CONGRÉS DE DIPUTATS
“Aquest tipus de patriotisme
recolzat en el renou dels tambors i el onejar de les banderes
inicia el camí que pot tenir per termini Vichy”.
C.S. Lewis
Vivim temps convulsos que es tradueixen en l’esfera política en la repetició de convocatòries electorals: quatre en quatre anys. En aquesta ocasió un temps rúfol fa que els electors acudeixin als col.legis protegits amb gavardines, anoracs, impermeables, bufandes, paraigües i, qui sap, si amb sobres i paperetes electorals.
Els polítics i els partits en les seves lluites per obtenir quotes de poder s’obliden dels interessos de la ciutadania que acaba per desentendre’s d’unes qüestions que veuen com alienes a les seves preocupacions. Així, l’abstenció debilita la legitimitat democràtica dels governants sorgits de les urnes. La participació per primera vegada no cobreix la meitat del cens, un 49,89% d'electors han passat pels col.legis electorals.
A les eleccions del desembre del 2015 es trencà el torn entre els conservadors i els socialdemòcrates, que havia donat estabilitat política a la segona restauració borbònica, amb la irrupció de dos nous partits que prometien regenerar la vida política acabant amb la corrupció, obrir les institucions a la ciutadania i, en definitiva, restablir la confiança vers els governants. A Capdepera PP i PSOE perderen un 31% dels vots a favor de PODEMOS i CIUDADANOS.
Al juny del 2016 els dos partits tradicionals recuperaren un 6% del terreny perdut; però a l’abril del 2019 únicament sumaren el 46% dels sufragis, bàsicament degut al l’ensorrament del PP que es desplomà, passant a ser la quarta força política amb el 12% dels vots. Ara la suma dels dos partits hegemònics recupera un 4,78% dels vots respecte al mes d'abril i supera per poc el 50%.
A les eleccions del passat mes d’abril apareixè una nova formació d’extrema dreta, VOX, que aconseguí el favor del 6,94% dels electors, i a les del novembre obté el 13,51% dels vots mentre que CIUDADANOS baixa al 6,62%, PODEMOS aguanta amb un 19,32% i el PP es recupera fins arribar al 17,14%. Un carrusel que mostra la inestabilitat dels partits i la crisi política que afecta no només a Espanya sinó a totes les democràcies que en temps convulsos son qüestionades per l’electorat.
Una vegada més felicitam al PSOE que amb el 33,90% dels sufragis s'ha eregit en guanyador indiscutible, per sobre de PODEMOS a 14,58% de distàcia i del PP amb una diferècia del 16,75%. VOX aconsegueix el 13,51% de les paperetes. CIUDADANOS passa d'esser la tercera formació més votada a l'abril a la quinta posició amb el 6,62%. MES ESQUERRA obté els pitjors resultats de les qüatre ùltimes eleccions amb el 5,43% dels sufragis.
Per damunt, per davall i pels costats embolcalla a la situació política actual la pregunta clàssica de si és possible una democràcia sense ciutadans. Plantejada d’altra manera: és possible la convivència democràtica quan triomfen les baixes passions? Preguntes i respostes que, òbviament, els nostres autoproclamats líders democràtics s’estalvien plantejar.
No sabem si aquests resultats duran la tranquil·litat al mon de la política o continuaran els desequilibris i la inestabilitat, en qualsevol cas GUILMORE amb col.laboració amb La Llubinense Marítima i Terrestre & Cia. i la UTE D’Esborranys Srl i Burots S.A. informarà puntualment de les eleccions mentre els constitucionalistes no les considerin inconstitucionals.