Només precs i preguntes...
PLE ORDINARI DIA 2/9/2008
Ple peculiar, aquest, amb només tres punts a l’ordre del dia, a saber:
I.- APROVACIÓ ACTA SESSIÓ ANTERIOR
II.- DECRETS I RESOLUCIONS
III.- PRECS I PREGUNTES
Als dos primers se’ls va aprovar, sense discussió. I, clar, es passà directament a l’apartat de precs i preguntes, en què l’oposició va aprofitar per dir-hi la seva.
Encetà el debat el portaveu del PP, Joan Ferrer. Hem d’avisar als nostres lectors que, per motius aliens a la nostra voluntat, se’ns va escapar un moment de la seva intervenció. Tot i que va ser breu, aquest lapsus, no som capaços de calibrar-ne la importància. Estaria bé que si des del PP consideren que ens hem deixat alguna cosa significativa, que ens ho fessin arribar, a fi d’esmenar la nostra llacuna. I ara, anem per feina.
Joan Ferrer va començar denunciant la mala organització de les festes. Vos sona, aquesta cançó? Bàsicament, es va referir a la superposició d’actes, els mateixos dies i a les mateixes hores, i va posar com exemple el concert de jazz en el moll i la verbena de la plaça dels Pins. D’altra banda, es va interessar pel cost del concert de Rosario, a la qual cosa el regidor de Festes, Rafel Fernández, li va oferir la xifra de 43.000 euros. D’aquesta resposta també vàrem saber que s’havien recaptat 15.100 euros d’entrades. I que s’havien dipositat 13.000 euros de drets d’autor (per totes les festes, com una mena de fiança), dels quals la SGAE n’hauria de tornar els corresponents a les entrades no venudes; d’aquestes se n’havien posat 6.000 a la venda i, evidentment, no es varen exhaurir. Després el regidor del PP es va interessar pel cost del concert del grup SA i del total de les festes, però aquesta quantitat no es va poder escatir perquè, segons Rafel Fernández, s’està pendent d’algunes despeses de les festes de Canyamel.
El següent punt que Joan Ferrer va escometre va ser el referent a la nova publicació municipal “Uep Capdepera”, de la qual va dir que era un insult. D’una banda, va dir, totes les notícies que s’hi recullen ja han estat publicades a distints mitjans de comunicació. D’altra banda, si la publicació es paga amb fons públics, el PP, va dir, reclama un 30% d’espai, com li correspondria per representació. I si no, que la pagui l’equip de govern de la seva butxaca. Sebastià Sureda va dir que aquesta publicació era una reclamació de moltes persones que volen disposar d’un mitjà escrit referit als esdeveniments que es produeixen en el poble. Va dir que se n’havien imprès 3.000 exemplars, amb un cost de 1.500 euros. Així mateix, es va mostrar obert a la participació de l’oposició en aquest nou butlletí municipal.
Va voler saber coses, Joan Ferrer, de la situació de la ràdio, i concretament de la sortida de Biel “Barona”. Sebastià Sureda va voler llevar ferro a aquesta assumpte, atribuint la sortida del monitor de l’emissora a una decisió personal d’aquest, per a acceptar un nou lloc laboral com a docent. També va dir que s’estava estudiant una oferta de l’associació “Xarxa 2015”, la qual, sense afany de lucre, ha començat a gestionar distintes emissores d’àmbit local.
Així mateix, el portaveu del PP va voler saber coses del futur canvi de gespa del camp de futbol, de la situació de Sa Tafona, del casal de joves de Cala Rajada, de l’oficina municipal de Cala Rajada, de la reforma circulatòria d’aquest nucli, de l’incompliment de distintes ordenances (de renous, de cotxes de lloguer, de publicitat dinàmica...)
Aquí es va produir la nostra pausa d’escoltadors, tasca que vàrem reprendre quan Joan Ferrer s’interessava per la Mostra de la Llampuga, a la qual cosa va respondre Climent Crespo. Ja sabeu que s’ha estat parlant d’ampliar l’oferta gastronòmica a tot el cap de setmana del 12 d’octubre, però ara és qüestió que es mantengui la subvenció de 90.000 euros que es rep cada any per a aquesta fira. S’hi està negociant. Si no, la Mostra es mantindria en els seus paràmetres coneguts, limitada al diumenge. Per acabar la seva intervenció, Ferrer va fer algunes preguntes a Crespo sobre Canyamel, una zona a la qual no s’atén degudament, va dir, i sobre la contractació d’una auxiliar per a l’oficina de turisme de Capdepera. Amb to més o manco divertit, va preguntar, sense adreçar-se a ningú en concret: “Cada mes cobrau, vosaltres? Perquè ni jo ni els meus companys encara no hem cobrat”. No acabàrem d’entendre la resposta.
