L'acte d'inauguració d'aquesta mostra constituí el pròleg del Mercat Medieval








 

En el centre Melis Cursach es va inaugurar, el divendres dia 10, l’exposició El final de Capdepera com a territori fronterer (1847-1856), amb la presència del batle de Capdepera, Rafel Fernández.

S'hi poden veure un conjunt de documents de l’Arxiu Melis Cursach que pertanyen al fons de Bartomeu Sureda, que fan referència als anys 1847-1856, quan Capdepera ja havia deixat de ser territori de frontera de l’Estat espanyol (Menorca es reincorporà a la corona espanyola el 1802). A causa de la nova situació geoestratègica, es va fer necessari un sistema de comunicació fiable entre la Capitania General, situada a Palma i la nova frontera, Maó, ja que els sistema de talaies i de fum emprat fins aleshores no era gens fiable a causa de les circumstàncies climatològiques canviants.

La gran novetat fou la instal·lació d'un telègraf òptic militar a Capdepera, sota la direcció de Bartomeu Sureda, capellà castrense del Castell. El telègraf s’havia de posar en el Castell, però finalment es va decidir per la talaia de Son Jaumell, perquè tenia major visibilitat des del telègraf instal·lat a Bajolí (Ciutadella de Menorca).

A l’exposició s'hi troben documents referits la vida quotidiana dels militars que aquarterats al Castell de Capdepera en aquelles dates,  imatges de diferents telègrafs òptics de l'èpòca, com el d’aspes o el de bolles, trasnscripcions de missatges enviats entre Capdepera i Menorca, a més d’informació sobre Bartomeu Sureda.



L’exposició romandrà oberta fins el 19 de maig, de 19 a 21h, coincidint amb el Mercat Medieval i amb l’encontre de Ciutats Emmurallades.