Capdepera enceta el programa d'actes d'aquesta efemèride 



 El dia 19 de maig de 1983 es va signar l’escriptura de cessió i compravenda del Castell de Capdepera, que era de propietat privada des del 1862. Des de llavors, fa ara 30 anys, el recinte és del poble gabellí. Abans d’això, el Castell, havia estat testimoni de nombrosos capítols de la història del poble. Ja abans de l'edificació del recinte emmuredat, aquest indret havia vist la signatura del Tractat de Capdepera, el 1231; d'altra banda, la fortificació contemplà la retirada dels anglesos de Menorca el 1802. En aquets dos moments, Capdepera era la frontera més a l’est de regne de Mallorca en primer lloc, i del regne d’Espanya, després.


Per a celebrar l’aniversari de la recuperació del Castell, va tenir lloc un acte institucional en el Teatre de Capdepera. Els que han estat presidents del Patronat i batles del municipi, així com regidors, treballadors i veïnats del poble, hi foren presents, per a evocar una data tan assenyalada com aquella de 1983.

L’acte va començar amb una presentació a càrrec de l'actual presidenta del Patronat, Catibel Llabata, qui, en el seu parlament es va referir al valor que te el Castell per als gabellins. Igualment, va avançar els actes prevists d'aquí a la festa de l'Espernaça, per a celebrar l'esdeveniment.  



Després del seu breu parlament, el grup de Ses madones de sa llata  va lliurar el guardó dels premis Cap Vermell 2012, perquè sigui col·locat en el museu de la llata, a la Casa del Governador.

 
A continuació, Rafel Vives va rebre un obsequi de part del Patronat, amb motiu de la seva jubilació com a treballador del Castell. També hi hagué paraules d'agraïment per a Sally von Stünzner, per la seva col·laboració en tota mena d'actes organitzats pel Patronat.



Tot seguit arribà el torn de la projecció d'un vídeo, amb imatges antigues del Castell i de les primeres celebracions que varen tenir lloc un cop recuperat el monument. L'autor d'aquest reportatge és l'incansable cineasta Climent Garau. Les Imatges ens mostraren com es trobava el Castell en els inicis de les obres de restauració de la casa del Governador i les celebraciions dels primers aniversaris: amb ball de bot, gloses, banda de música, banda de cornetes i gent, molta gent de Capdepera amb uns quants d'anys menys. I el més emotiu de tot: imatges de veïns que ja ens han deixat. 

 

L’acte el va tancar el batle, Rafel Fernández, tot recordant la història del Castell i les millores que s’hi ha fet durant aquests 30 anys a la murada, en la il·luminació, a la Torre d'en Nunis, a la Casa del Governador - amb el museu de la Llata -, en la senyalització, en la restauració de la capella... També es va referir al Pla Integral que es presentarà molt aviat i que vol ser el full de ruta a seguir durant els següents quinze anys en qualsevol intervenció que es faci en el recinte.

 
La celebració va  acabar, com és habitual en aquestes ocasions, amb un refrigeri per a tots els assistents, a l'entrada del teatre.