A continuació arribà la intervenció de Mateu Melis, portaveu d’Es Grup, la qual podríem qualificar més aviat d’una llarga reflexió en veu alta sobre distints aspectes de la gestió municipal, que mirarem de resumir-vos.
En primer lloc va insistir en una qüestió ja plantejada per Joan Ferrer, com és la de la sortida de Biel Flaquer de Capdepera Ràdio, i va dir que li havia cridat l’atenció el fet que aquesta hagués coincidit amb la contractació d’una periodista per a tasques d’informació de l’equip de govern. Sebastià Sureda també va insistir que era una qüestió personal d’en Biel, avantatjosa laboralment per a ell, i que s’havia de respectar.
Tot i no ser-hi present la regidora de Personal, va dir Mateu Melis que li volia fer arribar una pregunta sobre els períodes de vacacions dels membres de l’equip de govern, informació necessària i que els ciutadans agrairien.
Es va queixar de la manera que l’Ajuntament havia fet arribar als establiments possiblement afectats per l’ordenança de consum de begudes alcohòliques en el carrer. “S’ha de dir que està feta amb els peus”, va afirmar, referint-se a la forma de presentació que, en alguns paràgrafs, resultava totalment il·legible. Pep Gallego li va respondre que havia estat una errada a l’hora de fer les fotocòpies, que aquesta s’havia esmenat i que s’havien lliurat nous fulls informatius, i que, a més, d’això ja n’havia informat el mateix Mateu Melis. Aquest va refermar-se en l’opinió que la imatge institucional que es donava era “xapussera”.
A més d’interessar-se per la possible implantació d’un bus interurbà, del qual se n’ha vingut parlant en distintes comissions i plenaris, va voler saber coses de la visita del director general de Carreteres, a la qual cosa va respondre Mateu Garau, regidor de Vies i Obres. Es va referir, aquest, als problemes que havien estudiat amb l’esmentat director general referits a l’autovia Joan Carles I, carretera des del punt de vista legal i administratiu, però via urbana a efectes pràctics, gairebé de dalt a baix. Va dir que els tècnics de la conselleria estaven estudiant quines actuacions s’hi podien dur a terme per a dotar aquesta artèria de major seguretat, especialment per al vianants que l’han de creuar d’un costat a l’altre.
Tot i que tampoc no hi era present, va enviar a dir a la regidora de Medi Ambient que una nova pujada de les taxes d’incineració del 15%, per part del Consell, i la seva repercussió en els usuaris, li semblava molt greu. D’altra banda, va acusar d’hipocresia el partit d’Esquerra Unida-Els Verds en relació al convent de les Monges, tot recordant l’oposició que aquest partit havia fet quan l’anterior equip de govern n’havia autoritzat la demolició. És cert, va dir, que s’havia paralitzat aquella llicència, però que el 23 del passat mes de juliol s’havia revocat i que ara s’havia tornat donar llicència, cosa que venia a demostrar que quan es governa es diu una cosa i quan s’està a l’oposició se’n diu una altra. L’oposició que va fer Esquerra Unida en el seu dia era purament electoralista, va afirmar el portaveu d’Es Grup, qui també se’n va recordar de l’Associació de Veïns de Capdepera, igualment enfrontada a l’anterior equip de govern, per aquest motiu, però que ara no diu res.
Als actuals gestors municipals els va qualificar de fer obscurantisme i d’haver tret enmig un butlletí informatiu (Uep Capdepera) que pareix el NO-DO de l’època franquista, mostrant les meravelles del règim però ocultant la veritat. Va dir que el fet que aquest mitjà deixàs l’oposició de banda responia a una actitud antidemocràtica i autoritària, i va exigir la convocatòria d’una reunió per a tractar aquest tema.
