Gran oportunitat per als pescadors de Cala Rajada



El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de les Illes Balears, que els habilita a dur a terme un conjunt d’activitats complementàries vinculades totalment o parcialment a la pesca marítima i l’aqüicultura, atenent una reivindicació d’aquests sectors.

L’objectiu és assolir la diversificació econòmica d’aquests sectors i la promoció dels seus productes per mitjà del turisme, i apropar-se alhora a la ciutadania des de perspectives diferents, com ara la cultural, la gastronòmica, la tecnològica o la social. També ha de servir per revalorar els productes pesquers de les Illes Balears i els oficis que hi estan relacionats; promoure la recuperació de la cultura, les tradicions i el patrimoni vinculats a aquestes professions i posar en relleu els valors positius de l’activitat, que alhora contribueixen a la protecció del medi ambient i al consum dels productes pesquers locals.

Per això, s’ofereix la possibilitat a pescadors i aqüicultors de dur a terme activitats amb terceres persones tant a terra com a la mar. Per la seva banda, els passatgers que s’hi embarquin viuran en primera persona tant les activitats extractives com la degustació de peix i marisc o l’observació de la fauna marina, entre d’altres. L’activitat pesquera només la podran exercir els membres de la tripulació de l’embarcació, que hauran de disposar de les pòlisses i les assegurances corresponents, incloses les d’accidents personals per als usuaris que participin en l’activitat.

De fet, el patró de l’embarcació s’ha de responsabilitzar de les condicions de seguretat en què s’embarquen els passatgers. Així, no s’ha d’admetre l’embarcament de menors sense l’autorització per escrit dels pares o tutors, ni de persones que requereixin assistència especial en condicions que no siguin compatibles amb la pràctica segura de l’activitat. L’embarcació ha de disposar de mitjans d’accés segurs per als passatgers, i els arts de pesca i els elements auxiliars s’han de manejar sempre tenint en compte la presència a bord d’usuaris no familiaritzats amb l’activitat pesquera.

En el cas que sigui necessari per raons de seguretat, s’han d’habilitar espais a bord lliures de perill per als passatgers. Així mateix, abans de desatracar, cal proporcionar-los per escrit tota la informació sobre el vaixell i les mesures de seguretat que s’han de complir i explicar-los les condicions en què es durà a terme l’activitat. Els participants han de vestir l’armilla salvavides tot el temps i han de disposar de la resta d’elements de seguretat necessaris per al tipus d’activitat.

El nombre màxim de passatgers permesos oscil·la de 2 a 8, segons l’eslora de l’embarcació. Aquestes activitats, les poden dur a terme els titulars de l’autorització, la concessió o la llicència professional de pesca, aqüicultura o marisqueig, mitjançant una contraprestació econòmica. Han de presentar la declaració responsable d’inici de l’activitat corresponent al web , i fer-hi constar les dades d’identificació de la persona sol·licitant, la descripció del tipus d’activitat que es vol dur a terme i els mitjans tècnics i els recursos que s’hi destinaran.

Els participants en les activitats de diversificació pesquera i aqüícola poden retolar l’embarcació per identificar-la, i elaborar i regalar marxandatge relacionat amb l’activitat. Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.