Es va descobrir un bocí de trespol i les pedres superiors de les parets externes dels habitacles



Dissabte 12 de març, va tenir lloc la segona jornada d'excavacions al Castell de Capdepera. Un total de 9 persones, entre els voluntaris i els tres arqueòlegs -Catalina Garau, Pep Merino i Bernat Oliver, vàrem continuar la tasca iniciada el 13 de febrer, en els dos habitacles que limiten entre els ja excavats a les darreres campanyes d'estiu i l'empostissat de fusta, que va cap a la capella i la torre d'en Nunís.


La jornada va esser tranquil·la, ja que poques troballes varen veure la llum, tret de bocins de rajoles i ceràmiques, de casta no massa fina. El terreny, en haver plogut una mica els darrers dies i al estar més humid, feia que la terra estàs més solta i fàcil d'extreure amb les xapetes i catalanes. Tot i així, a la zona on s'anava descobrint la pared externa de les habitacions situades devora la murada, la terra estava més pitjada i era necessària més força i manya. Segons els tècnics, probablement fos una zona de pas. A pesar de que costava més de buidar, en acabar el matí, ja s'intuien les primeres pedres de les pareds divisòries.

Quan ja havíem berenat, vàrem haver de menester l'ajud de la persona de manteniment de la fortalesa, Leoncio Crespo, qui va haver d'eliminar un magnific ullastre i una figuera de moro. Malgrat es va considerar, el trasplantament dels vegetals a un altre lloc, això no va esser possible, atès que si s'haguessin arrabassat les arrels de la terra, amb tota probabilitat també s'haguessin fet malbé les estructures, que més endavant s'han de destapar.

L'excavació acompanyada, com sempre, de l'amable tertúlia, va transcòrrer així, sense grans entrabancs, i és que el treball de l'arqueòleg, és de molta paciència, i no sempre hi han grans aconteixements que contar. Sovint, emperò, la calma és l'avantsala de la tempesta i qui si sap, si en un futur, hi hagi qualque gran descobriment que explicar.

A les dues de la tarda, ja s'havíem davallat un pam de terra, i les primeres pedres dels murs divisòris dels habitacles ja treien el nas, així com una petita zona de trèspol, a l'habitacle situat, a prop d'on era el desaparegut ullastre.

Ara, la propera jornada d'excavacions, es preveu pel 23 d'abril, també dia de Sant Jordi i del Llibre. Como cada vegada, es convida a tothom que tingui interés i ganes a venir a col·laborar i treure a la llum aquests habitacles, que durant tants d'anys varen existir dedins el Castell i varen esser tan útils en els seus habitants.

Tots els voluntaris que hi vulguin participar s'han d'apuntar almenys amb una setmana d'antel·lació, ja que s'ha de gestionar l'assegurança. Ho poden fer a la porta del Castell: 971 188746 o mitjançant els arqueòlegs (Catalina Garau, 649749846; Bernat Oliver, 628082191).