La direcció general d'Energia aposta per ampliar la línia d'alta tensió existent a Capdepera per solucionar els problemes d'abastiment
S'eliminarà la doble línia d'alta tensió,
reforçant i ampliant l'actual.
Sa Farinera no es veurà afectada
La directora general d'Energia, Marilena Tugores, considera que el problema de l'abastiment elèctric de Capdepera es troba en vies de solució, gràcies a la feina i l'esforç fets per la conselleria de Comerç, Indústria i Energia, els dirigents dels municipis de Capdepera i Artà, i els responsables de Gesa. Marilena Tugores ha explicat avui als batles de Capdepera i Artà que la conselleria es partidària d'utilitzar la línia d'alta tensió ja existent en aquest zona per ampliar la capacitat de la línia i resoldre així els problemes de proveïment que pateix Capdepera, en lloc d'instal·lar noves línies que suposarien un major impacte ambiental i més consum de territori. Aquesta proposta ha estat molt ben acollida pels representants municipals de Capdepera i Artà i els de Gesa, amb els qui s'ha reunit avui a la seu de la conselleria.
A la foto: Marilena Tugores, Rafel Gili, Maria Francisca Servera, Bartomeu Alzina, Maria Orts i Ernesto Bonnín.
La responsable d'Energia del Govern de les Illes Balears ha mantingut un encontre amb el batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, el batle d'Artà, Rafel Gili, el director de Distribució de Gesa, Ernesto Bonnin, la tinent de batle d'Artà, Maria Francisca Servera, i la tinent de batle de Capdepera, Maria Orts, per parlar de les línies d'alta tensió que havien de subministrar energia a Capdepera, i que havien d'ésser aèries, ja que el projecte de soterrament resultava inviable econòmicament per aquest municipi. Tal i com l'equip de govern municipal va anunciar fa dos mesos, el cost de soterrar aquestes línies era d'uns 2 milions d'euros, cost que havia d'anar a càrrec del consistori.
El municipi de Capdepera es troba en una situació complicada, des del punt de vista energètic, des de fa set anys, i pateix greus problemes de subministrament energètic que afecten tant al sector residencial com al hoteler, i també a les instal·lacions públiques.
El projecte actual de Gesa consistia en assolir el proveïment energètic mitjançant dues línies d'alta tensió: la línia actual, que havia de ser ampliada amb un nou tram al municipi de Capdepera, i una línia completament nova. Així mateix, incloïa la instal·lació de 29 torres (20 en el terme municipal d'Artà i 9 en el de Capdepera) per unir la subestació elèctrica d'Artà amb la subestació de Capdepera.
La doble línia tenia com objectiu assegurar la major fiabilitat del subministrament, en cas que fallés una línia. Davant la situació de descontent dels veïns i dels equips consistorials, i amb l'objectiu de reduir els impactes ambientals i territorials del projecte, sempre tenint en compta l'objectiu final que és aconseguir el subministrament energètic de Capdepera, la directora general d'Energia va proposar la modificació del projecte, de forma que es mantingui la línia actual amb la prolongació projectada, però reforçant i ampliant la seva potència.
D'aquesta manera, s'evitaran la majoria de les expropiacions dels terrenys per instal·lar les torres d'alta tensió, a més a més d'impactes ambientals a llocs d'importància paisatgística i etnològica com la zona humida de Sa Farinera, que preocupa molt als veïns d'aquesta zona situada entre Capdepera i Artà. Amb la solució trobada de reforçament de la línia actual, la zona humida no es veurà afectada.