Però Mateu Melis encara no havia acabat. És més, s’havia estotjat l’artilleria pesada per a escometre la regidora d’Esports, Pilar Gasull, i es va demanar per la feina que aquesta havia fet des que començà la legislatura. Va afirmar que no sols no s’ha fet cap inversió en noves instal·lacions, sinó que tampoc s’ha fet el manteniment de les existents, les quals es va deteriorant cada dia; que tampoc s’havia substituït el tècnic Biel Gili, des que aquest va passar a ocupar un alt càrrec de la Conselleria d’Esports; que tampoc s’havia aconseguit aprovar un nou plec de condicions per a l’explotació del bar del poliesportiu; que no s’havia invertit un cèntim en els aparcaments del voltant de la piscina, tot i haver-hi pressupost per fer-ho: que no s’havien solucionat els problemes de l’aigua calenta (insuficient, segons sembla) de les dutxes dels vestidors: que no s’havia il·luminat la pista exterior del poliesportiu, per tal de descongestionar la pista coberta; i que la piscina continuava igual, és a dir, tancada, després de quinze mesos de legislatura: “el poble pensa que la regidora ens ven fum per tal d’allargar el tema fins que hi hagi el canvi a la batlia” . Mateu Melis, finalment, va dir que el futur canvi de la gespa del camp de futbol no justificava l’activitat de la regidora i que aquesta no es mereix el sou que cobra, a banda d’actuar amb prepotència i de mantenir males relacions amb els distints clubs esportius. La seva labor, va concloure, és nul·la; no poca, ni bona, ni dolenta, sinó que no ha fet res. “Demanaria, pel bé del municipi de Capdepera, que la regidora es plantegi la continuïtat al front de l’àres d’esports”. Pilar Gasull va respondre que rebia les crítiques del representant d’Es Grup perquè era la seva obligació fer-ho, però va convidar el seu oponent a reflexionar sobre el que aquest va fer en els quatre anys que va estar al front d’Esports, durant la legislatura passada, sobre les inversions que va dur a terme i sobre les gestions que va desenvolupar en relació a la piscina. Mateu Melis va justificar la seva intervenció dient que quan ell era regidor d’Esports havia hagut d’assumir les crítiques de l’oposició, però que ara ell tenia l’obligació de realitzar les tasques de fiscalització. “Intentam arreglar les coses que trobàrem malament de la seva gestió”, va tancar la rèplica Pilar Gasull. I fins aquí.
És a dir, un plenari en què hi hagués més preguntes que respostes, més oposició que equip de govern, més fum que foc.
I.- APROVACIÓ ACTA SESSIÓ ANTERIOR
II.- DECRETS I RESOLUCIONS
III.- PRECS I PREGUNTES
Als dos primers se’ls va aprovar, sense discussió. I, clar, es passà directament a l’apartat de precs i preguntes, en què l’oposició va aprofitar per dir-hi la seva.
Encetà el debat el portaveu del PP, Joan Ferrer. Hem d’avisar als nostres lectors que, per motius aliens a la nostra voluntat, se’ns va escapar un moment de la seva intervenció. Tot i que va ser breu, aquest lapsus, no som capaços de calibrar-ne la importància. Estaria bé que si des del PP consideren que ens hem deixat alguna cosa significativa, que ens ho fessin arribar, a fi d’esmenar la nostra llacuna. I ara, anem per feina.
Joan Ferrer va començar denunciant la mala organització de les festes. Vos sona, aquesta cançó? Bàsicament, es va referir a la superposició d’actes, els mateixos dies i a les mateixes hores, i va posar com exemple el concert de jazz en el moll i la verbena de la plaça dels Pins. D’altra banda, es va interessar pel cost del concert de Rosario, a la qual cosa el regidor de Festes, Rafel Fernández, li va oferir la xifra de 43.000 euros. D’aquesta resposta també vàrem saber que s’havien recaptat 15.100 euros d’entrades. I que s’havien dipositat 13.000 euros de drets d’autor (per totes les festes, com una mena de fiança), dels quals la SGAE n’hauria de tornar els corresponents a les entrades no venudes; d’aquestes se n’havien posat 6.000 a la venda i, evidentment, no es varen exhaurir. Després el regidor del PP es va interessar pel cost del concert del grup SA i del total de les festes, però aquesta quantitat no es va poder escatir perquè, segons Rafel Fernández, s’està pendent d’algunes despeses de les festes de Canyamel.
