És la primera intervenció estructural en aquest port des dels anys 70 


 

 Ports de les lles Balears ha presentat aquest matí les actuacions de millora del dic exterior del port de Cala Rajada, el qual es troba en mal estat estructural i funcional. Concretament, el dic presenta una falta de garantia estructural, danys i permeabilitat als edificis adossats, a més d’un nivell d’agitació intern excessiu, causat per l’embat de les ones i el disseny del dic. Pel que fa a l’esplanada del moll, hi ha una concentració d’usos i una utilització ineficient dels espais portuaris.
 

Per aquests motius es faran dues actuacions al port: la primera, és la reparació del dic d’abric que permetrà millorar la defensa general del port i reduir l’agitació interior. Aquesta actuació té un pressupost estimat de 6,5 millions d’euros i es preveu que les obres es facin entre el 2018 i 2019 amb una durada d’un any.  

La segona actuació prevista és la reordenació dels usos al moll i a l’esplanada adossada al dic per millorar l’eficiència dels espais portuaris. Es rehabilitaran i reestructuraran les edificacions i es determinarà una solució d’ordenació d’usos. Aquesta millora té un pressupost estimat d’1,1 milions d’euros i està prevista que l’obra es faci entre el 2018 i 2019 amb una durada de 10 mesos. Actualment, els usos que es donen a l’esplanada de servei adossada al dic són: edificis portuaris, zona d’aparcament, pèrgola amb punts de venta de tiquets, benzinera i assecador de xarxes.


 

La presentació a Cala Rajada ha estat la primera passa per dur endavant les actuacions de millora, i, segons han comentat, el projecte caldrà que sigui “compartit” entre totes les persones que treballen i viuen del moll, pescadors, sector turístic...

 

L’acte ha tengut lloc avui al matí ha Cala Rajada i hi han assistit, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol; el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; el Director general de ports i aeroports, Xavier Ramis; el gerent de Ports IB, Pedro Puigdengoles; el batle de l’Ajuntament de Capdepera, Rafel Fernàndez; entre altres autoritats. També han estat convidades les associacions del municipi així com el president de la Confraria de Pescadors, Pedro Mercant, i el president de l’associació hotelera Fisrtsun Mallorca, Joan Ferrer.

 

Després de la presentació, les autoritats han visitat el port de Cala Rajada per veure els problemes derivats de l’espigó actual.

 

Francina Armengol ha detallat que la inversió que es durà a terme a Cala Rajada serà de 7,6 milions d’euros, una inversió molt important “perquè entenem els ports com a espais estratègics vinculats al transport, la pesca, la indústria nàutica i el turisme, i com a zones obertes als ciutadans, perquè en puguin gaudir”.

El batle de Capdepera, Rafel Fernández, ha expressat “satisfacció” al tenir coneixement de la resolució del problema, ja que la reforma del dic és una necessitat per a la indústria pesquera i nàutica del municipi i una demanda social històrica.