Divendres, 27 de març, va tenir lloc a les voltes de la botiga "Artesania Son Poca Palla" la presentació de dos productes mallorquins de fabricació gairebé artesana. Es tractava de les galletes Gori de Muro i els formatges Burguera.
El tast començà amb unes paraules de benvinguda d'en David Flaquer, qui donà la paraula a Sebastià Noceres per presentar les seves galletes d'oli i marineres.
L'explicació d'En Sebastià resultà molt interessant i ens va comentar com van començar, com elaboren les galletes (recepta inclosa) i no ens aclarí les múltiples preguntes que li van fer. Resumidament ens contà que pertany a la quarta generació d'una família dedicada a treballar en el forn. L'any 1980 eren un forn de poble, situat a la plaça de Muro just davant l'església i l'ajuntament, però fa uns 40 anys es decidiren a dedicar-se a fer galletes i han durat fins ara. També ens comentà l'origen de les galletes marineres (aquestes una mica planes) a Menorca, quan els vaixells britànics demanaven un tipus de galleta que "suportàs" l'humitat i les travessies llargues.
Dels trets característics, aquí ens Sebastià parla amb passió de les "seves" galletes, incidí en el seu compromís per la qualitat i del procés d'elaboració gairebé artesà pastant, tallant, tovant i enfornant amb remeses de 50 kg aproximadament. Les galletes se fan diàriament al forn (devers 1000 bosses per dia, depenent de la temporada) i distribueixen immediatament. Malgrat la caducitat sigui molt superior, als dos mesos són retirades per garantir una qualitat óptima del producte.
Insistí que, com a productes artesà, cada pasterada és diferent ja que hi ha factors que influeixen (temperatura i humitat per estovar, temps de cocció i refredament...) en el resultat final.
Actualment fabriquen les galletes clàssiques, galletó, integrals, marineres, amb romaní i coents. Va fer menció especial a les ecològiques, que no empren saïm, sinó oli verge, i farina de xeixa.
Després de contar algunes anècdotes i contestar nombroses preguntes, passarem al tast. A més de les galletes Gori de Muro, de cada tipus que el·laboren, van assaborir un formatge excepcional. Es tracta del formatge Burguera, l'única fàbrica de formatge que té la seva pròpia vaqueria i una elaboració artesana, i que va dur dos tipus: el semi tendre (3-4 mesos) i el curat (8-9 mesos). Dissortadament el seu responsable no va poder assistir.
Va ser un autèntic plaer, tant pel tast com per l'entretinguda xarla amb Sebastià i Marian, que ens convidà a visitar el seu forn a Muro.
Si voleu més informació podeu visitar la seva plana web http://www.galletesgoridemuro.com/
A Capdepera les podem trobar la botiga Can Pep, Artesania Son PocaPalla, Cas Conill i al mercat.
Els tasts estan organitzats per http://gastronomicament.cat/ , els darrers divendres de mes.