El següent punt que Joan Ferrer va escometre va ser el referent a la nova publicació municipal “Uep Capdepera”, de la qual va dir que era un insult. D’una banda, va dir, totes les notícies que s’hi recullen ja han estat publicades a distints mitjans de comunicació. D’altra banda, si la publicació es paga amb fons públics, el PP, va dir, reclama un 30% d’espai, com li correspondria per representació. I si no, que la pagui l’equip de govern de la seva butxaca. Sebastià Sureda va dir que aquesta publicació era una reclamació de moltes persones que volen disposar d’un mitjà escrit referit als esdeveniments que es produeixen en el poble. Va dir que se n’havien imprès 3.000 exemplars, amb un cost de 1.500 euros. Així mateix, es va mostrar obert a la participació de l’oposició en aquest nou butlletí municipal.
Va voler saber coses, Joan Ferrer, de la situació de la ràdio, i concretament de la sortida de Biel “Barona”. Sebastià Sureda va voler llevar ferro a aquesta assumpte, atribuint la sortida del monitor de l’emissora a una decisió personal d’aquest, per a acceptar un nou lloc laboral com a docent. També va dir que s’estava estudiant una oferta de l’associació “Xarxa 2015”, la qual, sense afany de lucre, ha començat a gestionar distintes emissores d’àmbit local.
Així mateix, el portaveu del PP va voler saber coses del futur canvi de gespa del camp de futbol, de la situació de Sa Tafona, del casal de joves de Cala Rajada, de l’oficina municipal de Cala Rajada, de la reforma circulatòria d’aquest nucli, de l’incompliment de distintes ordenances (de renous, de cotxes de lloguer, de publicitat dinàmica...)
Aquí es va produir la nostra pausa d’escoltadors, tasca que vàrem reprendre quan Joan Ferrer s’interessava per la Mostra de la Llampuga, a la qual cosa va respondre Climent Crespo. Ja sabeu que s’ha estat parlant d’ampliar l’oferta gastronòmica a tot el cap de setmana del 12 d’octubre, però ara és qüestió que es mantengui la subvenció de 90.000 euros que es rep cada any per a aquesta fira. S’hi està negociant. Si no, la Mostra es mantindria en els seus paràmetres coneguts, limitada al diumenge. Per acabar la seva intervenció, Ferrer va fer algunes preguntes a Crespo sobre Canyamel, una zona a la qual no s’atén degudament, va dir, i sobre la contractació d’una auxiliar per a l’oficina de turisme de Capdepera. Amb to més o manco divertit, va preguntar, sense adreçar-se a ningú en concret: “Cada mes cobrau, vosaltres? Perquè ni jo ni els meus companys encara no hem cobrat”. No acabàrem d’entendre la resposta.
A continuació arribà la intervenció de Mateu Melis, portaveu d’Es Grup, la qual podríem qualificar més aviat d’una llarga reflexió en veu alta sobre distints aspectes de la gestió municipal, que mirarem de resumir-vos.
En primer lloc va insistir en una qüestió ja plantejada per Joan Ferrer, com és la de la sortida de Biel Flaquer de Capdepera Ràdio, i va dir que li havia cridat l’atenció el fet que aquesta hagués coincidit amb la contractació d’una periodista per a tasques d’informació de l’equip de govern. Sebastià Sureda també va insistir que era una qüestió personal d’en Biel, avantatjosa laboralment per a ell, i que s’havia de respectar.
Tot i no ser-hi present la regidora de Personal, va dir Mateu Melis que li volia fer arribar una pregunta sobre els períodes de vacacions dels membres de l’equip de govern, informació necessària i que els ciutadans agrairien.
Es va queixar de la manera que l’Ajuntament havia fet arribar als establiments possiblement afectats per l’ordenança de consum de begudes alcohòliques en el carrer. “S’ha de dir que està feta amb els peus”, va afirmar, referint-se a la forma de presentació que, en alguns paràgrafs, resultava totalment il·legible. Pep Gallego li va respondre que havia estat una errada a l’hora de fer les fotocòpies, que aquesta s’havia esmenat i que s’havien lliurat nous fulls informatius, i que, a més, d’això ja n’havia informat el mateix Mateu Melis. Aquest va refermar-se en l’opinió que la imatge institucional que es donava era “xapussera”.
