Hi ha voluntat d’ampliar el Parc cap a Capdepera, però se cercarà consens
El divendres, 3 de febrer, va tenir lloc una taula rodona organitzada per MÉS per Capdepera amb la intenció d’obrir el debat sobre la possible ampliació del Parc de Llevant i que inclogui terrenys de Capdepera.
Pere Fuster va ser l’encarregat de presentar l’acte i els convidats: Toni Muñoz, GOB Mallorca; Rafel Fernández, batle de Capdepera; i Miquel Mir, director general d’Espais Naturals del Govern de les Illes Balears.
En la presentació, en Pere Fuster va agrair la presència dels ponents i del públic i deixà clara la postura favorable de MÉS per Capdepera d’ampliar el Parc Natural en el municipi de Capdepera, cercant un consens polític i social quant a la seva superfície.
El primer a parlar va ser Antoni Muñoz, del GOB, qui va fer un poc d’història, explicant amb imatges com es va desenvolupar la tramitació del Parc Natural de Llevant des dels seus inicis: va comentar que a l’any 2001 es va crear amb aproximadament 21.000 hectàrees, convertint-se en l’espai natural protegit més gran de les Balears. L’any 2003, el Govern el va reduir a les finques públiques, passant a ocupar només 1400 hectàrees. En aquests anys hi ha hagut dues propostes d’ampliació però no s’hi ha seguit treballant, ara pot ser un bon moment per a reprendre aquestes propostes i tirar endavant aquesta ampliació, ja que Artà ho ha demanat de forma unànime. El representant del GOB va afegir que cal pensar en la gestió dels espais naturals protegits i en la inversió econòmica. També va defensar la inclusió de Capdepera, ja que hi ha importants hàbitats en el municipi que mereixen una major protecció i una millor gestió. Va acabar explicant que els espais naturals són «font de riquesa» i que a Balears se’n treu un aprofitament econòmic, donat que es tracta d'una oferta complementària més.
El batle de Capdepera, Rafel Fernández, va comentar que cercarà «el consens» amb la resta de partits polítics del consistori gabellí sobre una possible ampliació del Parc Natural de Llevant. Recordà que, amb l’Associació Hotelera de Capdepera, estan treballant per posar en valor espais naturals, com ara el mateix Parc Natural, a través de rutes de senderisme, de bicicleta de muntanya o el projecte d'una xarxa de carrils bici.
També va indicar que Capdepera ven els espais naturals del municipi i els del voltant, i considera que xerrades com aquesta s’han de dur endavant per dir la veritat sobre les figures de protecció i per a conèixer la voluntat social.
La taula rodona havia estat organitzada per Més per Capdepera amb la finalitat de crear debat i resoldre dubtes sobre una possible ampliació del parc. Al finalitzar les intervencions hi va haver un torn de preguntes i opinions, algunes de favorables a l’ampliació del parc i d’altres, especialment de propietaris de terrenys possiblement afectats, que manifestaren dubtes al respecte.
Es parlà d'una segona reunió en què ja es poguessin donar respostes als dubtes plantejats, amb exemples de restriccions a altres parcs naturals i comptant amb la presència de propietaris de terrenys en zones incloses dins parcs naturals que poguessin explicar la seva experiència.