L'endemà de sant Bartomeuet, dia 26 d'agost, comença la temporada. Tothom coincideix que serà molt bona.



El moll de Cala Rajada és ple de maresos, enramats, suros i banderes. Tot just acabar Sant Bartomeu, els pescadors comencen a preparar els capcers.

Serà una bona temporada de llampugues? Tothom demana el mateix...Sembla que la pandèmia ha portat més peix, o vaja, diuen que el peix és més a prop. I això fa pronosticar una temporada excel·lent de la llampuga.

El capcer, com podeu veure a les fotografies, és una boia o flotador fondejat amb un pedral que s’usa per a concentrar peixos, particularment llampugues, que cerquen la seva ombra i facilitar-ne la captura. Així  indica el lloc on és calat.

Els col·loquen els pescadors professionals tradicionals i la pràctica de la pesca recreativa està prohibida a menys de 250 metres d’aquests capcers per evitar la dispersió de les moles de llampugues i els perjudicis als pescadors artesanals. La pesca professional tradicional de la llampuga mitjançant l’art de la llampuguera, específica de les Illes Balears, es practica del setembre al desembre.




Com molts sabeu, a cada barca li correspon un "punt", previ sorteig; és a dir, un espai determinat on situarà la seva "andana" (filera de capcers). El més habitual es colocar tres torns d'andanes: un en mar obert, un altre camí a mig camí i un altre a la costa.

I tot això esperant que les llampugues, una espècie migratòria, s'aturin a arrecerar-s'hi, moment que s'aprofitarà per a capturar-les. 






Per estabilitzar el mercat i protegir l'espècie, els pescadors han establert des de fa uns anys un límit de captures diàries que a Cala Rajada és d'un màxim de 30 caixes.