A més d’interessar-se per la possible implantació d’un bus interurbà, del qual se n’ha vingut parlant en distintes comissions i plenaris, va voler saber coses de la visita del director general de Carreteres, a la qual cosa va respondre Mateu Garau, regidor de Vies i Obres. Es va referir, aquest, als problemes que havien estudiat amb l’esmentat director general referits a l’autovia Joan Carles I, carretera des del punt de vista legal i administratiu, però via urbana a efectes pràctics, gairebé de dalt a baix. Va dir que els tècnics de la conselleria estaven estudiant quines actuacions s’hi podien dur a terme per a dotar aquesta artèria de major seguretat, especialment per al vianants que l’han de creuar d’un costat a l’altre.
Tot i que tampoc no hi era present, va enviar a dir a la regidora de Medi Ambient que una nova pujada de les taxes d’incineració del 15%, per part del Consell, i la seva repercussió en els usuaris, li semblava molt greu. D’altra banda, va acusar d’hipocresia el partit d’Esquerra Unida-Els Verds en relació al convent de les Monges, tot recordant l’oposició que aquest partit havia fet quan l’anterior equip de govern n’havia autoritzat la demolició. És cert, va dir, que s’havia paralitzat aquella llicència, però que el 23 del passat mes de juliol s’havia revocat i que ara s’havia tornat donar llicència, cosa que venia a demostrar que quan es governa es diu una cosa i quan s’està a l’oposició se’n diu una altra. L’oposició que va fer Esquerra Unida en el seu dia era purament electoralista, va afirmar el portaveu d’Es Grup, qui també se’n va recordar de l’Associació de Veïns de Capdepera, igualment enfrontada a l’anterior equip de govern, per aquest motiu, però que ara no diu res.
Als actuals gestors municipals els va qualificar de fer obscurantisme i d’haver tret enmig un butlletí informatiu (Uep Capdepera) que pareix el NO-DO de l’època franquista, mostrant les meravelles del règim però ocultant la veritat. Va dir que el fet que aquest mitjà deixàs l’oposició de banda responia a una actitud antidemocràtica i autoritària, i va exigir la convocatòria d’una reunió per a tractar aquest tema.
Però Mateu Melis encara no havia acabat. És més, s’havia estotjat l’artilleria pesada per a escometre la regidora d’Esports, Pilar Gasull, i es va demanar per la feina que aquesta havia fet des que començà la legislatura. Va afirmar que no sols no s’ha fet cap inversió en noves instal·lacions, sinó que tampoc s’ha fet el manteniment de les existents, les quals es va deteriorant cada dia; que tampoc s’havia substituït el tècnic Biel Gili, des que aquest va passar a ocupar un alt càrrec de la Conselleria d’Esports; que tampoc s’havia aconseguit aprovar un nou plec de condicions per a l’explotació del bar del poliesportiu; que no s’havia invertit un cèntim en els aparcaments del voltant de la piscina, tot i haver-hi pressupost per fer-ho: que no s’havien solucionat els problemes de l’aigua calenta (insuficient, segons sembla) de les dutxes dels vestidors: que no s’havia il·luminat la pista exterior del poliesportiu, per tal de descongestionar la pista coberta; i que la piscina continuava igual, és a dir, tancada, després de quinze mesos de legislatura: “el poble pensa que la regidora ens ven fum per tal d’allargar el tema fins que hi hagi el canvi a la batlia” . Mateu Melis, finalment, va dir que el futur canvi de la gespa del camp de futbol no justificava l’activitat de la regidora i que aquesta no es mereix el sou que cobra, a banda d’actuar amb prepotència i de mantenir males relacions amb els distints clubs esportius. La seva labor, va concloure, és nul·la; no poca, ni bona, ni dolenta, sinó que no ha fet res. “Demanaria, pel bé del municipi de Capdepera, que la regidora es plantegi la continuïtat al front de l’àres d’esports”. Pilar Gasull va respondre que rebia les crítiques del representant d’Es Grup perquè era la seva obligació fer-ho, però va convidar el seu oponent a reflexionar sobre el que aquest va fer en els quatre anys que va estar al front d’Esports, durant la legislatura passada, sobre les inversions que va dur a terme i sobre les gestions que va desenvolupar en relació a la piscina. Mateu Melis va justificar la seva intervenció dient que quan ell era regidor d’Esports havia hagut d’assumir les crítiques de l’oposició, però que ara ell tenia l’obligació de realitzar les tasques de fiscalització. “Intentam arreglar les coses que trobàrem malament de la seva gestió”, va tancar la rèplica Pilar Gasull. I fins aquí.
És a dir, un plenari en què hi hagués més preguntes que respostes, més oposició que equip de govern, més fum que foc.