L’àguila peixatera és una espècie amenaçada, catalogada com a vulnerable, que té a les Balears l’única població reproductora mediterrània formada per unes 25 parelles.
Després de dècades extingida com a reproductora al Llevant de Mallorca, l’any 2012 hi va tornar criar una parella i des d’ençà ho ha fet gairebé cada any. Enguany s’hi han localitzat dos territoris, tot i que només una de les parelles ha aconseguit reproduir-se i surar els dos polls que ahir foren anellats.
Les anelles de lectura a distància que s’han posat als dos aguilons faciliten la identificació a distància dels exemplars amb l’ajuda de binocles o telescopis terrestres. Així hem pogut saber, per exemple, que un nombre important d’àguiles nascudes i anellades a Menorca s’han incorporat a la població mallorquina, i que diverses àguiles balears, després de criar, passen l’hivern fora de les illes, al sud de la península Ibèrica o a Àfrica. Així, el marcatge científic d’aquesta espècie està aportant dades sobre els seus moviments, una informació que permet afinar les mesures necessàries per aconseguir la seva recuperació i conservació.
Els dos polls abandonaran el niu d’aquí a 3 o 4 setmanes, i al cap de poc temps abandonaran Mallorca per passar almanco un any fora de les Balears. Si sobreviuen, retornaran a les Illes, i al cap d’uns anys s’incorporaran a la població reproductora.
L’àguila peixatera requereix a la mediterrània zones de costa ben conservada i tranquil·la per a nidificar, pel que la seva recuperació al Parc Natural de Llevant és un indicador de la bona qualitat ambiental de la costa d’aquest espai protegit.