Les reserves marines de la Mediterrània, entre d'elles Cala Rajada, participen de la xarxa de vigilància de la nacra (Pinna nobilis).



A  principis de la tardor de 2016 se començaren a observar un gran quantitat de exemplars de nacra (Pinna nobilis)  morts, en zones de la mar Mediterrània occidental.

Per aquest motiu les reserves marines del Llevant de Mallorca - Cala Rajada, de l'Illa de Tabarca, de les illes Columbretes, del Cap de Gata - Níjar i el Cap de Pals - Islas Hormigas s'incorporaren a la xarxa de vigilància, recollint mostres dels fons marins per aportar informació de l'estat de les poblacions de nacra i recollint exemplars per a identificar l'agent patogen que pot ser el causant de la mort massiva d'equest molusc.

Se calcula que en algunes zones s'ha produït un descens de la població que pot arribar al 80%-100%. Afectant greument a una espècie catalogada com espècie amenaçada vulnerable. El Govern Balears, juntament amb l'Institut Oceanogràfic i el Ministeri d'agricultura, Pesca i Medi Ambient treballen per identificar salvar aquesta espècie de molusc vibalvo de gran mida, de fet se considera el més grans del món, que pot arribar al 120 cm i viure fins 28 anys.



La nacra viu a les praderes de posidònia a zones superficials, però és poden trobar fins els 60 metres de profunditat.

La reserva de Cala Rajada forma part de la xarxa de control del mediterrani occidental.