Excel.lents xerrades de nutrició i tècnica d’entrenament a les V Jornades d’Esport Base

 

El passat dilluns 18 de març es va celebrar la segona sessió de ponències de les V Jornades d’Esport Base al teatre de Capdepera. L’acte va ser presentat per Jordi Aracil de l’associació Ona Verda,  va comptar amb dues ponències molt interessants, un col.loqui molt participatiu i una major presència de públic al teatre.

Va obrir l’acte el Director Insular d’Esports, Juan Antoni Ramonell, el qual destacà la importància de les jornades que se celebren a Capdepera i que toquen plenament les competències del Consell de Mallorca, amb programes no federats, la campanya Suma’t d’esports minoritaris, tot dirigit a menors de 16 anys. Va insistir que el Consell de Mallorca seguirà apostant per jornades formatives com les que organitza el Servei Municipal d’Esports de l’Ajuntament de Capdepera.

Seguidament el nutricionista esportiu, David López, que assessora a diversos esportistes de les illes, va exposar la importància que té una bona alimentació a l’esport, començant des de la base fins als esportistes d’èlit. Va recordar que Espanya, com a Estats Units, el problema de l’obessitat infantil ja és un fet, insistint en com combatirla. Els nins d’avui en dia gairebé no mengen fruita, molts aliments són precuinats i/o industrials, i el principal problema és educatiu, sobretot dels pares.

López va destacar que en la fase de creixement dels nins és quan menjar bé és imprescindible, la falta de nutrients por afectar al desarrollament del nin, els quals considera que el Calci, Ferro i el Iode han de ser la base d’una bona alimentació. Recordant que els nins actualment practiquen activitat esportiva més de 8 hores setmanals i que després de cada activitat la fruita dolça i l’aigua han de ser un complement perfecte. Destacant que el què fa falta és crear bons hàbits.

Després d’un petit descans va ser l’eïvissenc Antoni Roig, reputat entrenador d’Atletisme que ha entrenat a campions d’Espanya i d’Europa, així com a olímpics com Felipe Vivancos, qui va fer una magnífica ponència tècnica de com entrenar els atletes, exercicis que poden ser importants també per altres esports. Va comptar amb l’atleta gabellina Clàudia Troppa (que encara avui ostenta 3 títols autonòmics) qui actualment s’està formant com a entrenadora i va ajudar a Toni Roig a demostrar com es feien certes exercicis damunt l’escenari.

Roig va explicar també com el desarrollament sexual diferent entre nins i nines afecta de ple a la flexibilitat i a la força de cada exercici i per tant s’ha d’adaptar. Les nines creixen abans i poden fer exercicis que els nins no han de fer encara. Treballs prematurs poden comportar problemes futurs. Posteriorment va explicar la feina que fan al Club d’Atletisme Pitiús que té un conveni amb l’Ajuntament d’Eïvissa, amb una fase d’iniciació pels més menuts amb l’objectiu d’enganxar els nins a l’atletisme amb jocs no reglats creant hàbits de motius saludables a través del divertiment. Una segona fase (aleví-infantil) incideixen a la bona interpretació motriu, ja amb atletisme reglat pero multidisciplinar (diverses proves el mateix atleta, 3 d’elles obligades), i per enganxar-los recórren a molts exercicis a la platja. La darrera fase és la inclusió al club plenament i compromís de practicar un sol esport com l’Atletisme.

Va recordar que estan fent feina perquè de nou es torni a recuperar els treballs d’atletisme a les escoles (ara ja no es fan i es nota molt) i es va comprometre a fer feina, juntament amb en Biel Gili a la Federació Espanyola d’Atletisme.


La darrera part de l’acte va ser la més dinàmica, amb el col.loqui on hi van participar tots els ponents, juntament amb na Clàudia Troppa, i la magnífica aportació de Pep Mascaró, director del Club Renshinkan de Judo, i de Daniel Ballinas, director del Gimnàs Jet-7 de Cala Rajada. Mascaró va reconèixer que al seu esport el pes és importantíssim, i que comptar amb professionals (dietistes i nutricionistes) de suport és escencial quan ja es competeix. Ballinas en canvi va recordar que al seu gimnàs no hi poden entrar menors i que per tant fan una feina d’assessorar als esportistes que volen progressar.

Amb tot això, gairebé 4 hores de xerrades. La setmana que ve hi haurà la darrera sessió d’aquestes jornades, dedicada a la medicina esportiva i al futbol, amb la possible presència de jugadors del RCD Mallorca.

Vos hi esperam.