Descoberts una vintena de grafits nàutics dels segles XVI al XVIII al Castell de Capdepera


 

L’equip tècnic que gestiona la conservació del Castell de Capdepera ha descobert una vintena de grafits de vaixells en dos murs del porxo de les capelles laterals de l’església del Castell de Capdepera.

Els vaixells foren esgrafiats amb la tècnica de la incisió, sobre calç, però també s’han documentat restes d’un vaixell realitzat en carbó i la cara d’un home realitzada amb mangra. L’estudi del vaixells representats, principalment dels bucs i els aparells, permetrà acotar la datació d’aquests dos murs que són tanmateix una ampliació posterior a la primera fase de construcció de la capella, datada al segle XIV.

Pendents encara de realitzar aquest estudi arqueonàutic, els especialistes ja assenyalen que es tracta de xabecs i galeres aparellats amb vela llatina i alguns d’ells armats. L’estudi dels traços permetrà conèixer el grau de familiarització de l’autor amb la morfologia dels vaixells representats i pot replantejar l’utilització original de l’espai de la capella com a centre de vigilància així com la reforma posterior que se’n va fer d’aquell espai.

Els grafits nàutics no són rars i s’han documentat en altres edificis històrics de Mallorca com: la Seu, la Llotja, el Castell de Bellver, el castell de Santueri, algunes esglésies i torres de defensa, entre d’altres. Eren representats per la mà d’algun presoner que recordava els dies d’anar embarcat, o també per persones que cobrien funcions de vigilància des de les torres de defensa o altres centres elevats, com és el cas del castell de Capdepera, que controla visualment el Canal de Menorca.

 

 L’equip tècnic actualment està treballant en el projecte de restauració de la Capella, emmarcat en el Pla de Gestió Integral del Castell de Capdepera, un immoble declarat BIC.