Més de 300 organitzacions a tot l’Estat insten a sumar-se a la Vaga Mundial pel Clima. Aquí a Mallorca i a Capdepera també.
A partir del moviment fridays for future ("els divendres pel futur") en defensa del clima, per un mon viu i just, 16 organitzacions i col·lectius de la societat civil de Mallorca instaren a la ciutadania a donar suport i sumar-se a la Vaga Mundial pel Clima per divendres 27 de setembre. Aquesta convocatòria va tenir un seguiment desigual en el nostre país, i en el nostre municipi també.
Va ser a les escoles i l'IES on va ser més visible. Als centres educatius va haver una assistència d'alumnes irregular, mentre en alguns cursos i centres va ser testimonial en altres cursos arribà gairebé al 40/50%. A les aules se van dur a terme diverses activitats tot explicant i comentant el motiu de la convocatòria o aprenent la Cançó pel clima en català/castellà/anglès.
A l'IES de Capdepera a més n'hi hagué una concentració amb missatges a favor d'una actuació urgent a favor del clima, elaborats pels propis alumnes.
A Palma i altres pobles se convocaren concentracions reivindicatives o se realitzaren actes informatius i de sensibilització amb el recolzament de diverses institucions, com ara Ajuntaments, Consell de Mallorca o Parlament que han fet declaracions en relació a l’emergència climàtica.
Imatge web Ajuntament d'Artà
Manifestació a Palma.
Com diuen els convocants " Davant les darreres declaracions institucionals que s’han fet aquests dies tant des del Consell de Mallorca, com des del Parlament en relació a l’emergència climàtica, advertim que implicarà canvis dràstics i radicals davant els quals, els interessos econòmics, locals i globals i els poders polítics seran reticents, però les dades són contundents i el temps juga en la nostra contra. Cal actuar ja".
Comunicat de l'Aliança pel Clima de Mallorca
Mallorca, setembre de 2019
Els recents informes sobre l'estat de la biodiversitat de l’l’Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), que assenyalen que prop d'un milió d'espècies entre animals i plantes es troben a la vora de l'extinció com a conseqüència de les activitats humanes, i de l'informe de I’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) sobrel'increment de la temperatura mitjana global d’1,5oC, alerten de l’extinció d'un gran nombre d'ecosistemes, tant terrestres com marins, així com d’un punt de no retorn pel que fa al canvi climàtic.
La humanitat s'enfronta a un dels seus majors reptes: la crisi climàtica. Una crisi, conseqüència directa del model de producció extractivista i de consum globalitzat actuals, que posa en risc la nostra pròpia supervivència i la d'un gran nombre d'altres espècies i ecosistemes i impacta de manera injusta especialment en les poblacions més empobrides i vulnerables del món. No respondre amb suficient rapidesa i contundència a l'emergència climàtica i civilizatoria suposaria la mort i/o el malviure de milions de persones, a més de l'extinció de moltes espècies i, fins i tot, d'ecosistemes complets.
En el cas de Mallorca, el model econòmic basat gairebé en la indústria turística, posa en el punt de mira les polítiques impulsades des de les diferents administracions i que tendeixen al creixement d’aquesta indústria i a incrementar-ne la nostra dependència malgrat les evidències derivades de la massificació i sobreexplotació del nostre territori i dels nostres recursos: pèrdua de sòl fèrtil, recursos hídrics sobreexplotats o contaminats, posidònia en perill, espais naturals mercantilitzats, construcció d’infrastructures per a més creixement a costa de la destrucció del territori - autopistes, ampliació de ports, increment d’operativitat de l’aeroport- etc.
Són algunes de les evidències que posen en entredit les declaracions institucionals que s’han fet aquests dies tant des del Consell de Mallorca, com des del Parlament. Cal aturar determinades inèrcies, polítiques i projectes impulsats fins ara i que responen al nostre model econòmic propi - que cal urgentment posar en qüestió - vinculat al turisme i al creixement sense límits. Cal posar en marxa polítiques valentes per fer front, des de la responsabilitat al canvi climàtic amb un canvi de model i la necessitat d’impulsar la transició socioecològica.
Implicarà canvis dràstics i radicals davant els quals, els interessos econòmics, locals i globals i els poders polítics seran reticents, però les dades són contundents i el temps juga en la nostra contra. Cal actuar ja.
En el cas de la regió mediterrània, en la qual es troben les Illes Balears i que és una de les més vulnerables davant el canvi climàtic, si no es limita l'increment de la temperatura mitjana global en 1,5oC, les conseqüències per a les generacions presents i futures seran catastròfiques: onades de calor més intenses i prolongades, sequeres recurrents, desertificació, augment dels fenòmens meteorològics extrems, pluges torrencials que provocaran inundacions, pèrdua de biodiversitat, falta de disponibilitat d'aigua potable i terres fèrtils, incendis més virulents, empobriment i augment de les desigualtats en qualsevol de les seves expressions, etc. Per tant, les diferents institucions europees, estatals, autonòmiques i locals han d'assumir la seva responsabilitat i estar a l'altura de les necessitats que exigeix aquest moment crucial de la Història. La lluita contra l'emergència climàtica no pot supeditar-se a una ideologia o color polític, ha de ser assumida per tots els partits.
Per tot això, i en defensa del present i del futur, d'un planeta viu i d'un món just, les persones i col·lectius signants ens sumam a la convocatòria internacional de Vaga Mundial pel Clima, del pròxim 27 de setembre, i instam a tota la societat (ciutadania, tots els actors socials, ambientals i sindicals) a que es mobilitzi i se sumi a la convocatòria de Vaga Mundial pel Clima, a la vaga estudiantil i de docents prevista per aquest divendres, tancaments patronals d’entitats compromeses, mobilitzacions en els centres de treball i als carrers i especialment a la manifestació convocada a les 12h a la plaça del tub.
Un gran crit comú i unitari en la lluita climàtica.
Comptam amb vosaltres!