L'actuació s'ha saldat amb la intervenció de quilo i mig de cocaïna, heroïna i de quatre plantacions de marihuana. També van intervenir 45.000 euros en efectiu.


Almenys 21 detinguts és el saldo provisional de l'operació antidroga desplegada ahir a Palma, Capdepera, Inca i Manacor, amb la qual es dóna per desarticulada una de les principals organitzacions de narcotraficants de l'illa. La Guàrdia Civil va realitzar ahir a primera hora del matí una vintena de registres a la capital balear i al Llevant de Mallorca.

L'Equip contra el Crim Organitzat (ECO) de la Guàrdia Civil va capitalitzar les indagacions sobre diversos punts de venda de substàncies estupefaents a Mallorca, amb el suport de les unitats de Policia Judicial de Manacor i Algaida. La investigació va revelar que copaven la venda de droga al detall en el Llevant de l'illa. L'actuació s'ha saldat amb la intervenció de quilo i mig de cocaïna, heroïna i de quatre plantacions de marihuana. També van intervenir 45.000 euros en efectiu.

Amb totes aquestes dades demanades, es va posar ahir en marxa la fase d'explotació de l'anomenada 'Operació Relámpago”'. Uns 120 agents es van mobilitzar ahir per irrompre en els domicilis, detenir els narcotraficants i requisar-la droga.

La batuda va fer honor al seu nom. Es va tractar d'una operació llampec i els agents de la Guàrdia Civil a penes van invertir una hora per desmantellar cada un d'aquests punts de venda a Palma, Cala Rajada, Capdepera, Inca i Manacor.

La cúpula d'aquesta organització de narcotraficants és d'origen magribí. No obstant també estava integrada per persones d'origen subsaharià i per espanyols. Tot i que aquests dos últims integrants tenien un paper secundari dins l'organigrama de la banda.

A primera hora del matí, els grups d'assalt van irrompre sense contemplacions en els dos immobles de dos barris palmesans on presumptament es traficava amb droga. Un a la plaça de Fra Joan Alzina de Son Gotleu i un altre al carrer Joan Bauzà de Pere Garau.

L'organització introduïa la droga amagada en dobles fons des d'Holanda o bé des del Marroc. En aquests països tenien a les seves principals contactes que els subministraven la'mercancía'.

Una vegada que la substància estupefaent arribava a Mallorca, l'ocultaven en pots que enterraven en zones boscoses, juntament amb grans quantitats de diners que obtenien de la venda d'estupefaents.

L'organització obtenia unes importants guanys amb la venda de la droga, ja que abastava tot el procés de la introducció de la mercaderia. Des de l'obtenció a Holanda o el Marroc fins a la distribució i venda al consumidor final.

En els domicilis van trobar tot tipus de substàncies químiques per adulterar la droga i balances de precisió per a la venda de paperines de cocaïna.

Per evitar qualsevol indici de resistència, els membres del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) van establir un perímetre de seguretat mentre els seus companys realitzaven els registres, on es va intervenir cocaïna i heroïna i la marihuana. També van trobar diners en efectiu obtingut, presumptament, amb la venda de la substància estupefaent. 

Els residents al barri i els transeünts van observar des de la distància les evolucions de l'actuació antidroga, sense interferir el més mínim en les detencions.

El mateix va ocórrer al carrer Joan Bauzà, a escassos metres de la plaça de Pere Garau. Aquest carrer, plena de clubs d'alterne, també estava considerada un enclavament potencialment problemàtic. El desplegament es va efectuar amb idèntica contundència que la mostrada a Son Gotleu. Els membres del GRS van acordonar la zona mentre es registrava un domicili i es realitzaven detencions per presumpte tràfic de drogues.

De manera simultània, un bon nombre d'efectius es va mobilitzar a Cala Rajada, a Capdepera, a Inca i Manacor. Com a conseqüència d'aquesta operació, els principals punts de venda de Llevant van ser desarticulats.

Amb aquesta actuació van culminar diversos mesos d'investigació i prossegueix la "implacable" lluita contra el tràfic de drogues a la part forana, després de les successives batudes de la Guàrdia Civil a Sóller, Pollença o el Port d'Alcúdia.