Els primers dies de febrer partiran cap a l’Índia (Anantapur) un grup de sis artistes plàstics de Mallorca per a realitzar intervencions artístiques en les instal·lacions de la RDT de la Fundació Vicens Ferrer. Juntament amb aquest grup parteix el Cor de Dones de La universitat de les Illes Balears (UIB) que oferirà varis concerts amb motiu del 50 aniversari de la Fundació Vicente Ferrer. La gabellina Maria Antònia Gomis participarà d’aquest viatge i ens comentà que es troba molt il·lusionada per poder participar del projecte.
De tornada a Mallorca el col·lectiu inaugurarà una exposició itinerant amb la venda de serigrafies que ajudarà a construir una nova escola a la Índia.
Figuradament mitjançant les seves creacions, els artistes cerquen “matar ombres” i eradicar així l’obscuritat mitjançant la llum i el colors.
Esperem la tornada de na Maria Antònia Gomis, per demanar-li les impressions de la seva participació en aquest projecte.
Ampliació de la notícia:
Sis artistes balears participen a la segona edició de ‘Mata Ombres’ al sud de l’Índia
- Els artistes plàstics, que van aterrar al país asiàtic el passat dissabte 2 de febrer, duen a terme diverses intervencions a les instal·lacions de la Fundación Vicente Ferrer a Anantapur
- La representació de la cultura de l’arxipèlag es complementa amb la visita del Cor de Dones de la UIB (Universitat de les Illes Balears) que acompanyen als artistes i ofereix concerts per commemorar els 50 anys de lluita de l’ONG contra la pobresa extrema, la desigualtat i la discriminació
- La iniciativa, que vincula art i cooperació, ha estat possible gràcies a les ajudes per a la mobilitat de l’Institut d’Estudis Baleàrics del Govern Balear
Anantapur, 4 febrer 2019.- El passat dissabte 2 de febrer, sis reconeguts artistes plàstics de les Illes Balears arribaren a Anantapur (Índia). Durant 10 dies, Rafa Forteza, Robert Ferrer Martorell i Gabriela Seguí (Mallorca), Francesc Florit Nin (Menorca) i Diana Bustamente (Eivissa), juntament a la fotògrafa Natasha Lebedeva, que documenta totes les intervencions dels artistes, realitzen diverses intervencions artístiques a les instal·lacions de la Rural Development Trust (RDT), la contrapart de la Fundació Vicenç Ferrer al país asiàtic, que enguany celebra el seu 50 aniversari com a organització de referència en el camp del desenvolupament. Aquestes intervencions, conjuntament a les dels 15 artistes balears de la primera edició de ‘Mata Ombres’ complementaran la Ruta d’Art que s’ha creat per iniciativa balear en aquest indret del món.
Els integrants de la segona edició de ‘Mata Ombres’ també realitzen visites a diferents espais artístics i tallers d’artesania de la Fundació, fet que els permetrà enriquir la seva formació artística i experimentar amb nous materials.
Els artistes d’aquesta expedició pertanyen a diferents generacions, són experts en tècniques pictòriques diverses i estan units per la il·lusió de compartir un projecte comú que vol donar visibilitat a l’art de les Balears i, alhora, cridar l’atenció sobre la situació de les comunitats més empobrides i discriminades. La tasca que desenvolupen els artistes balears té una àmplia repercussió a l’Índia, ja que cada any visiten les instal·lacions del projecte de RDT milers de persones, principalment d’Espanya, Alemanya i EEUU.
‘Mata Ombres’ és una acció que coordina el comissari d’art Antoni Torres i que ha estat possible gràcies a les ajudes per a la mobilitat de l’Institut d’Estudis Baleàrics del Govern Balear.
Gabriela Seguí i Robert Ferrer executen dos murals als respectius campus d’Anantapur i Bukkaraya Samudram. La resta d’artistes participants fan intervencions sobre tela que presidiran algunes de les instal·lacions més emblemàtiques d’RDT: escoles, hospitals i centres de formació.
A més a més del seu treball artístic, els participants en aquesta segona edició de la Ruta d’Art Balear a Anantapur, aprofitaran la seva estada per visitar i inaugurar les escoles que s’han construït gràcies a la venda de les serigrafies de ‘Mata Ombres’. Per una banda, una escola al poble de Kambalapalli, a l’àrea de Penukonda, construïda gràcies al suport dels artistes de la primera edició de ‘Mata Ombres’ i, per l’altra, una escola a Byluppala, a l’àrea de Yemmiganur, actualment en construcció gràcies al suport dels artistes de la segona edició.
Amb motiu dels 50 anys de treball d’RDT a Anantapur, i també gràcies a les ajudes de l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Cor de Dones de la UIB completarà la representació de la cultura de les Illes Balear, amb diversos concerts i iniciatives d’intercanvi cultural.