

-
         
MOCIÓ DEL PP: TAXA D’INCINERACIÓ 


Ens trobàrem, aquí, amb una tercera moció del PP que, com les altres, havíem recollit a “Cap Vermell”:
(http://www.capvermell.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2713&Itemid=29)  
Aquesta, després d’una exposició de motius, s’articulava en quatre eixos d’actuació, però que en resum venia a proposar
que es demanàs al Ple del Consell de Mallorca que per el  any 2009 no augmentàs l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de tractament de residus urbans de l’illa de Mallorca. Joan Ferrer, en el Ple, va defensar aquest punt de vista, i Mateu Melis s’hi adherí. I aquí també es va produir el que podríem qualificar de sorpresa de la vetlada: el batle, en la seva resposta, va atribuir a l’anterior equip de govern del Consell el sistema impositiu d’aquest apartat, amb el qual es va manifestar en desacord, i, per tant, va dir, l’equip de govern municipal recolzaria la moció. I heus aquí que la proposta del PP va ser aprovada per quinze vots a favor i una abstenció (Pilar Gasull). I que no és guapo, això?

 

Arribats a l’apartat de precs i preguntes, encetà les intervencions Joan Ferrer, i va demanar –a veure si no ens oblidam de res– per les següents qüestions:

 

-          Llistat d‘ingressos i despeses del Mercat Medieval

      -          Concert pendent de psalteri (suspès en el Mercat Medieval)

-          Millores necessàries a la parada de busos

-          Arbres eliminats de la via pública

-          Instal·lació de bandes reductores de velocitat en el carrer de l’Agulla

-          Deterioració d’alguns aparells de gimnàstica del parc d’es Clot de sa Grava

-          Aprovació d’una ordenança que prohibeixi la venda de cotxes en la via pública

-          Funcionament de l’obertura i tancament del parc d’es Clot de Sa Grava

-          Terminis en què es paguen les factures

-          Retorn de la bestreta feta per a la instal·lació de la TDT

-          Aclariment sobre factures pagades a l’empresa Arbres i Entorns, S.L.

-          Renovació de clavegueram a una zona del barri de Son Moll (del qual recentment se n’han asfaltat alguns carrers)

-          Projectes del Patronat del Castell

-          Reunions del Patronat de Turisme

 

Les distintes preguntes del PP varen merèixer resposta de Climent Crespo, Mateu Garau, Pep Gallego, Pilar Gasull i Sebastià Sureda.

 

De la seva banda, Mateu Melis no va voler fer preguntes, però sí que va recordar “les propostes, queixes, retrets, opinions als plenaris i a les comissions informatives”  presentats al llarg de l’any i mig de legislatura i que no han estat presos en consideració. Va exigir a l'equip de govern que es posàs les piles, ja que en la seva opinió es troba desmotivat, la qual cosa va merèixer una contundent resposta del batle, qui, a més de no admetre l'acusació, es va referir al volum de feina que s'està desenvolupant. Com sol fer habitualment, el regidor d’Es Grup ens ha fet arribar la seva intervenció, que trobareu en aquesta mateixa pàgina, i per tant us l’estalviam en aquesta crònica apressada.