Àpoteòsica
ballada
dels dimonis d'Artà
i
de Capdepera
Creim que ja es pot dir, amb tota seguretat, que aquest ha estat el Sant Antoni més apotòsic de l'època moderna de la festa. La segona part, dissabte i diumenge, a Cala Rajada, va ser una continuació, corregida i augmentada, de la gran celebració de Capdepera.
Per començar, l'obrer Antoni Moll, com cada any, convidà tota la comissió a una paella d'aquelles que fan ressuscitar un mort. Qui més qui manco va agafar forces per a un capvespre que no va tenir aturall.
Les sis fotografies que vénen a continuació són prou il·lustratives, de com estaven els carrers de Cala Rajada, a partir de les tres i fins a altes hores de la nit. Gent i més gent, bauxa i més bauxa, festa i més festa.
Però, com deim a la capçalera, l'apoteosi arribà quan, de sobte, sense que la gent en sabés res, els dos dimonis d'Artà, en Xisco Sansó "Mosca" i en Biel Ferriol, comparegueren a la corrua i varen fer un ball amb els dimonis de Capdepera. La gentada va esclatar d'entusiasme i es va prouir un d'aquests estats d'efervescència i alegria mals de superar. Gràcies Xisco, gràcies Biel. Vos en devem una.
Cap a les 7, ja de nit, començà l'encesa de foguerons. La Banda de Música (aquests són uns altres sense els quals la festa seria tota una altra cosa; quina pallissa!) i els dimonis, amb els membres de l'Obrera, s'adreçaren al fogueró de la Tercera Edat i procediren a donar el sus.
I arribàrem al diumenge, festa dee Sant Sebastià. De bon matí, tot estava a punt. Perquè uns facin festa uns altres s'han d'aixecar d'hora i posar-se en feina. Mirau, si no, el carrer Isaac Peral, a punt per a la cavalcada.
I aquí teniu una digna representació de l'Obreria, que va assistir a la missa de Sant Sebastià.
De la cavalcada, només podem afirmar que no en recordam cap amb tanta participació de bestiar i carrosses. Dels genets que desfilaren, en vàrem perdre el compte. Brillant, aquesta és la paraula.
Els herois: els dimonis. Ells polaritzen totes les mirades, totes les atencions, tota l'expectació. Fer-se una fotografia amb els dimonis ja s'ha convertit en un culte. Això rutlla!
I per acabar, el cant de la codolada, les cançons de l'Argument. En aquests cas, Miquel Garau, Maria Llaneres, Pere Forteza i Jona Genovart en foren els cantadors.
Després de les beneïdes hi hagué la ja tradicional torrada amb els participants de la cavalcada, els cavallistes i membres de l'Obreria. En el decurs d'aquest gran fi de festa se fan els jocs de cavall, amb una sèrie de proves de velocitat, obstacles i la prova de les anelles. Aquest final de festa eqüestre convoca gran quantitat d'aficionats al Clot de Sa Grava. Cal ressaltar la molt bona organització, que fa que les proves es desenvolupin d'una forma àgil i fluida.
Amb l'entrega de premis per part de membres de l'Obreria s'acaben, de fet, les festes.
Aquests han estat els resultats de les diferents proves de velocitat i habilitat
Prova de velocitat (trèbol)
1r José Antònio Moyà "Vadó" (18:37).
2n Pedro Galmès (19:63)
3r Isaac Izquierdo (20:10)
Marató, carruatges
1r Mateu Riera
2n Biel Soler
Prova de velocitat (ziga-zaga)
1r Pedro Galmés (26:75)
2n Isaac Izquierdo (30:00)
3ra Lisa Koch (30:22)
Cintes
1r Nicole Frey
2n Susana
3r Sara
carrera més espectacular: Eduardo Casellas
Premis especials
Millor classificat masculí i femení: José Antonio Moyà i Lisa Koch (un pernil de Can Oliver)
Millor crono de totes les proves: Pedro Galmés (una manta de cavall de Zona Equus)
Premi genet més jove: Guillem Fuster (un calendari de Zotal)
Tots els quarts classificats obtingueren un val de material gentilessa de Magatzem Can Mateu