L’encontre de ciutats emmurallades ha acabat amb bon gust de boca, tant per els organitzadors com pels membres que hi han assistit. Després de tres dies de reunions i visites a llocs destacats de Capdepera, la Xarxa Europea de Ciutats Emmurallades ha qualificat l’estada de “molt interessant i satisfactòria”. La gastronomia, la natura, i el patrimoni cultural que han visitat, com el centre Melis, la Torre de Canyamel, els jardins de Can March, el Castell i la fira del Mercat Medieval han agradat als membres de la Institució i han comentat el “valor cultural” que té Capdepera.

El congrés va començar divendres al matí amb el debat de qüestions internes de l’associació, com per exemple millorar el web www.walledtowns.com  amb la incorporació a les xarxes socials i amb major transparència. Després, entre tots els membres, es varen comentar diferents projectes europeus per fer en conjunt. És va parlar de mobilitat dins els recintes emmurallats, de quins usos se’ls hi pot donar a l’interior dels recintes, de la possibilitat de col·laborar amb altres entitats europees que puguin aportar alguna cosa d’interès a la xarxa, i també s’estudià la participació a projectes europeus consolidats, com les beques Leonardo Da Vinci i el programa Joventut en acció.

El següent encontre de la xarxa es farà a Derry, Anglaterra, i els representants del municipi anglès varen donar a conèixer com s’està organitzant la reunió.

La reunió de dissabte va començar amb la presentació del municipi de Capdepera des del punt de vista patrimonial, turístic i econòmic. Es va exposar el projecte europeu de la fibra vegetal, que consisteix en la realització d’un encontre d’artesans de la fibra vegetal a Capdepera el mes de juny del 2014. Malta i Turquia hi varen estar interessats.

El Director – Gerent de l’Agència de Turisme de Balears (ATB), José Marcial, va parlar de les línies estratègiques de promoció del Govern de les Illes Balears, que consisteixen en la venta de productes com la cultura  o la natura.

Des del Consell de Mallorca es va donar a conèixer el departament d’Eurolocal i els projectes europeus que desenvolupa. Es va interessar per la institució europea per poder fer coses conjuntament.

Portugal va presentar un llibre sobre la història de la ciutat fortificada d’Almeida en una comparativa amb la ciutat espanyola de Ciudad Rodrigo (Badajoz), i la Ciutat de Malta va presentar el territori des del caire turístic.


Després de les dues reunions i de tot el que s’hi ha exposat, els membre tenen un temps per estudiar-ho i després, continuar treballant per dur endavant els projectes que més els convinguin.