Les reserves marines beneficien tant a l’economia com a la societat d’un territori. És per això que els experts recomanen una major inversió en les àrees protegides.
Els resultats del projecte pilot de la Fundació Marilles confirmen que els beneficis de les reserves són, no només per als pescadors, sinó també per a altres sectors de la societat. El capital de la Reserva Marina de Llevant aporta 4,8 milions d’euros a l’economia local. Són 425 euros per hectàrea i any. Les activitats recreatives aporten un major benefici, un 65% del total.
“Les reserves són una eina de gestió pesquera, però també són una eina de conservació del capital natural. Però el que passa és que molts beneficis que ens donen les reserves marines no són visibles per la societat. L’estudi que ha fet la Fundació Marilles demostra que per cada euro invertit, en generam 10 de beneficis, és a dir que invertir en conservació del medi marí i en àrees marines protegides surt a compte”, assegura Aniol Esteban, director de la Fundació.
Lluny queda ja el 2007 quan es va aprovar la reserva marina de Llevant i tot un grapat d'associacions del municipi s'hi manifestaren en contra. Associació Hotelera, Club nàutic,.. Qualque dia hauran de reconèixer que anaren equivocats i actuaren de mala fe, amb un rerefons polític. Com més s'atorbin més els hi recordarem. Val a dir que Jaume Ferriol, del Mero Diving, reconeix a EL PAÍS l'error que va cometre i lloa la reserva.L'article de EL PAÍS fa una extensa anàlisi de les despeses invertides "Es calcula que els costos de manteniment anuals ascendeixen a 476.136 euros, però atès que els serveis aportats són valorats en 4,8 milions d'euros, es conclou que per cada euro invertit es generen uns beneficis ecosistèmics de 10 euros. Per a Esteban, presdient de la Fundació Marilles, aquests són uns números positius, però poden ser encara molt millors".
Clicau damunt la imatge per accedir a l'informe de les AMP (àrees marines protegides)
I en aquest altre el PDF de la despesa i inversió en AMP
La creació d’àrees marines protegides (AMP) promou la regeneració dels recursos marins que contenen, que són coneguts com el capital natural dels oceans. Un indicador clau per al bon funcionament de les AMP és saber quin finançament s’atorga a activitats relacionades amb el medi marí.
Aquesta era la publicitat a DM. No fa 15 anys!