La presidenta Armengol ha participat avui a una reunió a Sant Llorenç des Cardassar per revisar la situació que han provocat fins ara les inundacions i agilitzar les tasques de recuperació i les ajudes als afectats.
Per part del Govern hi eren presents també la consellera de Presidència, Pilar Costa; la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.
A la reunió hi han assistit el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs; el batle d'Artà, Manolo Galán; el batle de Capdepera, Rafel Fernández; la batlessa de Manacor, Catalina Riera, i el batle de Son Servera, Antoni Servera. També hi eren presents la delegada del Govern a les Illes Balears, Rosario Sánchez, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat.
Han intentat coordinar totes les actuacions que s’han de dur a terme per ajudar a les famílies afectades i cobrir les seves necessitats bàsiques i immediates.
Abans d’aquesta trobada, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha reunit amb arquitectes i aparelladors. D’aquesta reunió s’ha conclòs que a partir de demà començarà a funcionar un servei de professionals del sector que aniran casa per casa per analitzar el seu estat. De moment ja s’han apuntalat una desena de cases per deficiències estructurals i les seves famílies no hi podran tornar de moment.
Arquitectes i aparelladors faran una crida als seus col·legiats per tal de reclutar gent per aquest servei. De moment sabem que es crearà a partir de demà una oficina que estarà centralitzada a Sant Llorenç des Cardassar. L’IBAVI també ha posat a disposició de les famílies afectades sis habitatges, amb capacitat per a quatre famílies, ubicats a municipis com Manacor o Capdepera. També a començat a funcionar un servei gratuït d’autobusos per connectar Sant Llorenç i Manacor.
Segons la consellera portaveu, Pilar Costa, el Govern s'ha compromès a "no marejar la gent amb paperassa" a l'hora d'accedir a les ajudes, que de moment no tenen una quantia concreta, a l'espera d'una aproximació a les necessitats reals. Les sol·licituds d'ajuda del Govern als damnificats seran gestionades pels mateixos ajuntaments, que obriran un oficina específica per atendre els afectats.
En un proper Consell de Govern extraordinari s'aprovarà un partida d'ajuda per a les famílies de les víctimes mortals; una per a la recuperació dels habitatges, que s'habilitaran segons si aquests s'han perdut totalment i, per tant, s'han de reconstruir, i també de l'equipament de la llar. Una tercera línia s'obrirà per ajudar els qui han perdut el vehicle o hi han sofert danys. La quarta serà per a les explotacions agrícoles afectades per les torrentades i la cinquena i més immediata serà la de serveis socials perquè els damnificats puguin disposar dels mitjans i elements bàsics casa seva. Aquesta darrerà serà la primera a obrir-se, "demà mateix", a través d'una resolució de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.
El Govern ha dit que vol "tranquil·litzar la gent" i ha anunciat que cada ajuntament dels municipis afectats, en major o menor grau, disposaran d'una finestra única en què es podran tramitar les peticions d'ajuda al Govern autonòmic.
L'ajuda del Govern serà totalment compatible amb l'ajuda que es faciliti a través de la propera declaració de zona catastròfica per part del govern central, tal com anuncià el president, Pedro Sànchez, en la seva visita a Sant Llorenç el passat dimecres, 10 d'octubre. Tampoc no interferirà l'ajuda que del Govern puguin rebre els afectats per la pòlissa d'assegurança que tinguin subscrita, de la qual es farà càrrec el consorci de compensació estatal.
Pilar Costa no ha donat cap xifra aproximada quant al cost que poden suposar totes aquestes línies d'ajuda, atès que encara s'estan valorant. A Sant Llorenç, el punt més afectat de la comarca, l'Ajuntament tenia unes 300 peticions d'ajuda registrades.
Infraestructures públiques
El Consell de Mallorca ha estat present en la reunió intermunicipal amb el president, Miquel Ensenyat, i la consellera de Territori, Mercedes Garrido. La institució insular té previst també quantificar els danys a les infraestructures públiques, prioritzant la reparació de ponts i carreteres que permetin normalitzar la mobilitat a la zona del Llevant, i també a la reposició immediata dels serveis bàsics en els pobles inundats. De fet, ja es treballa a molts punts de la xarxa, la qual cosa provoca retencions en el trànsit. La ronda de circumval·lació de Sant Llorenç resulta una prioritat, ja que és l'enllaç principal dels pobles del Llevant més oriental amb Manacor i Palma.